Őrült meccsen 3-3-as döntetlen Észtországban

KOVÁCS István
Tallinn, 2018. október 15. Kovács István (j) és az észt Ilja Antonov a labdarúgó Nemzetek Ligájában játszott Észtország – Magyarország mérkőzésen a tallinni A. Le Coq Arénában 2018. október 15-én. (MTI/AP/Liis Treimann)
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 3-3-as döntetlent játszott Észtországgal a Nemzetek Ligája C csoportjának negyedik fordulójában, Tallinban. Marco Rossi csapata hátrányba került, majd fordított, majd megint hátrányba került, végül Szalai Ádám fejesével egyenlített. A csoport másik mérkőzésén a finnek 2-0-ra verték a görögöket. Ezzel biztos, hogy nem nyerhetjük meg a Nemzetek Ligája csoportot, így gyakorlatilag eldőlt, hogy innen nem jutunk ki az Eb-re.

A pénteki görögök elleni mérkőzéséhez képest négy helyen változott a magyar válogatott kezdője: Marco Rossi szövetségi kapitány csapatából kikerült a sárga lapok miatt eltiltott Fiola Attila, illetve Bese Barnabás, Varga Roland és Kalmár Zsolt. Helyüket az újonc Baráth Botond, Lovrencsics Gergő, Nagy Dominik és Kovács István vette át.

A magyar csapat azonnal válaszolt az észtek vezető góljára Forrás: MTI/AP/Liis Treimann

A találkozó elején a csoportban nulla rúgott góllal álló észtek minden mindegy alapon nekirontottak a magyaroknak, ám a nagy igyekezet eleinte csak néhány szögletben és jó helyről elvégzett szabadrúgásban nyilvánult meg, helyzetben nem. Az első lehetőségük a 17. percben adódott, amikor Kleinheisler eladott labdájával Vassiljev kilépett, majd 17-ről a jobb alsó sarok irányába lőtt - Gulácsi résen volt és könnyedén védett.

A 21. percben aztán meglett az eredménye a bátor játéknak: a balszélen elfutó Anier adott középre, az ott érkező Luts pedig a kapu jobb felső sarkába lőtt.

A észtek három szűrővel, összesen öt középpályással védekeztek, nagyon nehéz volt átjátszani őket, de a bekapott gól után négy perccel az első helyzetéből betalált a magyar csapat: Szalai játszotta meg a tizenhatos vonalánál Nagy Dominikot, aki estében elrúgta a labdát a kapus mellett.

A 37. percben Nagy Ádám elől tisztázott az egyik észt védő, pont Sallai elé, aki 25-ről megpróbált a kapuba lőni, de csak az oldalhálót találta el. Közvetlenül a szünet előtt megsérült Aksalu kapus, le kellett cserélni, a helyét az egyszeres válogatott Lepmets vette át, aki azonnal be is mutatott egy óriási bravúrt: Nagy Dominik közeli próbálkozását védte lábbal, már a hosszabbításban.

A második félidő magyar helyzettel indult: Baráth beadása után Lovrencsics lőtt kisodródott helyzetből, de Lepmets elcsípte a rövid alsóba tartó labdát. Az 55. percben az első szögletünk után Szalaihoz került oda a labda, a Hoffenheim támadója átvette, befordult, majd közelről a kapuba bombázott.

A rendezetlen észt védelem ellen ezután könnyebben vezetett támadásokat a magyar csapat, de hiába: a 70. percben Pikk bal oldali beadása rendkívül szerencsétlenül pattant meg Pátkai combján, majd nagy ívben, Gulácsi fölött a hosszú sarokba hullott.

A 79. percben Vassiljev előre vágott labdáját elnézte Kádár, a mögé bemozgó Anier így egy az egyben maradt Gulácsival, akinek a lábai között a kapuba gurított.

Szerencsére nem voltunk sokat hátrányban, mindössze két percet: Kovács jobb oldali szögletére Szalai érkezett a rövid saroknál és fejelt védhetetlenül a kapuba - Lepmets csak belekapni tudott.

A 89. percben még volt egy gyanús eset az észt tizenhatoson belül, amikor Eppel eltűnt a védők gyűrűjében, de a bíró nem ítélt büntetőt.

A döntetlennel továbbra is harmadik helyen áll a magyar válogatott a C csoportban, és már biztos, hogy a Nemzetek Ligájából nem jut ki az Európa-bajnokságra.

"Változatos mérkőzés volt. Csalódott vagyok az eredmény miatt, kicsit a játék miatt is. Úgy gondoltam, hogy jobban fogunk tudni dominálni, de volt hogy nekünk kellett menni az eredmény után. Sajnos itt hagytunk két pontot, amivel nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Szerintem mi kevesebbett mutattunk annál, amit tudunk, ők viszont jobban játszottak, mint vártuk. Ha így nézzük, akkor igazságos a döntetlen" - nyilatkozta az első gólt szerző Nagy Dominik.

Nagy Dominik (b2) szerezte a magyarok első gólját Forrás: MTI/AP/Liis Treimann

"Forgott a gyomrom föl alá, alig bírtam aludni este - mondta a debütáns Baráth Botond. - A biztos védekezés volt a fő célunk, és abból kontrázni. Talán fejben nem voltunk annyira koncentráltak, mint a görögök ellen. Sokan szerda-szombat ritmusban játszanak, az ilyen terhelés sokat kivesz a játékosokból."

"Túl sok hibát követtünk el, főleg védekezésben. Ha ilyen hibákat követünk el, akkor Észtország ellen sem nyerünk. A második és a harmadik gól balszerencsés volt. Eddig nem volt okom panaszra, de ma több játékosom magatartásával sem voltam megelégedve. Volt, aki már a mérkőzés előtt kilógott. Az egyetlen dolog, amit megtartok az az, hogy soha nem adjuk fel. Az akarat megvolt. Voltak jó kombinációink, az első félidőben volt egy százszázalékos helyzetünk, de kihagytuk. A védelem és a védők munkája nem volt elegendő ahhoz, hogy nemzetközi szinten jól teljesítsünk" - ütött meg kritikus hangot Marco Rossi, aki elmondta: nem lepte meg őt az észtek játéka.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 4. forduló:
Észtország-Magyarország 3-3 (1-1)
---------------------------------
Tallinn, A. Le Coq Arena, 3043 néző, v.: Halis Özkahya (török)
gólszerzők: Luts (20.), Pikk (69.), Anier (79.), illetve Nagy D. (24.), Szalai (54., 81.)
sárga lap: Anier (23.), Luts (73.), Baranov (82.), illetve Nagy D. (75.), Pátkai (93.)

Észtország:
-----------
Mihkel Aksalu (Sergei Lepmets, 43.) - Taijo Teniste, Nikita Baranov, Joonas Tamm, Artur Pikk - Siim Luts, Ilja Antonov, Karol Mets, Konstantin Vassiljev, Henrik Ojamaa - Henri Anier (Ats Purje, 90.)

Magyarország:
------------
Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő (Bese Barnabás, 80.), Willi Orbán, Kádár Tamás, Baráth Botond - Nagy Ádám, Kleinheisler László (Pátkai Máté, 68.) - Nagy Dominik (Eppel Márton, 75.), Kovács István, Sallai Roland - Szalai Ádám