Vágólapra másolva!
Gianni Infantino központi szereplője volt a Manchester City és a Paris Saint-Germain kiegyezésének az UEFA-val. A két, arab pénzen felhizlalt klub nem felelt meg az UEFA pénzügyi fair play szabályának, ebben segített Infantino a Spiegel által megjelentetett Football Leaks dokumentumok alapján.

Egy Infantinónak tulajdonított e-mailben azt írta a Manchester City igazgatójának, Kaldun al-Mubaraknak, hogy "néha szóban keményebbnek tűnhet majd", de azzal zárta levelét, hogy "legyen pozitív".

Infantino azóta már nem az UEFA tisztségviselője, hanem a nemzetközi szövetség, a FIFA elnöke.

A Football Leaks kiszivárogtatott dokumentumai alapján a Manchester City hosszú bírósági procedúrára készült az UEFA ellen, amennyiben nem engedik szerepelni a klubot a nemzetközi kupákban.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: AFP/Karim Jaafar

A City és PSG is katari tulajdonban van, pár évvel ezelőtt, a nagy költekezés időszakában

közel 400 millió eurónyi hiánnyal küzdött a két klub.

A csapatok a szponzori pénzeket próbálták papíron felstrófolni, amiért kizárással is sújthatott volna az UEFA. A két klub titkos találkozókon egyeztetett Infantinóval és Michel Platinivel, aki akkor az UEFA elnöke volt.

Eközben az iratok alapján az UEFA például soha nem egyeztetett azzal, aki egyáltalán bevezette a pénzügyi fair playt.

A City és a PSG végül megegyezett az UEFA-val, fejenként 20 millió eurót fizettek be, ami a tizede volt annak az összegnek, amivel túlköltekeztek a bajnoki címek felé vezető úton.

A Manchester Citynél már reagáltak is a vádakra, szerintük ez természetesen másra nem jó, mint a klub megítélésének besározására, de érdemi megjegyzést nem fűztek az esethez.

A FIFA szerint is csak az lehet a cél, hogy a szövetség új vezetését besározzák. A közleményben az áll, a FIFA részéről senki nem követett el szabályszegést, miközben a szervezet sokkal jobb helyzetben van, mint mondjuk két évvel ezelőtt. A FIFA minden konstruktív vitára nyitott, és folytatják a megkezdett munkát, áll a közleményben.