Társoldalunk:

Keresik az Újpest elveszett trófeáját

2018.11.07. 13:12

Minden követ megmozgatnak az újpesti szurkolók, hogy előkerüljön a klub elveszett kupája. Az Újpest 1885 Szurkolói Klub és az UTE Baráti Kör felhívással fordult az egyesület minden drukkeréhez, valamint a magyar sportbarátokhoz annak érdekében, hogy előkerüljön a labdarúgócsapat által 1930-ban megnyert, ám az 1990-es években elveszett Bajnokok Tornája-trófea.

Az Újpest 1930-ban Genfben nyerte meg az akkor legrangosabb európai klubtornát, a tízcsapatos Bajnokok Tornáját - amely a mai Bajnokok Ligája elődjének is tekinthető -, s klubszinten ez a legmagasabban jegyzett siker a magyar labdarúgásban. A serleg azonban az 1990-es években - valószínűleg a költözések alatt - eltűnt.

Borsche Gábor, az Újpest 1885 Szurkolói Klub elnöke elmondta: körülbelül egy éve, az Újpest, a "Bajnokok Bajnoka" című könyv bemutatásakor fogalmazódott meg a szándék, hogy az eltűnt serleg nyomába eredjenek. Azóta kiderült már, hogy a 2000-es évek elején rendőrségi feljelentések is születtek az ügyben.

A minden szempontból legendás kupaForrás: Újpest Facebook

Csapó Zoltán, a könyv szerzője kiemelte: az egykori leírásokból tudható, hogy a kupa hat kilogramm súlyú ezüst ötvözet, akkori értéken számolva 3300 pengőt, vagyis 3000 svájci frankot ért. Megemlítette: bizakodásra ad okot, hogy az 1930. július 6-án lejátszott döntő Újpest-zászlója - amit a kezdés előtt az ellenfélnek adtak, de a vesztes rivális az öltözőben hagyta - kalandos úton néhány éve előkerült.

A trófea megtalálása érdekében levélben fordultak Őze István UTE klubigazgatóhoz, illetve a szurkolók segítségét is kérik.

A Bajnokok Tornáját az Újpest négy mérkőzést nyerve (16-1-es gólaránnyal) hódította el, a döntőben 3-0-ra verte a cseh Slavia Prahát.