Nézőcsúcsot dönthet az FA-kupában a klub, ahol ingyen adják a bérletet

Haringey Borough FC v Canvey Island - The Bostik North Play Off Final The  Bostik  North Play Off Final Haringey Borough FC Canvey Island Coles Park Tottenham London 06 May 2018
Haringey Borough FC celebrates they win After The Bostik North Play Off Final match between Haringey Borough FC and Canvey Island at Coles Park, Tottenham , London 06 May 2018. (Photo by Kieran Galvin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A BBC hosszú cikket szentel az FA-kupa első fordulója egyetlen pénteki meccsének, amelyen egy harmad- és egy hetedosztályú csapat feszül egymásnak utóbbi pályáján. A cikk sem a „nagy” AFC Wimbledonról szól, hanem az aprócska Haringey Borough csapatáról, amelyik körül annyi érdekesség van, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Az FA-kupa talán az utolsó olyan nem bajnoki kiírásként tartja magát a labdarúgás világában, amelynek még van rangja: a nagy küzdelemre minden angol csapat benevezhet, amely indulási engedéllyel bír az angol ligarendszer 1-10. osztályában. Amelyik túléli a nyári selejtezőket, az így az ősz közepén az első fordulóra készülhet, ahol már másod- és harmadosztályú csapatok is szerepelnek. A legjobbak, azaz a Premier League-ben és a Championshipben szereplő klubok csak ezt követően kapcsolódnak be. Hetedik ligás csapat ritkán éri el már az első fordulót is, a londoni Haringey Borough-nak (Isthmian League Premier Division) története során először most sikerült a bravúr, és mindjárt a legendás AFC Wimbledont, melyről már az Origo is írt korábban egy remek cikket, fogadhatja a White Hart Lane-en.

– büszkélkedik a klub elnöke, Aki Achillea, akinek az irodája alatti pub falán valóban a White Hart Lane N17 tábla virít. – A Spurs hivatalos címe High Road, Tottenham” – teszi hozzá a klubvezető, aki a félreértések elkerülése véget több mint harminc éve Spurs-bérletes, és októberben például elutazott Eindhovenbe is a PSV elleni Bajnokok Ligája-meccsre.

Haringey a BL-től fényévnyi távolságra van, de ez senkit nem zavar abban, hogy komolyan dolgozzon, és igyekezzen előrelendíteni az aprócska klub szekerét. Mindannyiuk közül talán Tom Loizou emelkedik ki, aki tizenegyedik éve a csapat menedzsere.

Aki Achillea (balra) és Tony Loizou:

Az ő irányításával élte túl a Borough a selejtezőket, ahol öt meccset vívott meg sikerrel, háromszor is hátrányból fordítva, azaz a küzdeni tudásra nem lehet panasz, a Brentwood Townt például egy 97. percben szerzett góllal fektették két vállra. A főtáblára jutásért 57 890 font ütötte klub markát, és, hogy egy átlagos PL-játékos heti fizetése mekkora bevétel egy olyan klubnál, ahol a csapat sztárja,

a korábbi válogatott focista 100 fontot kap meccsenként,

a többség pedig amatőr státuszú, azt nehéz elképzelni.

„Csak néhány igazolt játékosunk van, a többség benzinpénzt kap, vagy néha egy új focicsukát” – mondja a menedzser.

Úgy nő, mintha húznák

A menedzsment azonban nagyszerű munkát végez, ez nem is lehet kérdéses. Egymillió fontos befektetéssel felújították a Coles Parknál lévő pályájukat, ahol harmadik generációs műfüvön pattoghat a labda. Ingyen adják az éves bérletet a szurkolóknak, és nemhogy csődbe nem mentek, de egyenesen szárnyal a klub. Hetente háromszor használtautóalkatrész-piacot tartanak a pályán, a félmillió fontos műfüves játéktéren pedig egész héten pattog a labda – bérbe adják a még náluk is amatőrebb hobbifocistáknak.

A Coles Park családias hangulatú fő- és egyetlen lelátója Forrás: George Phillipou/TGS Photo

A sportmarketingesek sokszor elmondják, milyen fontos egy klub önfenntartásában a jegyeladásból születő bevétel. Nos, a Haringey-nél időben felismerték, hogy azzal a néhány fonttal nem sokra mennek, ami meccsnapokon a pénztárba vándorol, így már évek óta ingyen adják az éves bérletet. Az ingyen meccsért cserébe pedig a szurkolók vígan fogyasztanak a klub büféjében.

Azok után, hogy 2013. február 26-án

a Biggleswade United ellen 17 néző fagyoskodott a Coles Park nézőterén

– miközben a pályán 22-en igyekeztek melegen tartani az izmaikat – mára gyökeresen megváltozott a helyzet: a 2015-16-os szezon 58 fős átlagnézőszáma az aktuális idényre már 250-re kúszott fel. Igaza is van Loizou-nak, amikor azt mondja:

És, amire eddig még soha nem volt példa, idén már szponzora is van a csapatnak, egy White Hart Lane-i buszkölcsönző, amelyiktől nem pénzt kért a Borough, hanem értelemszerűen egy kisbuszt, amivel a csapat elutazhat az idegenbeli meccsekre.

A kukástól a válogatottig

Talán nem is gondolnánk, de a csapat tele van érdekes játékosokkal. Ott van például Michael O'Donoghue, a 22 éves védő, aki játszott a harmadosztályú Colchester Unitedben is. Vagy a főállásban a Tottenham Hotspur Alapítványnál szociális támogató munkát végző Rakim Richards, vagy az a Michael Ademiluyi, aki szintén játszott a magasabb szinten (a negyedik vonalban), most pedig biztonsági őr a The Oval nevű híres krikettpályán. Vannak a klubnak légiósai is. Például a portugál Jorge Sambu, aki 14 éves kora óta él Londonban, kukásként dolgozik, és most tér vissza a pályára egy munkahelyi sérülés után – egy szelektív hulladékgyűjtő ürítése közben ment ki a térde.

Mostanában van ok az ünneplésre:

A csapat sztárja viszont vitán felül a ciprusi Georgiosz Areszti. A 24 éves középpályásért meg vannak őrülve a drukkerek: „George Areszti, az istenek ajándéka” – szól a Borough-drukkerek egyik kedvenc rigmusa.

„Gólokat szerez, és olyan dolgokat tud a labdával, amit ezen a szinten csak nagyon kevesen. A szurkolók pedig egyenesen imádják” – mondja a ciprusiról a klubelnök.

Areszti húsz évesen, 2014 szeptemberében egy Horvátország elleni felkészülési mérkőzésen volt először és utoljára kezdő a ciprusi válogatottban. Olyan sztárok ellen bizonyíthatott, mint Luka Modric, Mario Mandzukic vagy Mateo Kovacic.

Areszti (kékben) karrierjének legemlékezetesebb meccsén éppen Mario Mandzukiccsal vív csatát Forrás: AFP/-

Aresztinek ez volt a második és egyben az utolsó válogatottsága (eddig), a debütálásra 2014 májusában, Szaitamában került sor, 57 ezer néző előtt. Ezektől a meccsektől most nagyon messze van, ahogy az Etnikosz Aknasznál aláírt évi 40 ezer fontot ígérő szerződéstől is – most meccsenként 100 fontért lép pályára, de az álmairól nem mond le.

„Szeretnék még fejlődni, és szerintem képes is vagyok rá. A Haringey ugyan egy kis csapat, egy kis bajnokságban, de számos megfigyelő jár ki a meccseinkre. Ha jól játszok, akkor vezethet innen is feljebb út” – mondja optimistán Areszti, amit alátámaszt, hogy honfitársa, Temisz Kefalasz a nyáron kölcsönbe a másodosztályú Queen's Park Rangers csapatához került.

Jöhet a nagy meccs!

Pénteken este tehát a Borough először léphet pályára az FA-kupa első fordulójában, méghozzá a harmadosztályú (League One) AFC Wimbledon ellen. Érthető, hogy örültek a játékosok a történelmi siker kiharcolása után:

A sporttörténelmi találkozót a brit közszolgálati csatorna, a BBC 2 élőben közvetíti majd, azaz ország-világ megismerheti a Coles Parkot és a Haringey-t. Tony Loizou soha nem látott nézőcsúcsra számít, ami biztosan tartogat majd érdekességeket: a Tottenham újonnan épülő 62 ezres stadionjától alig egy mérföldre lévő

Coles Park lelátóján ugyanis mindössze 270 ülőhely van, miközben a menedzser 2500 nézőre számít a Wimbledon ellen.

Tony Loizou-nak egy újabb álma teljesült, most már csak a Spurs menedzserét, Mauricio Pochettinót kellene még elcsábítani egy Borough-meccsre, vagy az sem lenne rossz, ha a klub női csapatát vendégül láthatnák a Coles Parkban.

Még popsztárjaik is vannak

A 2014-ben az év legjobb dalának járó BRIT Awardot elnyerő Rudimental drum'n bass zenekar megannyi szállal kötődik a Haringey Borough-hoz. Az együttes tagjai, Piers Aggett, Kesi Dryden, Leon "DJ Locksmith" Rolle a zenekar alapításakor valamennyien a Borough-ban fociztak. "Amikor először találkoztam velük, éppen akkor voltak benne valami zenekar megalapításában. Még korántsem voltak híresek, meg én nem is szeretem ezt a zenét. Ha Frank Sinatra játszott volna nálunk középső védőt, na az mindjárt más lett volna" – mondta Loizou. A zenekar azóta elég jól befutott, Magyarországon is jártak már négyszer, kétszer a Sziget, egyszer-egyszer pedig a Volt és a Balaton Sound nagyszínpadán léptek fel. De járt már Borough-meccsen más popsztár is: Emeli Sandé egy 2015-ös bajnokin ült fel a Coles Park lelátójára.