Vágólapra másolva!
Dmitrij Ribolovljev orosz tulajdonos kezdetben nem kevés pénzt áldozott arra, hogy az AS Monaco Franciaországban és Európában is meghatározó csapattá váljon, a válása óta viszont már csak az üzletet látja a futballklubban, amely az elmúlt két évben 530 millió eurót keresett játékoseladásokból. A sors fura fintora, hogy ez a pénzmennyiség és a jövőbeni profit hajszolása vezetett oda, hogy a 2017-es bajnok Monaco jelenleg kieső helyen áll a bajnokságban, és augusztus 11. óta nem nyert meccset.

A Monaco 2017 tavaszán Pep Guardiola Manchester Cityjét és Thomas Tuchel Borussia Dortmundját kiejtve elődöntőig jutott a Bajnokok Ligájában, a francia bajnokságot pedig 95 ponttal és 107 rúgott góllal nyerte meg a Paris Saint-Germain előtt. Ugyanez a csapat kedden a Bajnokok Ligája-csoportkör negyedik fordulójában megalázó, 4–0-s vereséget szenvedett a belga Brugge-től, így biztossá vált, hogy nem lesz ott tavasszal Európa legjobb 16 csapata között. Közben pedig kieső helyen áll saját hazája bajnokságában. Mi történt?

Dmitrij Ribolovljev orosz milliárdos 2011 végén vásárolta meg a Monacót Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Tündérmeseként indult

Dmitrij Ribolovljev orosz milliárdos 2011 decemberében vásárolta meg az akkor még a másodosztályban szereplő Monaco 66,67 százalékát. A Ribolovljev-éra első, csonka szezonját a nyolcadik helyen fejezte be a csapat az olasz Marco Simone vezetésével, a következő idényre viszont sikerült megszerezni

az európai elitben is ismert vezetőedzőt, Claudio Ranierit.

Irányításával a Monaco mindössze négy vereséget szenvedett a 2012/13-as szezonban, 64 gólt rúgott, és a másodosztály bajnokaként kvalifikálta magát az élvonalba.

Ribolovljev vagyonát kihasználva 2013 nyarán a Monaco volt Európa egyik legbőkezűbb csapata, ami az átigazolási piacon elszórt pénzt illeti: a klub összesen 130 millió euróért vásárolt új játékosokat, közte az Atlético Madrid

kétszeres Európa Liga-győztes kolumbiai sztárját, Radamel Falcaót.

Falcao akkoriban a világ legjobb klasszikus csatára volt, így az ő megszerzése azt az üzenetet hordozta magában, hogy Monaco már nemcsak a luxus és a csilivili miatt vonzó állomás a legjobb játékosok számára, hanem a futballklub által kitűzött szakmai célok miatt is.

Falcaóért 60 millió eurót fizetett a Monaco 2013-ban Forrás: AFP/Valery Hache

Lépésről lépésre a csúcsig

A 2013/14-es bajnoki szezonban az újonc Monaco a második helyen ért célba a Paris Saint-Germain mögött. A második helyet egy harmadik követte (ezt már Leonardo Jardim irányításával), és ekkor úgy tűnt, hogy a Riviérán új futballnagyhatalom van alakulóban, csakhogy

Ribolovljev házasságának megszűnésével a pénztárca is kiürült.

Egy év alatt a csapat megvált a nagyobb sztárjaitól, és a Lyonhoz hasonlóan a saját nevelésű fiataljaira helyezte a hangsúlyt. Nyáron az egyik legérdekesebb átigazolási stratégiát választották: kölcsönben megszerezték olyan klubok tehetségeit, akik a fennálló versenyhelyzet miatt kevésbé jutnak szóhoz.

Ribolovljev válása

Az eredetileg orvosként végzett Ribolovljev felesége, Jelena állítólag ráunt arra, hogy férje és barátai a családi jachton szerveznek rendszeres partikat fiatal lányoknak, ezért beadta a válópert, és 2014-ben egy genfi bíróság 4,8 milliárd dollárt ítélt meg a számára. Ribolovljev harcolt a lelépési pénz csökkentéséért, de Jelena nem volt szívbajos: elárulta, hogy férje különféle offshore vállalkozásokba rejtette vagyonát előle és az adóhatóság elől.

Jardim egyszer már bebizonyította, hogy igazi mesterember, aki az adott helyzetből képes összeeszkábálni a megfelelő keveréket. A portugál tréner másodszor is behozta harmadiknak a Monacót, amely aztán a 2016/17-es szezonra a világ egyik leghatékonyabb kontracsapatává vált:

a lendületes suhancokból álló csapat bárkit képes volt belerángatni egy igazi adok-kapok meccsbe.

A Bajnokok Ligájában csoportelsőként jutottak tovább, majd az egyenes kieséses szakaszban kiejtették a Manchester Cityt (összesítésben 6–6, idegenben lőtt gól döntött), és a Borussia Dortmundot (6–3), végül az elődöntőben a Juventus ellen buktak el (1–4), de így is sikerült megszakítaniuk a torinóiak 690 perces kapott gól nélküli sorozatát a BL-ben.

A bajnokságban nyolc pontot vertek a Paris Saint-Germainre, és 107 (!) rúgott góllal 2000 után ismét bajnokok lettek.

A 2016/17-es BL-idényben sztárklubokat vert ki a Monaco Forrás: AFP/Pascal Guyot

Pénz, pénz, pénz

Ribolovljev házasságának felbomlásával a felvásároló csapatból a gigaklubok első számú célpontja lett a Monaco. Az orosz mágnás pénze már egészen másról szólt, mint korábban, Ribolovljev felfedezte a monacói fociban lévő lehetőséget, és üzletet csinált belőle.

2014 nyarán egy remek világbajnoksággal a háta mögött a kolumbiai James Rodriguez 80 millió euróért a Real Madridhoz igazolt.

Visszatekintve, nevezhetjük őt az „első fecskének". A következő évben a Monaco már 150 millió eurót keresett az átigazolási piacon, a legnagyobb üzletet az Anthony Martial-transzfer jelentette: a Manchester United 50 millió eurót fizetet a fiatal franciáért. 2016 nyara nyugodtan telt, egy évvel később azonban megint lehúztak egy vagon pénzt a csapatokról, pontosabban az angolokról: a Benjamin Mendy, Bernardo Silva párosért 105 millió eurót kaptak a Manchester Citytől, Tiemoué Bakayokóért pedig 40-et a Chelsea-től. Legnagyobb értékét, az új szupersztárt,

Kylian Mbappét is elveszítette a klub,

de a pénzügyi fair play szabályai miatt ekkor még nem fizetett érte a Paris Saint-Germain, csak 2018 nyarán, de akkor 180 millió eurót. Ez volt aztán a non plus ultra év a monacóiak életében, Mbappé mellett ugyanis Thomas Lemart 70 millióért adták el az Atlético Madridnak, Fabinhót pedig 50-ért a Liverpoolnak. Összesen 316 millió folyt be a klub kasszájába.

Mbappé a Monacóval robbant be a köztudatba Forrás: AFP/Sascha Schuermann

A túl sok pénzbe belefulladt a Monaco

A folytonosságot tinijátékosok megszerzésével fenntartani próbáló Monaco gyalázatosan szerepel az idei szezonban. 12 forduló után a 19. helyen áll a csapat a bajnokságban, mindössze egy bajnokit nyerve, azt is a legelső fordulóban a Nantes ellen. Jardimot október közepén kirúgták, de a francia focira specializálódott Eric Devin a Guardianen megjelent cikkében arról ír, hogy a portugál csak a körülmények áldozatává vált azzal, hogy folyamatosan cserélődött a csapat a keze alatt. Devin szerint Jardim – akit a francia liga 21. századi történetének legintelligensebb vezetőedzőjének nevez – már motiválni sem tudta a jelenlegi keretet, hiszen

a veterán játékosok, akik húzni tudnák a csapatot, tisztában vannak azzal, hogy ők már csak a 2017-es sikerszezon itt ragadt maradványai, túl vannak a pályájuk csúcsán,

és senkinek sem kellenek. Ráadásul az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az önmagát játékoseladásokból fenntartó Monaco nem küzd a nagy trófeákért, neki a dobogó és a biztos Bajnokok Ligája-részvétel bőven elég.

A Monaco nem Jardim vezetése miatt került ebbe a helyzetbe, hanem az átigazolási politikája miatt, ami bőven túlmutat a racionalitásokon. Így nézve az edzősködést még csak most tanuló Thierry Henryn sem lehet számon kérni, hogy még nem nyert meccset a Monacóval, amely egyébként augusztus 11-én győzött utoljára (a már említett Nantes elleni bajnokin).

Thierry Henry sem tudott új lendületet hozni a Monaco játékába Forrás: AFP/Thomas Samson

Ribolovljev lebukott

Néhány órával a Brugge elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt őrizetbe vették Ribolovljevet. Az orosz oligarchát kedd reggel saját otthonában keresték fel bírósági végzéssel, délután pedig őrizetbe is vették, a független francia oknyomozó lap, a Mediapart súlyos pénzügyi visszaélésekkel gyanúsítja. Az iratok alapján úgy tűnik, Ribolovljev hongkongi és brit Virgin-szigeteki offshore-cégeken keresztül, színlelt szponzori szerződés formájában forgatta a saját pénzét. Erre azért volt szükség, hogy az UEFA pénzügyi fair play szabályának megfeleljen.