A MOL Vidi Euroliga-teljesítménye ezért is fantasztikus

fbl Horizontal
Vidi's players celebrate after Georgi Milanov scored during the UEFA Europa League football match between MOL Vidi FC and PAOK Thessaloniki in Budapest on November 8, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A MOL Vidi négy forduló után hat ponttal továbbjutó helyen áll a labdarúgó Európa-liga L csoportjában. A nyáron a BL-selejtezőben három olyan csapatot vertek ki, amelyek szintén elérték az El-főtáblát. Két körrel a vége előtt mind a háromnál jobban áll a Vidi – ez is megmutatja, mennyire nagy dolog a fehérváriak eddigi produkciója.

Csak emlékeztetőül. A Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a luxemburgi Dudelange, a másodikban a bolgár Ludogorec, a harmadikban a svéd Malmö ellen ment tovább a Vidi. Ez a három együttes – a fehérvári csapattal egyetemben – ott van az Európa-liga főtábláján.

Ami ennék örömtelibb, hogy a négy együttes összevetésében a MOL Vidi áll a legjobban. Nézzük, hogy miért.

Az A csoportban szerepel a bolgár sztárcsapat, a Bajnokok Ligáját is megjárt Ludogorec, amely négy forduló után 2 ponttal a harmadik. Ebben a négyesben van a német Leverkusen, a svájci FC Zürich és a ciprusi AEK Larnaka.

A bolgárok az első fordulóban hazai pályán 3-2-re kikaptak a Leverkusentől, majd a folytatásban Zürichben szenvedtek 1-0-s vereséget.

Ők tehát úgy kezdtek, mint a Vidi,

de nem úgy folytatták, mert a harmadik és a negyedik körben a ciprusi Larnaka ellen két döntetlent értek el (1-1, 0-0). Három gólt lőttek, ötöt kaptak.

Kovács István, Vidi FC (b) és Batista Pimenta Natanael, a PFK Ludogorec Razgrad játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Már nem juthatnak tovább, mert a Zürich és a Leverkusen 9-9 ponttal áll, a 7 pontos hátrányt 2 kör alatt nem lehet behozni.

A Ludogorec tehát kiesett.

Szintén kiesett a főtábla csodacsapatának elkönyvelt luxemburgi Dudelange is, amely eddig négy vereséggel áll az F csoportban, amelyben az olasz Milan, a Real Betis és a görög Olimpiakosz található.

A Dudelange összesen 1 gólt rúgott, 11-et kapott, a lufi tehát kidurrant a főtáblán.

Az I csoportban a Malmö eddig 5 pontot gyűjtött, itt a török Besiktas, a norvég Sarpsborg és a belga Genk játszik még.

Ebben a csoportban semmi sem dőlt el.

A belgák 7 ponttal vezetnek, a norvégok és a svédek 5-5, a Besiktas 4 ponttal áll.

A Malmö egy 2-0-s genki verséggel nyitott, majd 2-0-ra verte otthon a Besiktast. (Ez azért komoly skalp.) Ezt követően jöttek a norvék Sarpsborg elleni meccsek, amelyek kétszer is 1-1-re végződtek. Ez összesen 5 pont.

MOL Vidi - Malmö meccs a BL-selejtezőben. Az El-ben nem találkoztak, de a Vidi náluk is jobban áll Fotó: Polyák Attila - Origo

A MOL Vidinek pedig 6 van, amivel mind a három volt riválisát jelenleg megelőzi.

A végére egy csattanó: a 12 csoportban a következő sztárcsapatok, vagy nagy múltú, BL-t is megjárt együttesek vannak jelenleg a Vidi mögött, mind helyezésben, mind pontokban:

  • Ludogorec (bolgár)
  • Celtic (skót)
  • Bordeaux (francia)
  • Anderlecht (belga)
  • Olimpiakosz (görög)
  • Rangers (skót)
  • Marseille (francia) - 1 pontot szereztek
  • Besiktas (török)
  • PAOK (görög)

Szép munka, várjuk a folytatást a BATE ellen november 28-án.