Cristiano Ronaldo leszámolt a San Siro átkával

AC Milan v Juventus - Italian Serie A AC Milan Milan Juventus FC Juventus Milano Serie A Calcio Soccer Italy Calciatore SPORT Italia
Cristiano Ronaldo #7 of Juventus FC reacts to a missed chance during the serie A match between AC Milan and Juventus FC at Stadio Giuseppe Meazza on November 11, 2018 in Milan, Italy. (Photo by Giuseppe Cottini/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Újabb célt pipálhatott ki gólokban nem éppen szűkölködő pályafutása során Cristiano Ronaldo. A Juventus csillaga számára vasárnap estig bevehetetlen várnak számított a milánói San Siro, legalábbis góllövés tekintetében, de a portugál végre eredményes volt ebben a stadionban is, a torinóiak pedig 2-0-ra legyőzték a Milant a Serie A csúcsrangadóján.

Egy Milan-Juventus rangadó mindig is különlegesnek számított az olasz futball történetében, legyen szó a két csapat 1929 decemberében lejátszott első Serie A-összecsapásáról vagy mondjuk minden idők talán legunalmasabb Bajnokok Ligája-döntőjéről (2003, Old Trafford, 0-0 után 11-esekkel Milan-siker), netán bármelyik másikról a közel 300 megvívott párharcból.

A két legnagyobb szurkolótáborral rendelkező itáliai klubról beszélünk, amelyek a legtöbb bajnoki címmel rendelkeznek

(a Milan e szempontból holtversenyben áll a második helyen a városi rivális Interrel), a legnagyobb tőzsdei értékkel bírnak, de a vasárnap este lejátszott rangadójuk egyvalamiben egészen biztosan különbözött a többitől: ilyen körítéssel – értsd: Cristiano Ronaldo részvételével – még soha nem bonyolították le.

A portugál klasszis belépéséről a calcio világába már sokszor, sok helyen értekeztek, de akár ezen az egy mérkőzésen is le lehetett mérni, miben volt más ez a Milan-Juve a korábbiakhoz képest. Kezdve azzal, hogy

soha ennyi (kereken 200) országban nem közvetítették még ezt a meccset,

folytatva a ténnyel, hogy az AC Milan rekordbevételt könyvelhetett el: a jegyértékesítésből 4,9 millió eurót kasszírozott, többet, mint korábban bármelyik hazai találkozóján.

Ha valakinek ezek után még kétségei lettek volna, hogy milyen értéke volt ennek az ütközetnek, a díszpáholyban helyet foglalók között szemezgetve megbizonyosodhatott róla, hogy kis túlzással mindenki kíváncsi volt rá, aki él és mozog. Tiszteletét tette többek között Matteo Salvini olasz belügyminiszter mellett Ornella Vanoni sztárénekes, a főként a Forma-1-es tevékenységéről elhíresült üzletember, Flavio Briatore, no és persze sportcsillagok egész sora, így a korábbi kiváló teniszező, Boris Becker, a legendás brazil labdarúgó, Josè Altafini, a többszörös világbajnok úszó, Filippo Magnini vagy éppen a Moto GP egyik legnépszerűbb figurája, Andrea Iannone.

Ronaldo mozdulatait természetesen külön kamera kísérte a 90 perc alatt,

és a kérdés az volt, vajon sikerül-e megtörnie a San Siro-féle átkot, vagyis betalál-e végre a kapuba a világfutball egyik szentélyében. Merthogy ezt megelőzően ötször már próbálkozhatott, de hiába szerzett pályafutása során több mint 650 gólt a legkülönbözőbb frontokon, itt még nem volt eredményes.

2005 márciusában a Manchester United játékosaként 1-0-ra maradt alul a Milannal szemben a Bajnokok Ligájában, két évvel később ugyanebben a párosításban 0-3 lett a vége.
A Real Madrid tagjaként 2009-ben az Inter, 2010-ben megint a Milan ellen maradt gólképtelen, a 2016-os BL-döntőben pedig az Atlético Madrid kapuját sem tudta bevenni, legalábbis a rendes játékidőben, illetve a hosszabbításban.

Cristiano Ronaldo leszámolt a San Siro átkával Forrás: NurPhoto/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

Ezek után személy szerint számára is komoly volt a tét, de nem ő, hanem a védőjét megelőző Mario Mandzukic juttatta előnyhöz a Juvét. Nem lehet egyébként nem észrevenni, hogy Ronaldo sokkal inkább funkcionál csapatemberként a torinóiaknál, mint előtte bármelyik klubjában. Persze imád gólt lőni (hetet vágott az első 11 fordulóban, a BL-ben pedig épp a múlt héten lőtte első találatát Juve-mezben, méghozzá korábbi klubja, a Manchester United ellen), valószínűleg

a nárcizmusa sem csorbult jelentősen,

na de mégis: mindezek mellett öt gólpasszt is kiosztott a társaknak.

Egy héttel korábban például volt szerencsém közvetíteni a Juventus-Cagliari mérkőzést, melynek hajrájában simán befejezhetett volna maga is egy kontrát, ehhez képest olyan önzetlenül tálalt a babérokat így learató Juan Cuadrado elé, mint Mesut Özil fénykorában. Az ember nem akart hinni a szemének.

Nos, egy jó darabig CR7 a Milan ellen is inkább az előkészítésben jeleskedett, egy alkalommal tökéletes labdát varázsolt Mandzukic fejére, más kérdés, hogy a horvát ezúttal hibázott.

A rendkívül feszült hangulatú találkozón egyébként a Juvétól kölcsönben

a Milanban szereplő Gonzalo Higuaín kis híján ellopta a show-t,

hiszen előbb az első félidőben kiharcolt, majd elhibázott egy 11-est, a meccs hajrájában pedig, miután egy sárga lapot érő szabálytalansága után ordibált és megfenyegette a játékvezetőt, ki is állították.

Csakhogy pár perccel ezt megelőzően Ronaldo leszámolt az átokkal: a legendás, lesipuskás Milan-támadót, Pippo Inzaghit meghazudtoló módon küldött a kapuba egy kipattanót, így újabb arénát pipálhatott ki, immár a San Siróban is megmutathatta sajátos gólörömét a közönségnek.

Az argentin Gonzalo Higuaín majdnem ellopta a show-t. Kihagyott egy tizenegyest, majd pirossal kivágták a pályáról Forrás: AFP/Miguel Medina

Ezenkívül pedig emberi arcát is megmutatta, hiszen a lefújás után általános meglepetésre védelmébe vette a magából kivetkőző Higuaínt.

„Remélem, nem kap súlyos büntetést – mondta együtt érzően Ronaldo.

Több mint nemes gesztus volt ez a részéről, főleg annak fényében, hogy az annak idején, még játékosként igazi nehézfiúként elhíresülő Gennaro Gattuso, a Milan vezetőedzője is úgy fogalmazott: Higuaínnak meg kell tanulnia, hogyan legyen ura önmagának.

A Juventus ezzel a győzelemmel ismét hat pontra növelte az előnyét a tabellán a Napolival szemben.