Az UEFA 2021-től beindítja a harmadik európai kupasorozatot

Aleksander Ceferin President Of UEFA On Sporto Conference In Portoroz Nurphoto General News November 23 2018 23th November 2018 SPORT CONFERENCE UEFA President Slovenia Portoroz
Aleksander Ceferin The UEFA president on Sport Conference in Portoroz on November 23, Slovenia. (Photo by Damjan Zibert/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntött arról, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett egy új európai kupasorozatot is indít.

Az UEFA vasárnap közölte, a végrehajtó bizottság dublini döntésével a kisebb nemzetek számára igyekszik lehetőséget biztosítani az európai kupaporondon való részvételre, ezzel próbálja elősegíteni felzárkózásukat a sportág meghatározó nemzeteihez és klubjaihoz.

A tervek szerint az új kupasorozat beindításával párhuzamosan az Európa-liga létszáma csökkenne: a jelenlegi 48 helyett 32 együttes vehetne részt a csoportkörben. Így mindhárom kupasorozatban 32 együttes szerepelne a főtáblán - nyolc csoportban négy-négy -, és ahogy a Bajnokok Ligája csoportköréből kieső gárdák egy része számára van lehetőség a folytatásra az Európa-liga kieséses szakaszában, úgy az El-ből is lenne átjárás az új sorozatba, melyet egyelőre három idényre írnak ki.

Az új kupasorozatnak egyelőre még csak munkaneve van, a versenykiírásról későbbre ígért további részleteket az UEFA. Az viszont már eldőlt, hogy a mérkőzéseket - az El-hez hasonlóan - csütörtökön rendeznék, és az is, hogy a győztese a rákövetkező idényben az El-ben indulhat.

A vasárnapi vb-ülésen határozat született arról is, hogy a három európai kupasorozat döntőjét egy héten rendeznék meg. Az új sorozat szerdai döntőjét követi csütörtökön az El-finálé, majd szombaton a BL-trófea sorsa dől el.

Az UEFA szeptember közepén adott zöld jelzést az új sorozatnak, egy hónappal később a 28 európai labdarúgóligát tömörítő szervezet (EL) jelentette be, hogy támogatja a harmadik kupasorozat visszaállítását. A Kupagyőztesek Európa Kupája 1999-ben szűnt meg, az Intertotó Kupa 1961 és 2009 között negyedik, majd harmadik számú kupasorozatként működött.