Vágólapra másolva!
Egy Fradi-edzéssel a háta mögött, kétnapos szerződéssel utazott el a Fradival a beleki edzőtáborba, Törökországba Szerető Krisztofer. A 19 éves utánpótlás-válogatott játékos az Origónak elmondta, miért érezte úgy, távoznia kell a Stoke Citytől.

Munkatársunk helyszíni jelentése a törökországi Belekből.

Az NB I listavezetője, a Ferencváros a törökországi Belekben edzőtáborozik. A zöld-fehér csapat bécsi indulással péntek kora este landolt Antalyában, majd a játékosok és a stáb tagjai elfoglalták a beleki szállást. A körülményekre nem lehet panasz, de az időjárás egyelőre nem kegyes a játékosokhoz.

Az antalyai érkezés után 10 fok körüli hőmérséklet fogadta a csapatot és a pont ugyanakkor landoló diósgyőri alakulatot. A játékosok pacsiztak egymással, váltottak pár mondatot, majd mindenki ment a maga dolgára. A hőmérséklettel nincs gond, az otthoni fagyhoz képest igazi felkészülési idő lenne Törökországban, de szombatra virradóan özönvízszerű esőzés kezdődött Belekben, így a konditermi edzés mellett viszonylag kevés idő jutott a gyakorlásra a szabadban, ugyanis a pályán hamar megállt a víz.

Fradi-edzés Belekben Forrás: Origo

A többiekkel gyakorolt a Ferencváros új szerzeménye, Szerető Krisztofer is, aki január 10-én ünnepelte 19. születésnapját, így akár ajándékként is tekinthetne a szerződtetésére, de erre semmi oka nincs.

A Honvéd akadémiáján nevelkedett játékos 2016 nyarán állt légiósnak, a Stoke City csapatához igazolt ekkor. Az U18-asok Premier League kiírásában szélsőként kilenc gólt szerzett két szezon alatt, ráadásul nem is kis gólokat, többek között betalált a Manchester United kapujába is.

Ősszel szerepelt a Premier League 2-ben, ami az angol bajnokság tartalékcsapatainak küzdelemsorozata, itt is szerzett gólt, de úgy érezte, eljött a hazatérés ideje.

Hogy éli meg, hogy egy angol csapattól az NB I-be szerződött?
Nem bántam meg, hogy hazatértem,

hiszen a Stoke Cityben a második csapathoz tartoztam, míg a Ferencvárosban az első csapathoz igazoltam. Egyáltalán nem vagyok szomorú. A tanulmányaim miatt is szerettem volna hazajönni, ugyanis amikor kiigazoltam, abbahagytam az iskolát, és csak az angolra koncentráltam a foci mellett. Szeretnék leérettségizni. Jó lenne ha a tanulmányaimban és a pályán egyaránt tudnék fejlődni. A családom és a barátok is befolyásoltak a döntésben.

Győzött a honvágy?
Nem volt hatalmas honvágyam. A szüleim sokat voltak nálam, a barátnőm is velem volt, sokat segített. Szerettem kint lenni, segítőkészek voltak a csapattársaim is, mindig mentem velük ebédelni, vacsorázni, golfozni, nem volt ezzel gond.

Szerető Krisztofer ma már Gera Zoltán tanácsaira figyel a Fradiban Forrás: Balogh David/fradi.hu

Két és fél évet volt Angliában, itthon is láttuk a nagy gólokat, szép gólpasszokat. Úgy tűnt, minden sínen van, miért nem sikerült felkerülni az első csapathoz?
Sok múlt azon, hogy a Stoke kiesett a Premier League-ből. Utána nagyon sok focistát igazolt a csapat, olyan játékosaink voltak, mint Charlie Adam, Bojan Krkic vagy Choupo-Moting, aki azóta a PSG-ben szerepel. A fiatalok nem kaptak túl sok játékpercet, a nálam idősebbek sem. Az elmúlt fél évben pedig szinte semmi lehetőséget nem kaptam, ezért is döntöttem a váltás mellett. Az sem segített, hogy az utóbbi időben többször is változott a menedzser személye, mindig jöttek nézni a fiatalokat, mindig teljesen elölről kellett kezdeni. Amikor a nagycsapat közelében éreztem volna magam, mindig jött egy váltás, így nem volt egyszerű újra felhívni magamra a figyelmet.

19 évesen nem volt korai a hazatérés?
Nem azon múlik, hány éves vagyok.

Amit kint meg tudtam tanulni, azt szerintem megtanultam, szeretném most már első csapatban kamatoztatni a tudásomat.

Voltak ajánlataim külföldről is, de nem nyújtott volna többet egyik sem a Fradinál.

Mit tanult meg kint?
A fegyelmet emelném ki a pályán és azon kívül is. Itthon nem szerettem korán lefeküdni, az étkezésre sem figyeltem különösebben, a védekezést sem tartottam fontosnak, de ezeken a területeken mind fejlődtem.

Gyakorlatilag egy edzéssel a háta mögött érkezett az edzőtáborba, mik a tapasztalatai a csapattal és a stábbal kapcsolatban?
Nagyon profi a Fradi. Az öltözőben van szauna, jégkád, minden, ami egy profi angol csapatnál is adott. Nagyon profi lett a hazai foci is, és szerintem ez csak tovább fog fejlődni.

Mik a céljai itthon rövidebb vagy hosszabb távon?
Ebben a szezonban szeretnék bekerülni a csapatba. Ha nem is kezdőként, azért remélem, csereként kaphatok majd több-kevesebb lehetőséget, és minden meccsen be tudok majd kerülni a keretbe. 20-21 évesen már jó lenne állandó kezdőként szerepelni. A válogatottban jó lenne felkerülni az U21-esek közé, de most az elitkör a legfontosabb.

Varga Rolandot vagy éppen Ivan Petrjakot nem lesz könnyű kiszorítani a Fradiból.
Magabiztos vagyok. Nem gondolom, hogy jobb vagyok náluk, sőt, mindenki tudja, hogy még le vagyok maradva mögöttük, de kemény munkával és alázattal be lehet hozni a lemaradást.

Telki, 2017. március 26. Szerető Krisztofer és a norvég Mikael Ugland, mellette Csonka András az U17-es labdarúgók Európa-bajnoki elitköre 2. csoportjának zárófordulójában, a Norvégia-Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szeretne még légióskodni, vagy kiábrándult az angol kaland után?
Szó sincs róla. Az, hogy most hazajöttem, nem azt jelenti, hogy soha többet nem szeretnék légióskodni. Épp ellenkezőleg. Sok játékost visznek ma már külföldre az NB I-ből, én is erre törekszem.

Ha választhatna, melyik országba igazolna?
Újra Anglia felé venném az irányt.

Akkor a Premier League a végállomás?
Az legyen inkább a Real Madrid.