Vágólapra másolva!
Az őszi bajnok egy olyan cím, amiért nem adnak semmit. Még egy baráti hátba veregetést, vagy kézfogást sem. Valahol érthető mindez. Csak a végső győzelem számít, ez az őszi bajnokság egy aprócska pihenő a csúcsra vezető fárasztó úton. A Bundesligában mégis óriási jelentősége van ennek.

Az eddigi befejeződött 55 pontvadászat aktuális őszi bajnokából a szezon végén 37 felemelhette a Salátástálat. Vagy fordítsuk meg a dolgot: az 55 őszi elsőből csak 18 nem lett aranyérmes.

Legutóbb a 2011-12-es szezonban fordult elő, hogy az a csapat, amelyik a karácsonyt az élen tölthette, nem ünnepelhetett májusban.

Érdekes, hogy akkor a Bayern kezéből csavarta ki az aranyérmet a Borussia Dortmund. Az azóta eltelt 6 évben viszont a müncheni sztárcsapat állt az élen 17 és 34 forduló után is. Összesen hússzor produkálták ezt a nem kis bravúrt az eddig befejeződött 55 Bundesliga-szezonban. A most az élen telelő Borussia Dortmund háromszor.

Legutóbb Jürgen Klopp Dortmundja tudta megtréfálni a Bayern Münchent Forrás: AFP/Daniel Roland

Négyszer lett őszi első és végső győztes ugyanabban a bajnokságban a hetvenes évek szupercsapata, a Borussia Mönchengladbach, amely az elmúlt ősszel néha régi dicsőségét idézve futballozott. A további gárdák, amelyek fél távnál és a befutónál is élen álltak a következők: a Köln és a Bremen kétszer, az 1860 München, a Braunschweig, a Nürnberg, a Hamburg, a Stuttgart és a Kaiserslautern egyszer-egyszer.

A Bundesliga első hét évében egy kivétellel mindig az őszi bajnok lett a végső befutó.

Ezt a tettet vitte véghez 1963-64-ben a Köln, 1965-66-ban az 1860 München, 1966-67-ben a Braunschweig, 1967-68-ban a Nürnberg, 1968-69-ben a Bayern München, 1969-70-ben a Mönchengladbach. A hatvanas években csak a Bremen tudott úgy bajnok lenni, hogy fél távnál nem állt az élen. Aztán a sors ezt háromszor is leverte a Bremenen, ugyanis ennyi alkalommal fordult elő a Weser-parti csapattal, hogy őszi bajnok lett, de a szezon végén nem lett aranyérmes. Pont ennyiszer, vagyis

háromszor engedte át őszi bajnokként a Salátástálat a Bayern is, ám a bajorok hétszer tudtak úgy bajnokok lenni, hogy a szilvesztert az első helynél lejjebb töltötték a tabellán.

A Bundesligában eddig tizenkét csapat lett bajnok és tizenöt őszi bajnok. Az egyetlenről, a Wolfsburgról, amely úgy lett bajnok, hogy fél távnál nem vezetett még lesz szó, de előtte említsük meg azokat a szerencsétleneket, akik csak a tavaszi rajton voltak élen, a szezonzáráskor már nem.

Aki kicsit is ismeri a Bundesligát az nyilván rávágja, hogy a két örök lúzer, a Schalke és a Leverkusen egy ilyen listáról nem hiányozhat.

Természetesen így van. Mindketten kétszer is elszenvedték ezt az érzést. A Schalke az 1971-72-es és a 2000-01-es, a gyógyszergyár melléküzemágaként funkcionálók pedig a 2001-02-es és a 2009-10-es szezonban vitték véghez ezt a kicsit sem örömteli tettet. Rajtuk kívül a Frankfurt kétszer 1991-92-ben és 1993-94-ben) és a Hoffenheim egyszer (2008-09-ben) volt ősszel bajnok, majd tavasszal hasra eső. Mindegyik egy igazi dráma, egy olyan elszalasztott esély, amely soha nem tér vissza, és amely kihagyásával szegényebbek a csapatok és azon játékosok, akik alkották azt a gárdát. 2001-ben a Schalke az őszi elsőség után úgy bukta el a bajnoki címet, hogy a záró fordulóban játékosai és szurkolói már a pályán (az akkor búcsúzó Parkstadion gyepén) ünnepeltek, ám a kicsit később befejeződő Bayern-meccsen a rekordbajnok a 94. percben megszerezte azt a gólt, amellyel második helyre csúszott a gelsenkircheni csapat.

Egy évvel később az őszi bajnok Leverkusen még 3 fordulóval a vége előtt is 5 ponttal előzte meg a Dortmundot, ám kikapott Nürnbergben és otthon a Brementől, így a plusz 5 pontból mínusz 1 lett. A 2009-10-es bajnokságban szintén a Bayer04 lett az őszi első, méghozzá vereség nélkül. Még a 24. játéknap után is veretlen volt, ám így is lecsúszott az élről. Ettől olyan letargiába esett, hogy a következő játéknapon kikapott a később osztályozóra kényszerülő Nürnberg otthonában. A letargia után jött a gödör: a szezon végére begyűjtöttek öt vereséget és a negyedik helyen végeztek, 11 ponttal lemaradva a bajnoktól.

A Bayer Leverkusen a Bundesliga történetének egyik legszerencsétlenebb csapata Forrás: AFP/Rolf Vennenbernd

A Hoffenheim története harmadik Bundesliga1-es idényében, 2009-ben lett őszi bajnok, 35 ponttal, ám tavasszal csak 20 pontot szerzett hozzá, így végül a hetedik helyre lecsúszva még a nemzetközi kupaszereplésről is lemaradt.

Ebben a bajnokságban, vagyis a 2009-10-esben fordult elő az egyetlen eset, amikor olyan gárda nyerte a salátástálat, amelyik sem akkor, sem előtte, sem utána nem volt őszi első.

Sőt, a Wolfsburg fél távnál még csak kilencedik volt, 9 ponttal lemaradva az éllovastól. Aztán az őszi 26-hoz tavasszal gyűjtött 43-at (14 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség) és a Wolfsburg lett a Bundesliga történelem tizenkettedik bajnoka.

A jelenlegi első, a Borussia Dortmund eddig háromszor volt őszi bajnok:

1994-ben, 1995-ben és 2010-ben. Mindhárom alkalommal megnyerte a bajnoki címet. Ha most is így történne, azzal óriási szenzációt okoznának a Bundesligában.