Kassai elintézte, debütál a videobíró a Bajnokok Ligájában

Kassai Viktor, Manchester City
Kassai Viktor döntésén kínjában nevetett a Sahtar Donyeck kapusa
Vágólapra másolva!
Kedden este 21.00 órától két nyolcaddöntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában. A Manchester United a PSG-t, míg az AS Roma az FC Portót fogadja, ráadásul debütál a sorozatban a videobíró-technológia is.

Az UEFA 2018 decemberében határozott úgy, hogy a Bajnokok Ligája 2018/2019-es szezonjának kieséses szakaszában alkalmazni fogja a VAR-t, vagyis a videobíró-technológiát. Pedig eredetileg úgy volt, hogy csak a következő szezonban debütál a technológia.

Eredetileg úgy volt, hogy csak a következő szezonban debütál a technológia, de vélhetően az őszi csoportmeccsek során elkövetett bírói hibák is közrejátszottak a döntésben, köztük Kassai Viktoré, aki komikus büntetőt ítélt a Manchester Citynek a Sahtar Donyeck ellen.

Kassai Viktor döntésén kínjában nevetett a Sahtar Donyeck kapusa Forrás: AFP/Paul Ellis

A nyolcaddöntők előtt az UEFA közzétett egy összefoglalást az alkalmazás szabályairól.

  • A négyfős videobíró-csapat a mérkőzések helyszínén, a stadionban segíti a játékvezetők munkáját.
  • A videobíró a mérkőzés folyamán minden eseményt és döntést felülvizsgál, különös tekintettel a mérkőzést jelentősen befolyásoló történésekre, mint a gólok, a büntetőterületen történő incidensek, piros lapok és tévesen beazonosított játékosok.
  • A videobíró akkor avatkozik bele a játékvezető munkájába, amikor kétséget kizáróan bírói hiba vagy mulasztás történt. Amennyiben egyértelmű bizonyíték áll rendelkezésre ennek bizonyítására, a videobíró felkérheti a játékvezetőt, hogy nézze vissza az esetet a pálya mellett kihelyezett monitor segítségével.
  • Egyéb tévedéseknél (les, szabálytalanságok) a videobíró tájékoztatja a játékvezetőt az esetleges tévedésekről, aki ezek alapján döntést hoz.
  • A végső döntést minden esetben a játékvezető hozza meg.

Az UEFA hozzáteszi, az Európa Liga 2019-es döntőjében, a Nemzetek Ligája 2019-es négyes döntőjében és a 2019-es U21-es Eb-n is használni fogják a videobírót.