Nevetségessé vált videóbíró, undorítóan mutogató Simeone, duzzogó C. Ronaldo

Horizontal
Spanish Referee Carlos Del Cerro Grande shows a yellow card to Manchester City's Argentine defender Nicolas Otamendi (L) during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Schalke 04 and Manchester City on February 20, 2019 in Gelsenkirchen, Germany. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán ismét csúnyán leszerepelt a videobíró a Bajnokok Ligájában. A Schalke-Manchester City nyolcaddöntőn nemcsak, hogy rossz ítélet született, de valószínűleg jogszerűtlen is, mivel a körülmények miatt a játékvezető nem tudta visszanézni a kétes szituációt a stadionban, és egy szobából szóltak rá a fülére, hogy mit ítéljen. Az Atlético Madrid-Juventus összecsapáson Álvaro Morata gólját vették el, de itt is megoszlanak a vélemények, hogy jogos volt-e vagy sem. Ami a futballt illeti, a Manchester City idegenben nyert a Schalke ellen, míg a Juventus 2-0-ra kapott ki az Atletico Madrid otthonában.

„A videobíró amennyire hasznos, ugyanannyira kártékony is" – írták Twitteren a szerdai BL-meccsek alatt. Az UEFA a nyolcaddöntőktől kezdődően vezette be a technológiát azzal a céllal, hogy segítse a bírók munkáját, de eddig csak a baj volt vele. Egy hete az Ajax gólját vették el a Real Madrid ellen, ami bár a hivatalos közlemény szerint jó döntés volt, még a játékvezető-szakértőket is megosztotta.

A játékvezető fülére mondták, hogy tizenegyes volt, ő nem tudta visszanézni az esetet Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

Használhatatlan, és sokáig tart

Szerdán a Schalke-Manchester City meccsen kellett volna igazságot tennie a videobírónak, de csúnyán besült a rendszer – szó szerint. A 33. percben Nicolas Otamendi ért bele kézzel a labdába a tizenhatoson belül, ami után három percig állt a játék, hogy eldöntsék, tizenegyest ért-e az eset, vagy nem. Carlos Del Cerro Grandénak ráadásul lehetősége sem volt a saját szemével megnézni a szituációt, mivel

a pálya szélére kihelyezett monitor nem működött,

ezért egy másik szobából mondták a fülére, hogy tizenegyest kell ítélnie. Ez teljesen ellenkezik a hatályban lévő VAR-szabályokkal, amelyek azt mondják ki, hogy a felvétel csak segít, döntést továbbra is kizárólag a pályán lévő vezető bíró hozhat.

Azon túl, hogy minden bizonnyal jogszerűtlen ítélet született, percekig állt a játék, mivel

Otamendi kezezése a 33. percben történt, Nabil Bentaleb pedig csak a 38. percben rúgta be a tizenegyest.

„Így kiveszik a spontaneitás a játékból. Gyorsabb ítéleteket akarunk" – mondta Martin Keown, korábbi Arsenal-játékos az angol BT Sporton. „Ez a baj a videobíróval. Túl sokáig tart meghozni a döntést" – értett egyet Rio Ferdinand. „Nem a videobíró mellett szól, hogy három percig tart eldönteni, kéz volt-e vagy sem. Inkompetencia felső fokon" – tweetelt Matt Le Tissier, egykori futballjátékos.

Az Otamendi kezezéséről készült felvételt ITT lehet megnézni.

Szavazzon!

Ön szerint jogosan fújták be a Schalke első büntetőjét?

Guardiola szerint mindkét tizenegyes jogos volt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

A Schalke a szünet előtt kapott még egy büntetőt, de annál is erősen vitatható, hogy Fernandinho szabálytalansága a tizenhatoson belül kezdődött-e. Mindenesetre Del Cerro Grande ezt határozottan fújta be, videobíró nélkül.

Végül a meccs szempontjából nem volt jelentősége, mert a Manchester City a második félidőben (emberhátrányban) Leroy Sané és Raheem Sterling góljaival fordított, és 3-2-re győzött. Érdekes módon a lefújás után Pep Guardiola azt mondta, hogy szerinte mindkét tizenegyes jogos volt.

Van, hogy nem értek vele egyet, de ez most nem olyan pillanat, szerintem mindkét tizenegyes és a kiállítás is jogos volt. A meccs? Az eredmény nagyszerű, de túl sok minden történt, ami a Bajnokok Ligájában sosem jelent jó. Ma bebizonyosodott, hogy még nem állunk készen a sorozat későbbi szakaszára" – értékelt kritikusan a katalán edző.

A csereként beállt Leroy Sané szabadrúgásból egyenlített a 85. percben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

Az Atlético-Juvén is volt dolga a VAR-nak

A két csapat stílusából fakadóan talán senki nem számított olyan jó meccsre, mint amilyen végül lett az Atlético-Juventusból. Az első félidőben kiegyenlített volt a játék, a másodikat viszont egyértelműen az Atlético uralta, amely rövid időn belül kétszer is megszerezhette volna a vezetést, de előbb Diego Costa lőtt mellé egy ajtó-ablak ziccert, majd Antoine Griezmann emelését tolta a kapufára Wojciech Szczesny. A kimaradt lehetőségek után Diego Simeone becserélte az exjuvés Álvaro Moratát, aki később gólt fejelt, de közben ellökte magától Giorgio Chiellinit, így

miután a játékvezető újranézte az esetet, érvénytelenítette a találatot.

A vélemények itt is megoszlanak, az Origo szakértője szerint jogosan vették el a gólt, a madridi AS sportnapilapnak nyilatkozó Iturralde González szerint viszont nem. „Nálam ez nem szabálytalan, meg kellett volna adni a gólt. A játékvezető valószínűleg nem a lökést fújta le, hanem azt, hogy Morata bal lába összeért Chielliniével. Lehet, hogy csak egy szögből nézte meg az esetet, és az alapján hozta meg a döntést. A német játékvezetőknek van a legtöbb problémájuk a VAR-protokoll értelmezésével" – magyarázta González.

A meg nem adott gól miatt maximum Morata* bánkódhat, mert az ítéletnek végül ezen a meccsen sem volt döntő jelentősége, az Atlético az utolsó negyedórában a két uruguayi középső védőjének köszönhetően 2-0-ra legyőzte a Juventust.

*A télen a Chelsea-től kikölcsönzött spanyol csatár tíz nap alatt két volt csapata ellen is betalált (Real Madrid, Juventus), de a videobíró mindkettőt elvette tőle.

A szenvedélyek meccse

José Giménez vezető gólja után Simeone sajátos módon ünnepelt. A meccs után azt is elmondta, hogy miért.

„Játékosként is megcsináltam ezt a Lazio-Bologna meccsen, és most is, hogy megmutassam a szurkolóinknak: van tökünk. Nem ez volt a legszebb módja az ünneplésnek, de úgy éreztem, hogy meg kell tennem. Kemény, szenvedélyes meccs volt, ki kellett adnom magamból, amit érzek. Ha ezzel valakit megbántottam, elnézést kérek, szívből jött – magyarázkodott az argentin edző, akinek a vezetésével félelmetes az Atlétcio hazai mérlege, az eddig lejátszott 204 meccsből 124-et hoztak le kapott gól nélkül.

Az eredmény kitűnő, de a párharcnak még nincs vége. A visszavágón szenvednünk kell majd. A VAR? Én hiszem, hogy jobbá teheti a játékot."

Godín gólöröme Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

„Akkor követtük el a legnagyobb hibát, amikor a második félidőben hagytuk, hogy a saját tempójukban játszanak – dühöngött Massimiliano Allegri.

Az Atlético nyolc éve rontja el folyamatosan az ellenfelek játékát.

Amikor ellenük játszol, biztos lehetsz benne, hogy nem lesz sok lehetőséged. Kényelmetlenné teszik számodra a meccset, és lassú játékra kényszerítenek. Nagyon erősek, úgyhogy Torinóban sokkal gyorsabban és precízebben kell játszanunk. Csalódott vagyok, de még nincs vége, meg lehet fordítani, ahhoz viszont tökéletes meccsre lesz szükségünk a visszavágón."

Cristiano Ronaldo 31 meccsen 22 gólt lőtt az Atlético ellen, most azonban neki sem ment a játék. Az első félidőben a madridi szurkolók cukkolni kezdték, mire ő egy ötöst mutatott a kezével, utalva arra, hogy már

ötször megnyerte a BL-t.

A sértődöttség a meccs után is benne maradt, mert amikor végigvonult a Wanda Metropolitano-stadion mixzónájában, azt mondta és mutatta az újságíróknak, hogy neki öt BL-győzelem van, az Atléticónak viszont egy sem.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő
Atlético Madrid-Juventus 2-0 (0-0)
gsz.: José Giménez (78.), Diego Godín (83.)

Schalke-Manchester City 2-3 (2-1)
gsz.: Nabil Bentaleb (38., 45. – mindkettő tizenegyesből), ill. Sergio Agüero (18.), Leroy Sané (85.), Raheem Sterling (90.)

A visszavágókat március 12-én játsszák.