Bede Ferenc: Érthetetlen, miért adott tizenegyest a videobíró

City
Manchester City's players argue with the referee after he gave the first penalty to Schalke following VAR deliberation during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Schalke 04 and Manchester City on February 20, 2019 in Gelsenkirchen, Germany. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo szakértője, Bede Ferenc szerint hibázott a videobíró a Schalke-ManCity Bl-nyolcaddöntőn, nem kellett volna ugyanis büntetőt ítélni a hazaiaknak Otamendi kezezésénél.
Bede Ferenc szerint a török bíró jogos büntetőt vett el a Viditől Forrás: Origo

„A mérkőzés 33. percében a hazai csapat játékosa, Caligiuri kapura rúgja a labdát, ami nagy erővel Otamendi jobb karjának vágódott. A visszajátszásokon látszódik, hogy a ManCity védőjének keze természetes testhelyzetben volt, és próbálta a karját a teste mögé húzni, hogy a labdával való ütközést elkerülje. A képanyag alapján érthetetlen, hogy a videobíró miért ajánlotta a játékvezetőnek a büntető megadását.”

Az eset videón.

„A 43. percben a hazaiak szabadrúgást végeztek el, amit beíveltek a büntetőterületen belülre. Fernandinho a derekánál fogva egy pillanatra visszatartotta Salif Sanét. A játékvezető érzékelte a szituációt, és elfogadható, hogy ezért büntetőt ítélt. Kérdésként merülhet fel, hogy a beívelés pillanatában a játékos leshelyzetben volt, ám a visszatartás pillanatában, ami a büntetőterületen belül történt, a leshelyzet passzív volt, így jogos a büntető.”

Az eset videón.

Az Atlético Madrid–Juventus meccsen is történtek érdekes dolgok, Bede Ferenc ezekről is elmondta a véleményét.

„A mérkőzés első percében Griezmann a büntetőn belül félfordulattal kapura lőtt, lendülő lába pedig találkozott a nyújtott lábbal érkező Matuidi lábfejével. Az eset után a hazai játékosok megrohanták a játékvezetőt, szabálytalanságot reklamálva.

„A 27. percben Diego Costa lábát a büntetőterület határvonala előtt megrúgták, ami után a támadó a büntetőterületen belülre esett. A játékvezető elsőre büntetőrúgást ítélt, azonban rövid kommunikáció után a videobíróval közvetlen szabadrúgásra módosította, helyesen.

A 70. percben Morata gólt fejelt, ám a Juventus-játékosok heves reklamálása közepette, a játékvezető a videobíró ellenőrzésével nem adta meg a találatot. A harmadik visszajátszásból látszódott, hogy a csatár két kézzel ellökte Chiellinit, ez is jogos ítélet volt.”