Megbüntették a Chelsea-t, nem igazolhat új játékosokat a londoni klub

fbl Horizontal
Chelsea's Italian head coach Maurizio Sarri gestures on the touchline during the English FA Cup fifth round football match between Chelsea and Manchester United at Stamford Bridge in London on February 18, 2019. (Photo by Ian KINGTON / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két átigazolási időszakból is kitiltotta a Chelsea csapatát, így a londoni csapat nem igazolhat új játékosokat.

A FIFA szerint a Chelsea több esetben is megszegte a szabályokat, melyek a 18 éven aluli, külföldi játékosok átigazolására vonatkoznak.

A nemzetközi szövetség a tiltás mellett 600 ezer svájci frankos büntetést is kiszabott a londoni klubra, és az angol szövetségnek is be kell fizetnie 510 ezret a FIFA kasszájába

Maurizio Sarri, a Chelsea olasz menedzsere Forrás: AFP/Ian Kington

A klubot három éve vizsgálta a FIFA, 100 vizsgált átigazolás közül a beszámoló szerint 29 esetben követett el szabálytalanságokat a klub, amely a 18 éven aluli külföldi futballisták szerződtetésének szabályai ellen vétett, illetve számos szabálytalanságot követett el a regisztrációs eljárásban. A regisztrációk kijavítására három hónapot kapott a Chelsea.

A Chelsea 2020 nyarán igazolhatna legközelebb, de lehetősége van fellebbezni is, akár a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig is elviheti az ügyet, így könnyen lehet, hogy a nyári átigazolásokig sem születik majd jogerős ítélet, akkor pedig tolódhat a tiltás. Mindenesetre nem árt megjegyezni, hogy a londoniaknak három csapatra való játékosa focizik kölcsönben világszerte.

A nemzetközi szövetség hasonló érveléssel a Real Madridot és az Atlético Madridot is megbüntette 2016 januárjában. Előbbinek a nemzetközi Sportdöntőbíróságon sikerült elérnie a határozat felfüggesztését, utóbbinak viszont 2018 januárjáig érvényben maradt az átigazolásokból történt kizárása. A Barcelonát 2014-ben hasonló okból szintén két idényre zárták ki az átigazolásból.