Az elmúlt évek legnagyobb ajándéka lehet a Chelsea-nek a FIFA büntetése

Sarri
Empoli's coach Maurizio Sarri smokes a cigarette before the Italian Serie A football match Juventus Vs Empoli on April 4, 2015 at the "Juventus Stadium" in Turin. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Néhány nappal korábban robbant a hír, miszerint a FIFA a következő két átigazolási időszakból kizárta az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Chelsea-t, amely 29 esetben vétett a 18 éven aluli külföldi futballisták szerződtetésének szabályai ellen, illetve megannyi szabálytalanságot követett el a regisztrációk során. Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, leghamarabb 2020 nyarán szerződtethet új játékost a londoni klub, ám bármennyire is furcsán hangzik, a döntésnek akár pozitív hatása is lehet a csapatra.

Azt már a Premier League idei szezonja előtt sejteni lehetett, hogy nem lesz zökkenőmentes éve a Chelsea-nek:

a klub tulajdonosának, Roman Abramovicsnak ugyanis nem hosszabbították meg lejáró vízumát,

így bár beutazhat Nagy-Britanniába, állandó brit tartózkodási és munkavállalási engedélyre nincs lehetősége. „Bosszúból” gyorsan le is állította a klub londoni stadionjának nagyszabású bővítési munkálatait, amelyet „kedvezőtlen befektetési klímával” indokolt, de egybehangzó sajtóértesülések szerint az orosz üzletember addig nem hajlandó finanszírozni a Stamford Bridge átépítésének egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsült költségeit, amíg nem tisztázódik nagy-britanniai tartózkodási státusa. Azóta több mint fél év telt el, változás azonban nincs az ügyben.

A Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics nem kapott vízumot Nagy-Britanniába Forrás: AFP/Ben Stansall

Maurizio Sarri személyében új edző ült le a kispadra, aki, bár a Napolit irányítva látványos futballt mutatott be Olaszországban,

edzői karrierje során még egyetlen trófeát sem nyert.

A rajt jól sikerült, úgy tűnt, a Sarri-ball a Premier League-ben is működni fog, ám decemberre a riválisok kiismerték a stratégiát, azóta pedig az olasz mester nem igazán tud megújulni. Bár a City elleni hazai rangadót 2-0-ra megnyerte a csapat, a találkozó nem az eredményről, hanem néhány rasszista szurkolóról maradt emlékezetes, akik a manchesteri Raheem Sterlinget inzultálták.

Megint a Chelsea-ről szóltak a hírek, csak éppen negatív értelemben,

Angliában ugyanis nagy vihart kavart az esemény.

A szezon második fele ráadásul egyelőre több mint tragikus a londoniaknál, a Bournemouth otthonában elszenvedett 4-0-s vereség a legnagyobb különbségű idegenbeli PL-zakója volt a csapatnak, amelyet szinte még ki sem hevert, amikor Pep Guardiola Cityje valósággal feltörölte vele a padlót az Etihadban (6-0).

Maurizio Sarrinak első szezonjában eddig több elégedetlenség jutott, mint öröm a Chelsea kispadján Forrás: AFP/Ian Kington

Ezek után jött a FIFA büntetése, amely alapjaiban rengetheti meg a klub rövid és hosszú távú terveit, ám korántsem biztos, hogy negatívan.

A szankció értelmében a Chelsea 2020 nyaráig nem igazolhat játékost,

ez pedig azt jelentheti, hogy elkerülhetetlen lesz a kölcsönadott futballistákra és arra az akadémiára támaszkodni, melyet egész Angliában az egyik, ha nem a legerősebbnek tartanak. A londoniak az ifi-BL legutóbbi öt szezonjából háromszor bejutottak a döntőbe, és kétszer meg is nyerték azt. Most is versenyben van még a csapat, a nyolcaddöntőben a francia Montpellier lesz az ellenfél.

A góllövőlistát ráadásul toronymagasan a Chelsea támadója, a 19 esztendős Charlie Brown vezeti, aki öt meccsen már 11-szer (!) volt eredményes.

A Chelsea öt éven belül háromszor jutott az ifi-BL döntőjébe, amelyből kettőt meg is nyert Forrás: https://the18.com

Hiába azonban az utánpótlásban való remeklés, az utóbbi években szinte még csak a közelébe sem került senki a felnőtt csapatnak az ifiből. Két játékost végre az idei szezonból már ki lehet emelni,

Callum Hudson-Odoi és Ruben Loftus-Cheek egyaránt a nagycsapatnál edz, és tehetségüket már tétmeccseken is bizonyították:

Loftus-Cheek az Európa-ligában a BATE ellen mesterhármast szerzett, Hudson-Odoiért pedig a Bayern München nem véletlenül kínált 30 millió fontot a télen. A saját nevelésű játékosok alighanem akkor lennének a legboldogabbak, ha idővel alapemberré válnának a Stamford Bridge-en.

A kölcsönjátékosokról is érdemes beszélni, hiszen az átigazolásokra kirótt büntetés azt nem tiltja, hogy a Chelsea saját embereit visszahívja. Bőséges a választék,

a londoniaknak ugyanis nem kevesebb, mint 41 futballistája játszik jelenleg más csapatokban.

Közülük persze kevesen bízhatnak abban, hogy az első csapatnál is számítanak rájuk, de azért vannak kivételek. Ilyen például az Aston Villában szereplő 21 éves

Tammy Abraham, aki 26 meccsen lépett pályára, és 20 gólt szerzett az idei szezonban a birminghamiek színeiben.

Frank Lampard feljutásért harcoló Derby Countyjában is egy Chelsea-kölcsönember a vezér, a 20 éves Mason Mount üstökösként robbant be idén a Championshipbe, a kivételes játékintelligenciával megáldott középpályás nagy segítsége lehet a jövő Chelsea-jének. A jelenleg az Evertont erősítő Kurt Zouma a védelemnek adhatna stabilitást, amire a közelmúlt eredményei alapján mindennél nagyobb szüksége lenne Sarri alakulatának, míg a Crystal Palace támadósorában góllövőformáját kereső Michy Batshuayi elől jelenthet megoldást.

Christian Pulisic nyártól már a Chelsea-t erősíti Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jürgen Fromme

Meg kell még említeni az amerikai Christian Pulisic-et, akiért télen 64 millió eurót sem sajnált a londoni alakulat,

de fél évig kölcsönben Dortmundban maradt. A 20 éves szélső hatalmas erősítést jelenthet a fővárosiaknak, nyáron természetesen csatlakozik a kerethez.

A FIFA szankciója miatt megvizsgáltuk a Chelsea legutóbbi öt átigazolási piacon megszerzett játékosainak listáját is, sok köszönet azonban nem volt benne.

Két és fél év alatt 11 mezőnyjátékos tette át a székhelyét Londonba hosszabb vagy rövidebb időre,

közülük viszont csupán egyetlenegynek, Antonio Rüdigernek sikerült minden hozzáfűzött reményt beváltania, vagy talán túl is szárnyalnia azokat. Bakayoko, Drinkwater, Morata és Zappacosta óriási csalódás lett, és bár Emersonnak, Barkley-nak, Jorginhónak, Giroud-nak, Kovacicnak és Higuaínnak is voltak már jó meccsei, klasszis és folyamatosan jó teljesítményre egyikük sem volt még képes. Utóbbi két futballista helyzete egyébként amiatt is érdekes, mert kölcsönben szerepelnek a Chelsea-ben, így ha a büntetés életbe lép, vissza kell térniük eredeti egyesületeikbe: a horvát középpályásnak a Real Madridba, az argentin támadónak pedig a Juventusba.

Ha életbe lép a Chelsea büntetése, Higuaín és Kovacic még ha szeretnének, sem maradhatnak Londonban Forrás: AFP/Adrian Dennis

Három kapus is érkezett, a veterán Robert Greennek azonban még egyetlen perc sem jutott, Willy Caballero pedig az örök második szerepben tetszeleg.

A Courtois távozása után viszont pánikigazolásként és rekordösszegért szerződtetett Kepa Arrizabalaga élvezi a bizalmat, talán túlságosan is.

Elvégre a City elleni Ligakupa-döntőn rendezett közjátéka minden határon túlment, csapattársát és edzőjét is megalázta, ráadásul egyelőre az érte kifizetett 80 millió euróra sem szolgált rá, mutatói alapján a középmezőnyben foglal helyet.

A Real megúszta, az Atlético, a Barca és az Újpest nem

Nem a Chelsea az első - és vélhetően nem is az utolsó - csapat Európában amelyet a FIFA kizár az átigazolási piacról. 2014-ben a Barcelonát ítélte vétkesnek a szövetség több 18 éven aluliakat érintő átigazolás kapcsán, így 2015 telén és nyarán a katalánok sem vehettek új játékost. Az Atlético Madridot a 2017-es évben büntették meg, amiért megszegte a külföldi utánpótláskorú játékosokra vonatkozó átigazolási szabályzatot - 2018 januárjáig Diego Simeone alakulata sem igazolhatott. A Real Madridot a 2017-es téli időszakból tiltották ki és bár érdekes módon mindhárom spanyol együttes megfellebbezte a FIFA döntését, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csak a Reálét fogadta el, így a királyi gárda megúszta a büntetést. Nem úgy az Újpest, amely egy 2014-es igazolás miatt került kizárásra két átigazolási időszakból (2016 nyár és 2017 tél) - a fellebezésnek itt sem adtak helyt.

A csapat legnagyobb sztárjának jövője is képlékeny, Eden Hazard szerződése ugyanis 2020 nyarán jár le, így ha a távozás mellett dönt, a Chelsea-nek az előttünk álló átigazolási szezonban kell eladnia, hogy annyi pénzt lásson belőle, amennyit a belga valóban ér. Kérdés, hogy az érintett hogyan viszonyul a kialakult helyzethez, mert bár állítása szerint meghozta döntését (sokan tudni vélik, hogy a Real Madridba szeretne igazolni), azt ő sem felejtheti el, hogy Londonban lett világklasszis, a nehéz időkben pedig talán megérdemelné a klub, hogy kiálljon mellette. Ha mégis távozik, az érte kapott pénzből (a transfermarkt.de portál 150 millió euróra becsüli az értékét) az egyéves büntetés letelte után akár 2-3 meghatározó labdarúgót is szerezhet a csapat – igaz, mint a mellékelt ábra is mutatja,

az észszerűség és a Chelsea átigazolási politikája mostanság köszönőviszonyban sem voltak egymással.

Leginkább tehát most éppen arra lenne szükség a Stamford Bridge-en, amire

gyakorlatilag a 16 éve tartó Abramovic-éra óta szinte soha: türelemre!

Türelemre az edző, türelemre a fiatalok, türelemre az újak, türelemre a régiek, és türelemre egyszerűen minden iránt. A Chelsea átlagosan évente váltogatta edzőit az azonnali sikerek érdekében, és elég volt egy komolyabb hullámvölgy, trófeák ide, vagy oda, repült a kispadról többek között Mourinho (kétszer), Scolari, Hiddink, Ancelotti, Villas-Boas, Di Matteo, Benítez, vagy éppen Conte.

Maurizio Sarriban megvan a potenciál, hogy visszavezesse a Chelsea-t Európa elitjébe Forrás: AFP/Marco Bertorello

Sarri sincs biztonságban, tudja ezt ő maga is, gyakran fel is hozza a City és a Liverpool példáját, ahol Guardiolát és Kloppot hagyta a vezetőség dolgozni, be is érett a munka gyümölcse. Ha a Chelsea tanul saját hibáiból, hagyja az olasz mestert kibontakozni, fokozatosan elkezdi beépíteni a felnőttek közé az akadémiáról érkező csiszolatlan gyémántokat,

akkor a FIFA átigazolási tilalmára nem is büntetésként, hanem áldásként tekinthet.

Minden más esetben sötét idők várnak a csapatra és a szurkolókra.