Nagyképű, ostoba, elhízott sztárjai verték szét a Real Madridot

fbl Horizontal
The score board is pictured during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Real Madrid CF and Ajax at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 5, 2019. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy hét alatt a Real Madrid elveszített mindent: a bajnokságot, a spanyol kupát és a Bajnokok Ligáját. Kedd este saját közönségük előtt, 2-1-es előnyről estek ki a BL nyolcaddöntőjében az ellen az Ajax ellen, amelynek a kezdőtizenegyében hat 22 éves, vagy fiatalabb játékos szerepelt. A madridi Marca sportnapilap szerint megalázó módon zárult le egy megismételhetetlen korszak, amelynek főszereplői most is a pályán voltak, de már a győzelem utáni vágyakozás legkisebb jele sem látszott rajtuk. A Tottenham idegenben is megverte a Borussia Dortmundot, és nyolc év után először jutott be a negyeddöntőbe.

Az elmúlt nyolc évben a Real mindig eljutott legalább az elődöntőig a BL-ben. Legutóbb 2010-ben esett ki a nyolcaddöntőben, akkor a Manuel Pellegrini vezette csapatot az Olympique Lyon búcsúztatta. Az még egy teljesen más korszak volt, a Real Pep Guardiola Barcelonájának árnyékában létezett, és már sok-sok éve nem tudta megugrani a nyolcaddöntőt a BL-ben.

Négyet lőtt az Ajax a Bernabéuban Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

2010 nyarán érkezett José Mourinho, akivel háromszor egymás után elődöntőig jutottak, majd 2014-ben Carlo Ancelottival végre sikerült megnyerniük történetük tizedik BL-trófeáját. 2015-ben kiestek az elődöntőben a Juventus ellen, utána viszont

Zinédine Zidane irányításával beköszöntött az újabb galaktikus korszak,

és zsinórban háromszor ültek fel a klubfutball trónjára. A harmadik után nem sokkal Zidane váratlanul lemondott: valószínűleg ő látta először, hogy közeleg a vég, amely 2019. március 5-én érte el Madridot, amikor az Ajax 4-1-re győzött a Bernabéuban, és 5-3-as összesítéssel kiejtette a címvédőt.

Hét nap alatt minden összeomlott

A madridiak hét nap alatt háromszor kaptak ki hazai pályán, a gólkülönbségük 1-8, elbuktak mindent, a bajnokságot, a kupát és a BL-t, a szezonuknak március 5-én, egy nappal a 117. születésnapjuk előtt vége lett. „Valószínűleg a legrosszabb hét a Real Madrid történetében" – foglalta össze a száraz tényeket Sid Lowe spanyol újságíró.

„Sz.r szezonunk van, ennek ellenére nem hiszem, hogy véget ért volna egy korszak – fakadt ki Dani Carvajal. – Egy hét alatt elveszítettünk mindent. Nem tudom, hogy éreztem-e valaha ekkora fájdalmat. Ez megmagyarázhatatlan.

Carvajal szavaival ellentétben a Marca spornapilap szerint igenis lezárult egy megismételhetetlen korszak, méghozzá megalázó módon:

Itt nyugszik egy csapat, amelyik történelmet írt Forrás: twitter

„Nehéz szezonunk van, de azért vagyunk itt, hogy a nehéz pillanatokban is kitegyük a szívünket a pályára. A könnyű pillanatok mindenki számára könnyűek, felülsz a hullámokra és meglovagolod őket, de a nehéz pillanatokban meg kell mutatni az erődet.

Hogy lemondok-e? Nem azért vagyok itt, hogy feladjam" – nyilatkozott szűkszavúan Solari, aki elmondta azt is, hogy nagyon hiányzott neki Sergio Ramos.

Az ostoba Ramos és az összeomló Real

Az Ajax elleni visszavágón hiányzott a kezdőcsapatból a csapatkapitány Sergio Ramos, aki az első meccsen kikényszerített magának egy sárga lapot, hogy továbbjutás esetén ne kelljen kihagynia a negyeddöntőt. A trükk azonban nem jött be, az UEFA az automatikus eltiltás mellett szándékosság miatt további egy meccsre eltiltotta őt. A vereség tudatában különösen bánhatja tettét, mert bármennyire is utálják őt (joggal) az alattomos szabálytalanságai miatt, nála nagyobb győztes kevés van a futballban, és vele biztosan máshogy nézett volna ki a Real védekezése. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt a Juventus elleni negyeddöntő visszavágóját is kihagyta, és a Real akkor is kikapott hazai pályán (1-3).

„Ma közel voltunk a tökéletes meccshez – értékelt elégedetten Erik ten Hag, az Ajax edzője. – A két összecsapás alapján megérdemeltük a továbbjutást.

Ma élvezet volt nézni a csapatom játékát. A negyeddöntő? Nem gondolkodom rajta. Már csak nagy csapat jöhet, de ne feledjük, hogy a Real Madrid is az volt."

A holland hősök ünneplése Forrás: AFP/Javier Soriano

Hazai pályán sem voltunk rosszabbak, csak akkor balszerencsénk volt. Ramos? Ő a Real vezetője, a pályán és azon kívül is. Az ő hiányát megérezte a csapat, nem csak taktikailag, de mentálisan is. Más lett volna, ha ő is játszik" – mondta a 21 éves Frenkie De Jong, akinek a játékjogáért a Barcelona 75+11 millió eurót fizetett. Nem fog kilógni:

Nem lejt a hazai pálya

Egy, a Real statisztikáival foglalkozó oldal kereste elő az elmúlt két évtized hazai, azaz a Bernabéuban lejátszott meccseinek mérlegeit. Ebből kiderül, hogy míg tavaly ugyan ötször is kikapott a Real otthon, addig az azt megelőző hat szezonban egyszer sem tudott kettőnél több csapat nyerni a fővárosban, sőt, a 2012-13-as idényben bevehetetlen volt a madridi erőd.

Az idei szezonban viszont már hétnél tart a Real,

sorrendben a Levante (1-2, bajnoki), a CSZKA Moszkva (0-3, BL), a Real Sociedad (0-2, bajnoki), a Girona (1-2, bajnoki), a Barcelona (0-3, Király Kupa), még egyszer a Barcelona (0-1, bajnoki) és az Ajax (1-4, BL) tudott győzni a Bernabéuban. Legutóbb az 1999-2000-es szezonban kapott ki ennyiszer a csapat hazai pályán.

De mi történt a Real Madriddal?

Julen Lopetegui a spanyol válogatottról és az oroszországi világbajnokságról mondott le azért, hogy a Real vezetőedzője legyen. Klubszinten nem volt nagy tapasztalata, de miközben a szurkolók Zinédine Zidane-ért és Cristiano Ronaldóért sírtak,

ő kockázatos döntések sorát meghozva próbálta nyomatékosítani: ez az ő csapata.

Az eredmények pedig őt igazolták. Az Atlético Madriddal szemben elveszített Európai Szuperkupa után a Real sebességi fokozatot váltott, és elsöpört mindenkit, aki az útjába került.

Lopetegui nem kapott elég időt Forrás: AFP/Javier Soriano

Aztán szeptember 26-án valami megtört hirtelen. A Sevilla 3-0-ra verte a madridiakat, akik az azt követő három meccsükön sem tudtak a kapuba találni. A Levante ellen igen, de mégis vereséget szenvedtek, ráadásul hazai pályán.

– mondta Nacho, de Lopetegui is hasonlóan nyilatkozott. A spanyol lapok krízisről és összeomlásról írtak, pedig csak arról volt szó, amit a játékosok és Lopetegui is újra és újra hajtogatott: a labda nem akar bemenni. A Levante elleni vereség után megerősítették, hogy a november 29-ei el Clásicón még biztosan ő irányítja a csapatot, de a jövője az eredménytől függ. Az, hogy a BL-ben hazai pályán megverték a cseh Plzent, senkit nem érdekelt, csak a Barcelona elleni meccs számított.

A Barcelona viszont Lionel Messi nélkül is ötöt lőtt a Realnak, ez pedig a Lopetegui-korszak végét jelentette.

Bár a meccs után az edző úgy nyilatkozott, hogy érzi magában az erőt, hogy folytassa, a helyi újságírók állítása szerint megtörten, magányos ember benyomását keltve állt a média elé. Már ekkor nyilvánvaló volt, hogy neki befellegzett, de a Real csak másnap este jelentette be a kirúgását. Lopetegui helyét a klub korábbi játékosa, a tartalékcsapat edzője, Santiago Solari vette át.

Solari nagyobb szakmai kút, mint Lopetegui Forrás: AFP/Javier Soriano

Csöbörből vödörbe

A sajtó azonnali találgatásba kezdett, minden órában bedobtak egy új nevet. Antonio Conte állítólag már úton is volt Madridba, de a Real öltözője megfúrta az olasz érkezését. A spanyol szövetség szabályai szerint a Realnak két hete volt arra, hogy megnevezze az új vezetőedzőt, máskülönben az ideiglenesen kinevezettel kell szerződést hosszabbítania. Szezon közben nem egyszerű topedzőt találni, de

ha a Real hív, nem gondolkodol, nem kérdezel, mész.

Florentino Pérez klubelnök kis túlzással bárkit választhatott volna, de mivel Solari az első négy meccset megnyerte, ráadásul imponáló 15-2-es gólkülönbséggel, 2021-ig szóló szerződést kapott. Hamar bebizonyosodott azonban, hogy ezek az eredmények csak az új edző hozta lendület velejárói voltak.

A Real egy sima hármast kapott az Eibartól (az Eibartól!)

a 13. fordulóban, és bár utána zsinórban négy meccset nyert, a Bajnokok Ligájában a CSZKA Moszkvától történelmi vereséget szenvedett: 3-0-ra kapott ki a Bernabéuban, ami a klub történetének legsúlyosabb európai kupaveresége volt hazai pályán.

A 2019-es naptári évben a Real jól teljesített, volt egy periódus, amikor 12 meccsből tízet megnyert, de aztán jött a Barcelona elleni két el Clásicó (egy a kupában, egy a bajnokságban), és a teljes összeomlás. A kupavisszavágón a Real az első félidőben három-négy gólt is lőhetett volna, annyi helyzete volt, végül mégis a Barcelona nyert, amely 2,5 kapura lövésből szerzett három gólt. A meccs után több spanyol újságíró is kritizálni kezdte a csapatot, főleg amiatt, hogy egy el Clásicón a 18 éves Viníciustól várják a megváltást.

Az baj, ha egy 18 éves fiútól várja a Real a megváltást Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Kirúgták az ificsapat edzőjét

A Barcelona elleni kupavereség után a Real kirúgta Álvaro Benitót, a Juvenil B edzőjét, aki kritizálta a felnőtt csapat játékosait. „Viníciust lehet dicsérni, ugyanakkor hihetetlen, hogy egy ilyen fiatal gyerek legyen a Real húzó embere a Barca ellen. Sokan elmaradtak az elvárható szinttől: Casemiro nálam egy percet nem kapna, Kroos, amikor megy a szekér, akkor brillírozik, ha a csapatnak nem megy, akkor észrevehetetlen, nem tud segíteni. A Barca első két gólja teljesen elkerülhető volt, de egyszerűen a játékosok nincsenek formában. Ramos, most nem tudom, hogy azért-e, mert Casemiróval ütközött az első félidőben és sérülten folytatta a párharcot, vagy csak szimplán fáradt volt, de csak nézte Suárezt, amikor az lecsapott. Így nem lehet" – mondta Benito, a 16-17 éves korosztály edzője a Radio SER adásában. Benito helyét a Real klublegendája, Raúl González vette át.

Három nappal később a bajnoki el Clásicón ugyanez volt a forgatókönyv: a Barcelona kevés helyzetből lőtt egyet, a Real sokból egyet sem. A meccs után Solari arra panaszkodott, hogy fáradtak a játékosai. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy persze, hogy fáradtak, ha

minden meccsen ugyanaz a 11 ember fut ki a pályára.

Solari kezdőcsapatai kiszámíthatóak, mint az 1x1. Maximum annyi a kérdés, hogy Lucas Vázquez vagy Gareth Bale kezd-e. És akkor el is érkeztünk a Real legnagyobb problémájához, ami messze túlmutat Ronaldón és az ő szezononkénti 50 gólján.

Solari egy vicc

Ennek a keretnek a 80-90 százaléka legalább háromszoros BL-győztes, de sokan vannak, akik már 2014-ben is itt voltak. Ezek a játékosok nem felejtenek el egyik napról a másikra focizni. Elteltek volna a sikerrel? Lehet.

De akkor miért nem teltek el az első BL-címvédés után?

Miért pont most? Miért engedheti meg magának Bale, hogy hisztizzen, ha nem kezd, vagy ha nem első számú csere, vagy Marcelo, hogy elhízzon, aki azóta is fűt-fát ígérget, hogy lefogy, de titkon már menne Ronaldo után a Juventusba? Vagy miért játszhat fantomembert Kroos, aki az elmúlt években a világ legjobb passzjátékosa volt? Valószínűleg nem Ronaldo távozása volt a legnagyobb gond,

hanem Zidane-é.

Zidane játékosként mindent megnyert, BL-t, Eb-t, vb-t, Aranylabdát. Ha ő megjelent, még ez az egószagban illatozó Real-öltöző is elhalkult. Ha beszélt, mindenki hallgatott, senki nem kételkedett. Hozzá képest milyen tekintélye lehetett Lopeteguinek vagy Solarinak? Semmilyen valószínűleg. Zidane elmondta, Carlo Ancelottitól két dolgot tanult meg:

1) csak a győzelem számít, 2) a játékosokat mindig formában kell tartani.

Soha nem volt nagy taktikai guru, de a BL-ben játszott 12 egyenes kieséses párharcából az összeset megnyerte. A játékosok pedig formában voltak: hányszor volt nyerő csere Marco Asensio vagy Lucas Vázquez? Vagy Bale a Liverpool elleni BL-döntőben. A korábbi évekre visszamenőleg Mateo Kovacic, James Rodríguez vagy Álvaro Morata, akinek csereként több gólja volt, mint az első számú csatár Karim Benzemának.

Zidane volt a tökéletes edző a Real számára Forrás: AFP/Franck Fife

Nem állítjuk azt, hogy most széthúz az öltöző, vagy hogy a játékosok szándékosan megfúrnák Solarit, de mentálisan teljesen széthullott a csapat. A helyzetek sem véletlenül nem mennek be. A Realnak ez a szezon már kuka, nyáron viszont Pérez elnök jobban teszi, ha olyan edzőt keres, aki képes elhitetni a játékosokkal, hogy ők a legjobbak. Zidane ezt csinálta, és bejött neki.

A gól hiányzott Dortmundban

A nap másik meccsén a Dortmundnak háromgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a továbbjutáshoz, és ennek érdekében meg is tett mindent, a helyzetek alapján már az első félidőben kiegyenlíthette volna a párharcot, de minden kimaradt. A Tottenham pedig büntetett, a második félidő elején szerzett Harry Kane-góllal az angolok idegenben is nyertek, és 4-0-s összesítéssel jutottak a legjobb nyolc közé. „Több helyzete volt a Dortmundnak, mint gondoltuk, de ha egy csapat háromgólos hátrányban van, nincs veszítenivalója. Az első félidőben nagyon megszenvedtünk, Lloris nagyszerűen védett. Kemény párharc volt, úgyhogy büszkének kell lennünk erre a sikerre, és tanulnunk kell belőle, hogy a jövőben még jobbak legyünk" – mondta Mauricio Pochettino. A Tottenham legutóbb a 2010-2011-es szezonban jutott be a BL negyeddöntőjébe.

Ez az élőkép fogadta a csapatokat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

„Sok helyzetünk volt, egy gólt minimum megérdemeltünk volna – nyilatkozta Marco Reus. – Nem sikerült megszereznünk azt a gólt, ami lendületet adhatott volna, Lloris fantasztikusan védett. Fáj a kiesés, viszont még most is beleborzongok abba, ahogy a lefújás után a közönség ünnepelt minket."

A Dortmundnak finoman szólva sincs jó hónapja, a február 2. óta lejátszott nyolc meccsből csak egyet nyert meg a csapat, kiesett a Német-kupából és a BL-ből, a bajnokságban pedig a sokpontos előny teljesen elolvadt a Bayernnel szemben.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágó
Real Madrid-Ajax 1-4 (0-2)
gsz.: Asensio (70.), ill. Ziyech (7.), Neres (20.), Tadic (62.), Schöne (72.)
tj.: Ajax 5-3-as összesítéssel.
Dortmund-Tottenham 0-1 (0-0)
gsz.: Kane (49.)
tj.: Tottenham 4-0-s összesítéssel.

Meccsösszefoglalókat ITT lehet nézegetni.