Az Ajax az arrogáns Real Madridot kiütötte a BL-ből

Horizontal FOOTBALL
Real Madrid's Argentinian coach Santiago Solari (L) embraces his Spanish defender and captain Segio Ramos as they attend a press conference on the eve of their FIFA Club World Cup final match against Al-Ain, in the Emirati capital Abu Dhabi on December 21, 2018. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A dolgok teljes egyszerűsítése lenne, ha azt írnánk, hogy az Ajax továbbjutott a Santiago Bernabéu Stadionban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből. A hollandok esélyt sem adtak annak a Real Madridnak, amely több mint ezer napon át ülhetett Európa trónján. A Real Madrid egy hét alatt bukott szinte mindent, most hat hónap érdektelenség következik, ami alatt a vezetőségnek kell döntenie a hogyan továbbról.

Arról, hogy mekkora a baj most Madridban, már korábban írtunk. A nagyobb kérdés most az, mit hoz a jövő. A madridi focisták már a Barcelona elleni meccseken és kedden az Ajax ellen is úgy mozogtak a pályán, mintha nem annyira érdekelné őket, hogy mi is fog történni, nem vetette szét őket a bizonyítási vágy, a motiváció – és most hagyjuk a meccs első félidejében megsérült, mindössze 18 éves Vinícius Jr.-t. A Real focistái mintha úgy lettek volna vele, valahogy megoldjuk. Amszterdamban sem a spanyolok voltak a jobbak, mégis sikerült nyerni, miért ne jöhetett volna össze még egyszer?

A Real háromszoros címvédőként került szembe az Ajaxszal, a játékosok sérthetetlennek érezhették magukat. Az első meccsen, Amszterdamban is jobb volt a holland csapat, de ott 2-1-re nyert a Real,

Sergio Ramos pedig volt annyira arrogáns, hogy szándékosan begyűjtötte harmadik sárgáját, ami eltiltást ért neki a visszavágóra, annyira biztos volt abban, hogy az Ajax ellen már megvan a továbbjutás.

Sergio Ramos lett az egész este jelképe, miután arrogánsan eltiltatta magát, a meccs előtt még lement az öltözőbe egy motivációs beszédet tartani, megkérte a szurkolókat, hogy biztassák a csapatot, majd leült a tribünre, ahol végig operatőrök figyelték, ahogy végigszenvedi a meccset, ugyanis dokumentumfilmet forgattak róla, minden másra ott a MasterCard.

Forrás: English_AS/Twitter

A Real Madrid legnagyobb vereségét szenvedte el hazai pályán európai kupameccsen, korábban csak egyszer kapott ki három góllal Madridban, az is ebben az idényben volt, a CSZKA elleni hazai 0-3. A klub fennállása alatt harmadszor fordult elő, hogy zsinórban négy meccsen veszítsen hazai pályán a Real, de olyan még soha nem volt, hogy 18 perc alatt két gólt kapjon hazai pályán BL-meccsen. Pedig talán másképp is alakulhatott volna, ha Lucas Vázquez nem a kapufát találja el a meccs elején, de ebben az Ajaxban annyi erő volt, hogy talán még onnan is visszakapaszkodott volna.

Santiago Solari, a Real Madrid argentin trénere nem leplezte csalódottságát, ugyanakkor úgy vélte, a játékosoknak emlékezniük kell arra, hogy a közelmúltban milyen sikereket értek el a BL-ben.

Solari a meccs előtt: eddig minden rendben Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

„Ezek a futballisták egymás után háromszor voltak Európa legjobbjai, most viszont búcsúzni kényszerültek, ami egyrészt nagyon szomorú, másrészt jól mutatja, hogy valójában mennyire is nehéz megnyerni ezt a sorozatot” – jelentette ki a 42 éves edző, aki egyelőre nem gondolkodik a lemondáson, pedig ezzel a nyilatkozattal is alátámaszthatta, nem feltétlenül alkalmas a posztjára.

Kérdés, mennyi erő lesz benne, hogy motiválja a játékosait, amikor gyakorlatilag minden elúszott. A Realnak kis túlzással nem lesz tétmeccse a következő hat hónapban.

Természetesen a spanyol sajtó sem fogta vissza magát, az AS az évszázad vereségéről ír, a BL-búcsú mellett az AS feleleveníti a további kudarcokat is, a Barcelona elleni vereséget a kupában és a bajnokságban, ami után a Barca előnye már 12 pont.

Hogy mennyire hiányzik Ronaldo?

A Marca sem fogta vissza magát, „Az Ajax kitépte a Real szívét” – áll a lap címoldalán, miközben az El Mundo Deportivo hajótörésről ír.

Legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy a Realnak a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a BL-ben, azóta négyszer az elődöntőben búcsúzott, négyszer pedig a fináléba jutott, amit kivétel nélkül meg is nyert. Az Ajax legutóbb 2003-ban jutott a legjobb nyolc közé a legrangosabb európai klubsorozatban.

A holland sajtó természetesen nem fogta vissza magát, „A madridi csoda” – fogalmazott a Telegraaf, „Egy hallucináló közönség előtt totális futball 3.0” – írta le a mérkőzést a Volkskrant, amely hozzátette: az Ajax most ismét igazán számít Európában.

Eközben a meccs hőse, a szerb Dusan Tadic, az Ajax Amsterdam középpályása élete mérkőzésének nevezte a kedd estit, amelyen gólt szerzett, és két gólpasszt is adott.

A francia sportnapilap, a L'Équipe eddig öt játékosnak adott 10-es osztályzatot a 21. században, kitalálják, ki lett a hatodik?

A szerb futballista az összecsapás után azt mondta, „mindig is” Zinedine Zidane – a Real korábbi játékosa és edzője – volt a kedvence, és „talán túl sok összefoglalót” nézett a francia világ- és Európa-bajnok emlékezetes megmozdulásaiból. Tadic kedden este kétszer is bemutatta a Zidane védjegyévé vált lefordulós cselt, az első alkalommal rögtön utána gólpasszt is adott David Neresnek.

„A világ legjobb csapatát vertük meg, és erre nagyon büszke vagyok. Azt hiszem, sok embert tettünk ma este boldoggá” – jelentette ki Tadic.

Matthijs de Ligt, az Ajax 19 éves csapatkapitánya azt mondta, saját maguk számára nem volt meglepetés a továbbjutásuk, mert az első, amszterdami meccsen is jobbak voltak az ellenfélnél, de akkor a sok helyzetükből csak egy gólt tudtak szerezni.

„Igazi csapatmunka volt, a támadóink kiválóan zártak vissza. A csoportban gondot okoztunk a végső győzelemre is esélyes Bayern Münchennek, most meg kiejtettük a címvédőt. Ki tudja, meddig juthatunk még?” – fogalmazott De Ligt.

Erik ten Hag, az Ajax vezetőedzője szerint tanítványai teljesen megérdemelten jutottak be a legjobb nyolc közé: „Ez a teljesítmény nagyon közel volt a tökéleteshez, rendkívüli módon élveztem, hogy ezt a játékot láttam a csapatomtól.”