Vágólapra másolva!
Szuper Levente remekül mutatkozott be az észak-amerikai profi jégkorongligában szereplő Calgary Flamesben: a 21 éves magyar kapus 29 percet védett a Minnesota Wild elleni felkészülési mérkőzésen, s ezalatt egyetlen gólt sem kapott.

Az úgynevezett előszezon (pre-season) találkozón a kanadai csapat kapujában az 1999-es Stanley Kupa-győztes Roman Turek kezdett. A tavalyi újonc Minnesota az első szünet előtt szerzett vezetést Andrew Brunette jóvoltából. A folytatásban két gyors góllal fordított a Calgary.

A 31. percben aztán sporttörténelmi eseménynek volt szemtanúja a 12.166 néző: bemutatkozott az első magyar az NHL-ben. A középső harmad végén a Wild emberelőnybe került, Szuper azonban kétszer is szépen hárított. A záró húszpercben a vendégek újabb létszámfölényes helyzetet hagytak ki, s a Flames kiváló védekezése miatt csupán négyszer lőttek kapura. Szuper így összesen hat próbálkozást hárított. A 3-1-es végeredményt az amerikai Chuck Kobasew állította be.

" Óriási élmény volt! Már csak ezért is megérte 16 évet keményen küzdeni! Greg Gilbert vezetőedző a délelőtti edzés után mondta meg, hogy a mérkőzés felénél én állok be. Azonnal leizzadtam, de a többiek megpróbáltak nyugtatni. Kitűnően védekeztünk, a Minnesota alig lőtt kapura, s azok közül is csak kettő volt veszélyes" - nyilatkozott a találkozó után a Szuper Levente, aki a kapusok számára külön értékes "shutout"-ot csak azért nem ért el, mert ahhoz úgy kellett volna kapott gól nélkül zárnia, hogy végigjátssza a 60 percet.

A magyar válogatott játékosa emlékül megkapta a mérkőzés korongját. A Calgary legközelebb magyar idő szerint csütörtök hajnalban lép jégre - akkor az Alberta tartománybeli örök riválist, az Edmonton Oilerst fogadja -, Szuper azonban pihenőt kap. A pénteki, Vancouver Canucks elleni mérkőzésen viszont minden bizonnyal megint lehetőséghez jut.

Az előidényben további összecsapásokat rendeztek, melyek közül kiemelkedett a Washington Capitals-Philadelphia Flyers rangadó. A fővárosiaknál bemutatkozott az olimpiai bajnok, kétszeres Stanley Kupa-győztes szupersztár, a cseh Jaromir Jagr, aki a Pittsburgh Penguinstől érkezett. Az NHL ötszörös pontkirálya szerezte a Capitals egyetlen gólját, míg a vendégek fél tucatot is lőttek. A múlt keddi terrortámadás óta ez volt az első sportesemény Washingtonban.

Eredmények:
Calgary Flames - Minnesota Wild 3-1 (0-1, 2-0, 1-0)
gól: Kobasew (26., 51.- utóbbi emberelőny), Iginla (30.), illetve Brunette (19.)

Washington Capitals - Philadephia Flyers 1-6
Atlanta Thrashers - Pittsburgh Penguins 4-4
Dallas Stars - Chicago Blackhawks 3-1
Detroit Red Wings - Boston Bruins 1-3
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 2-1

Korábban: