Vágólapra másolva!
Teltháznyi, mintegy nyolcezer néző előtt fantasztikus mérkőzés vívott a magyar jégkorong-válogatott az olimpiai és világbajnok Svédország ellen a budapesti Papp László Sportarénában. A mérkőzés világraszóló eredménnyel, 2-1-es hazai győzelemmel zárult, amely hatalmas lökést adnak a divízió I-es vébére készülő magyar együttesnek. Pénteken Debrecenben meccselnek a felek.

Eredmény, barátságos mérkőzés:
Magyarország - Svédország 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után
Budapest, Papp László Sportaréna, 8000 néző
v.: Gebei, Kincses, Haszonits
gól: Majoross (25.), Palkovics (65.), illetve Straalman (15)

Lehet-e szebb jubileumot elképzelni a magyar jégkorong-válogatottnak, minthogy a szövetség megalakulásának 80. évfordulóján az aktuális olimpiai és világbajnok ellen lépjen fel hazai pályán? Nos, ez a megtiszteltetés érte Pat Cortina tanítványait, együttesünk ugyanis két mérkőzés erejéig Svédországot láthatta vendégül.

A "legjobbjai" kifejezést szándékosan nem használjuk, hiszen azért ez a csapat messze nem azonos azzal a kerettel, amelyik tavaly két aranyat is szerzett. Felsorolni is nehéz lenne az NHL-ben játszó svédeket, de azért pár név erejéig lássuk, micsoda lehetőségekből meríthet Bengt-Ake Gustafsson kapitány: Samuel Pahlsson (Anaheim Ducks), Fredrik Modin (Columbus Blue Jackets), Nicklas Lidström (Detroit Red Wings), Mattias Norström (Los Angeles Kings), Michael Nylander (New York Rangers), Mats Sundin (Toronto Maple Leafs), Henrik Sedin, Daniel Sedin, Markus Näslund (mind Vancouver Canucks) és a többiek.

A Magyarországra érkezettek közül hatan játszottak az NHL-ben, és öt fiatal játékjogát már lefoglalta valamelyik amerikai klub. A kapitány elmondta, ebből a keretből 5-10 játékosnak esélye van arra, hogy ott legyen az április 27-én rajtoló moszkvai világbajnokságon.

A két csapat korábban háromszor találkozott egymással, először az 1935-ös világbajnokságon, ahol úgy nyertek 3-0-ra a svédek, hogy a magyarok legjobbja a kapus Hircsák István lett. (Állítólag olyan jól védett, hogy a külföldi híradások a svédek legjobbjaként emelték ki.)

19 órára megtelt a Papp László Sportaréna (még az újságíróknak sem jutott normális hely, márpedig nehéz dolgozni, ha a pálya felét nem látni), igaz, a program csúszott: a 80. születésnapját ünneplő Magyar Jégkorong Szövetség egy húsz évvel ezelőtt még divatosnak ható Jean-Michel Jarre-féle lézerkompozícióval próbálta felvillanyozni a szurkolókat. A csapatok bemutatása már jobban sikerült, a játékosokat kis hokipalánták kísérték, Fernholm például élvezettel kocogtatta saját párját, így ösztönzve a gyorsabb haladásra.

Forrás: MTI

Svéd őserő: Skogs lövésébe beletört a bot

A mérkőzést Mänsson lövése vezette be, Budai védett, válaszul Gröschl próbált szólózni, eredménytelenül. A svédek korcsolyatudása és összejátéka élményszámba ment, a magyarok megilletődöttségét a csarnokban lévő sms-falon a szurkolók is jól reagálták le: "Priskint ide!"

A 11. percben Sundh közeli pörgetése alig kerülte a kaput, válaszul Benk léphetett ki ziccerben, de elhamarkodottan Bäcklundba bombázott. A 15. percben Straalman használta ki Lencsés kiállítását, megszerezve Svédországnak a vezetést (0-1), sajnos a másik kapunál Peterdi csak Bäcklund mamutját porolta le.

Az első szünetet sajnálatos esemény zavarta meg: a Magyar Rádió riportere, Török László Fair Play-díjat vehetett volna át Kamuti Jenőtől, a MOB-főtitkára azonban a jégre lépve elcsúszott, beütött fejét, rövid ápolás után az orvosi szobába kellett kísérni. A válogatott sem maradt sérült nélkül: az orrtörést szenvedő Sillét kórházba kellett szállítani.

A második harmadot bátrabban kezdte együttesünk, meglepő módon főleg a negyedik sorunk villogott: a két ferencvárosi, Jánosi Csaba és Hoffmann Attila, kiegészülve az Alba Volán-FeVita csatárával, Majoross Gergellyel állandó veszélyt jelentett. A 25. perc elején is ők kavarták meg a svéd védelmet, Hoffmann bombája a palánkról Jánosi elé pattant, ő Bäcklundot találta el, a lecsorgó pakkot Majoross ügyesen terelte az üres kapuba (1-1).

Szárnyra kapott az együttes, egyre másra dolgozta ki a helyzeteket, de Horváth, majd Ocskay is rontott. Az utolsó hét percre Svédország átvette a kezdeményezést, a mieink annyira belefeledkeztek a védekezésbe, hogy Budainak kellett tartania az eredményt. A 35. percben egy támadáson belül kétszer is kibabrált a nehéztüzér Straalmannal, majd Mänsson ziccerénél hagyta okosan lábvédőjét a jégen a jobb saroknál.

Az utolsó felvonás elején Ladányi hagyott ki nagy helyzetet, a másik oldalon Fabricius is megtette ezt a szívességet. A 14. percben Gröschl ütőjében maradt a gól, a Volán támadója éles szögből nem találta el a korongot. A hajrában Budai jelezte éberségét, előbb Bäckström lövését védte, majd a kipattanót kapura piszkáló Hynning korongjába vetődött bele.

Az eredmény azonban már nem változott, következhetett a hosszabbítás. Az első helyzetet - Tőkési kiállítása miatt emberelőnyben - Bremberg hagyta ki, pontosabban Budai védett, csakúgy, mint Warg bombájánál. Aztán Wallin került a büntetőpadra, ezt Palkovics egy nagy lövést követően éles szögből használta ki. Ladányi bombája éppen a kapu előtt keresztbe korcsolyázó Horváthot találta el, a lecsorgó korongot Palkovics úgy passzolta a kapuba, hogy a pakk a kapuvasról pattant be (2-1).

A divízió I-es vébére készülő magyar válogatott világra szóló, 2-1-es diadalt ért el a papíron sokkal jobb svédek ellen. S bármilyen csapattal is érkeztek, mégiscsak az aktuális olimpiai és világbajnok tette tiszteletét Budapesten. Pénteken Debrecenben ismét megmérkőzik egymással a két együttes, a Főnix-csarnokban 18 órakor kezdődik az összecsapás.

Pincési László