Vágólapra másolva!
Három győzelem után Horvátország ellen is sikerrel folytatta szereplését a magyar jégkorong-válogatott a szapporói divízió I-es világbajnokságon. Ugyan 35 percen keresztül csak lötyögött a jégen a csapat, ám végül 3-0-ra győzött, Peterdi Imre mellett Palkovics Krisztián kétszer volt eredményes. Szombaton Ukrajna ellen már az A csoportba jutás lesz a tét.

Eredmény, divízió I-es jégkorong-világbajnokság, B csoport, 4. forduló:
Magyarország - Horvátország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
Cukiszamu Szapporo Arena
v.: Vladimir Baluska (szlovák), Akaszaka Sigekazu (japán), Bob Bernard (amerikai)
gól: Peterdi (35.), Palkovics (47., 50.)

Korábban a szapporói csoport leggyengébbjeként jellemeztük a horvát jégkorong-válogatottat, amely azonban három forduló után kettő ponttal áll, s megelőzte az egypontos - általa hosszabbításban legyőzött - észteket, illetve a pont nélkül szerénykedő litvánokat is.

Más kérdés, hogy péntekre ez a helyzet már megváltozott, hiszen a nap első mérkőzésén Litvánia 4-1-re vette Észtországot, azaz a vereséget szenvedő balti csapat csúszott le a legalsó pozícióba...

Ettől függetlenül persze nem kellett félve jégre lépnie Pat Cortina tanítványainak, hiszen az utóbbi időben csak sikerélmény érte őket a déli szomszéd ellen, a 2002. január 19-i, 4-4-es mérkőzés óta sorrendben 14-4, 8-3, 8-0, 6-3, 4-2, 5-0, 2-1 és 6-1 volt a javunkra.

Pat Cortina pihenőt adott Szuper Leventének, azaz Hetényi Zoltán kezdett a kapuban, míg Vas János a harmadik sorban kapott helyet Ladányi Balázs és Vas Márton mellett.

Agilisan kezdett a horvát válogatott, amíg Hetényinek háromszor is védenie kellett, a másik oldalon Belic nem nyúlt koronghoz. Egészen az 5. percig, akkor Ladányi kínálta meg egy lökettel, de a Mladost hálóőre biztosan hárított.

Hat és fél perc után Glavota kapta az első kisbüntetést, emberelőnyben Horváth közelről nem tudta kihasználni az első ziccert. A mérkőzés első tíz perce könnyed korongozással telt el, minden bizonnyal Cortina kapitány is agresszívabb játékra kérte tanítványait.

16 perc alatt 5-4-re vezetett a magyar együttes a kapura lövések tekintetében, ezt előbb Chovanec egalizálta, majd Mario Novak nagy helyzetben rontott, pontosabban Hetényi védett bravúrral. Már-már kínossá vált a helyzet, amikor Chovanec a 19. percben ismét helyzetbe került, Hetényi bravúrral védte a bal sarok felé surranó lövést.

A harmad gól nélkül ért véget, a kiegyenlített, mondhatni lagymatag játékről és a mindössze 2-2 perces kiállítási arányról óhatatlanul is egy egykori Fradi-edző jutott az ember eszébe, aki egy hasonló "tüneteket" mutató magyar bajnoki után azt nyilatkozta anno a sportnapilapnak: Ez nem jégkorong, hanem műkorcsolya volt...

Vas Márton kiállítása miatt emberhátrányban kezdtük a második harmadot, előbb Brumercik kínálta meg lövéssel az Alba Volán kapusát, majd Svasznek majdnem a saját kapujába rúgta a korongot, végül Marko Ljubic lövését védte Hetényi.

Ez felpaprikázta együttesünket, sikerült ritmust váltani, iramot diktálni, már a védőharmadban letáémadni az ellenfelet, ennek köszönhetően a 25. percben kimaradt talán a vb eddigi legnagyobb helyzete. Vas Márton kapott korongot, okosan passzolt testvéréhez, ám Vas János egy lépésre a kaputól nem a hálóba passzolt, hanem keresztbe elütött előtte.

A 28. percben rezzent a háló, de hiába, Vas Márton fejmagasságban pöcizett a koorngba, ám magas bot miatt a játékvezetők érvénytelenítették a találatot.

A 28. percben Marko Tadic ült le a büntetőpadra, ám egyetlen valamirevaló lövésünket, Ladányi bombáját Belic fogta. Csakúgy, mint a 31. percben Vas Márton szólóját, a Briancon légiósa hiába húzta el a korongot a hálőőr előtt, nem sikerült elég szélesre a mozdulat, s a pakk elakadt Belic mamutjában.

A harmad második fele Tokaji kiállításával indult, Brumercik bombáját Hetényi nagy bravúrral védte, majd pillanatok alatt két horvátot is kiszórtak a bírók. Ám hiába játszottunk 30 másodpercig kettős előnyben, felállni sem tudtunk, az ideális állapotnak Novosel és Svasznek páros büntetése vetett véget.

Amikor már teljesen elkedvetlenedett volna mindenki, Ladányi álompasszt adott Peterdinek, a negyedik sorba szoruló újvárosi csatár pedig szemben a kapuval hatalmas gólt lőtt a jobb felsőbe (1-0).

A hajrára még Hetényi kapott kisbüntetést (amit Vas János ült le helyette), mert az alapvonal mögött tenyerelt rá a korongra, az eredmény azonban nem változott - két harmad után 1-0-s előnnyel állt a magyar válogatott.

A lendület és az ötletesség a harmadik húsz perc elejére sem vált erényünké, ám a 47. percben Palkovics végre erőt vett magán, meghúzta a bal szélen, életerős lökete lecsorgott a kapusról, a Volán-csatár pedig közelről megkötényezte (2-0).

Zibret gyorsan válaszolhatott volna, ám lövése hiába kerülte meg Hetényit, a kapufáról olyan szerencsésen vágódott ki, hogy elkerülte a kétségbeesetten forgolódó magyar kapust.

De innen már nem lehetett elrontani, az 50. percben Sille passzát Palkovics ezúttal jobbról zúdította a kapuba, igaz, Svasznek alaposan "leárnyékolta" Belic kapust, aki semmit sem láthatott a bombából (3-0).

Az 56. percben időt kért az ellenfél, kettős emberelőnyben mindenképpen gólt akartak ütni, szerencsére Hetényi a helyén volt.

Ugyan csapatunk az első 35 percet ellazsálta, végül könnyedén nyert 3-0-ra, szombaton Ukrajna ellen már az A csoportba jutás lesz a tét.

Pat Cortina szövetségi kapitány: "Csak a mostani meccsre összpontosítottunk, nem foglalkoztunk azzal, mi vár ránk szombaton az ukránok ellen. Azonban így is nehéz volt, mert a horvátok jól tartották magukat. Megpróbáltunk egyszerűen, fegyelmezetten játszani. A találkozó jól szolgálta az ukránok elleni felkészülést. Remélem, meg tudjuk tenni az utolsó lépést."

* * *

További eredmények, 4. forduló:
Észtország - Litvánia 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)
Ukrajna - Japán 3-2 (0-0, 2-2, 0-0, 0-0, 1-0), büntetőkkel

Az állás: 1. Magyarország 12 pont, 2. Ukrajna 11, 3. Japán 7, 4. Litvánia 3, 5. Horvátország 2, 6. Észtország 1