Vágólapra másolva!
Azok után, hogy a magyar jégkorong-válogatott hatalmas bravúrral kiharcolta az A csoportos világbajnokságon való részvételt, a közvélemény nagy része újra a sportág felé fordult. A szövetség ülésén Fehér Imre, elnökségi tag vitaindító jelleggel ismertette a bajnokság következő évi versenykiírását módosító elképzeléseket. Erről beszélgettünk vele a ligaülés előtt.

- Mivel és miért volt elégedetlen az elmúlt szezont illetően?
- Tavaly sajnos érezhetően visszaesett az érdeklődés az ob I iránt, a nézők el-elmaradoztak a mérkőzésekről. Véleményem szerint ez egyrészt a Volán hiányának tudható be, másrészt pedig annak, hogy bizonyos esetekben meglazult a szurkolói kötődés az adott csapatok iránt. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a Volánt erővel itt kell tartani, hisz a döntés érthető, s az osztrák szereplés rá nézve egyértelműen pozitív, de a magyar bajnokságra gyakorolt hatást is kezelni kell. Az utánpótlás biztosítására is nagyobb hangsúlyt kéne fektetni. Itthon sajnos kevés lehetősége van a hokisnak a fejlődésre, rengeteg fiatal elkallódik: túl sok a légiós és tavaly nem indult el a juniorbajnokság sem. Ezt talán egy tartalékbajnokság létrehozásával tudnánk orvosolni.

- Az előzetes elképzelések szerint miben módosulna az új idény versenykiírása?
- Először is javaslatom szerint egy előnevezéssel minél korábban fel kellene mérni, kik a komoly indulók, hogy akár már nyáron elkészülhessen a versenynaptár és szeptemberben útjára indulhassanak a küzdelmek. Jelen állás szerint jövőre a Budapest Stars új résztvevőként csatlakozni fog az első ligához. Szeretnénk, ha fix játéknapok lennének - például a péntek és a vasárnap -, hogy a bajnokság kiszámíthatóbb és tervezhetőbb legyen mind a szurkolók, mind a tv-közvetítések számára.

A szabálykiírás módosítása sem ártana: üzleti irányba kellene elmozdulni. Értem ezalatt, hogy például kizárás helyett inkább pénzbüntetések legyenek, s ezeket jó előre határozzuk meg, hogy ne ismétlődhessenek meg a tavalyi ad hoc-döntések. Szerencsésebb lenne az is, ha a csíkszeredaiak ellen nem tömbösítve játszanák a meccseket a csapatok, persze itt figyelembe kell venni a klubok anyagi lehetőségeit is.

- Korábban arról is lehetett hallani, hogy az MJSZ szeretné, ha az U20-as válogatott indulna az élvonalban.
- Most is szóba került ez a lehetőség, de először meg kell vizsgálni, miként tudnánk ezt kivitelezni, például: mikor játszanának, hogyan számítanának az eredményeik a bajnokságba, hogyan állnának ki egy DAB ellen, amely jelentős számú hokist ad a junior válogatottnak. A lényeg persze az lenne, hogy a fiatalok minél több játéklehetőséghez jussanak és minél jobb csapatokkal mérkőzhessenek.

- A tavalyi idény egyik sarkos kérdése volt a légiósok számának esetleges korlátozása. Változnának a szabályok e téren?
- Felvetettem az elnökségi ülésen, hogy erről a kérdésről is érdemes lenne komolyan beszélni. Szerintem korlátozni kellene a pályára lépő légiósok számát, de arról hogy mennyiben, a kluboknak kell megegyezniük. Érdemes lenne a mennyiségtől a minőség felé mozdulni. Ugyanazon a pénzen kevesebb, de jobb képességű külföldit lehetne igazolni. Ez jót tenne a bajnokság színvonalának, s ezzel együtt a nézettségnek is.

- Hogyan működne ez a csíkszeredaiak esetében?
- A két erdélyi csapatnál a román állampolgárságú játékosok nem számítanának légiósnak, mindenki más - beleértve természetesen a magyar állampolgárokat is - igen.

- Mit gondol, a változtatásokban mennyire lesznek partnerek a klubok?
- Az elnökségben sokan vannak a ligából és elsőre senki nem zárkózott el kategorikusan, de a kérdéseket még sok szempontból át kell beszélni Felvetéseimnek épp ez volt a célja: beszéljünk a problémákról, s közösen találjunk rá megoldásokat!

Forrás: icehockey.hu (Sándor Zsolt)