Vágólapra másolva!
Felbolydult a szlovák főváros, miután kedden este a helyi Slovan Bratislava ellen lép jégre az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Tampa Bay Lightning. Ez az első eset, hogy egy NHL-es gárda Szlovákiában szerepel bemutató-mérkőzésen.

A jegyek meglehetősen drágák, a legolcsóbb belépő is nyolcezer forint, a legdrágább - nem VIP - pedig megközelíti a 40 ezer forintot. Ennek ellenére telt ház, 8350 néző fogadta a csapatokat az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, 1989-ben elhunyt műkorcsolyázóról, Ondrej Nepeláról elnevezett csarnokban.

Már a meccs előtt nagy volt a felhajtás, a 2004-ben története legnagyobb sikereként Stanley Kupát nyerő amerikai klub sztárjai, Vincent Lecavalier, Martin St. Louis, a német Olaf Kölzig vagy a szlovák Andrej Meszaros mellett a Slovan alapemberei - Róbert Döme, Marek Uram, Sasu Hovi és Martin Kulha vállalt közönségfellépést, és osztogatott autogramot.

A Tampa múlt héten érkezett meg Európába, szombaton és vasárnap a New York Rangersszel vív NHL alapszakasz-mérkőzést Prágában. A Lightning már edzett a cseh fővárosban, majd múlt vasárnap Berlinben, a helyi Jegesmedvékkel (Eisba:ren) csatázott, és nyert 4-1-re. Hétfőn és kedden Pozsony a túra állomása, majd szerdától már ismét Prága következik.

A hétszeres szlovák bajnok Slovanban most három volt NHL-es játszik, és tízen tagjai a magyarokkal azonos világbajnoki selejtezőben szerepelő szlovák válogatottnak. A Stastny-fivérek által világszerte megismert klub igazgatója is legenda: Zdeno Cíger.

A Tampában jelenleg két szlovák, Meszaros és Vladimir Mihalik játszik, őket külön követte a helyi újságírók hada. Az amerikai klub az előző idényben gyengén szerepelt, így aztán az amatőr hokisok választásán, az úgynevezett drafton elsőre lefoglalta Steven Stamkos játékjogát. Az ifjú titán szintén Pozsonyban van.

A kedd esti remek iramú és hangulatú mérkőzésen a Tampa Bay büntetőkkel nyert az 53. percig vezető Slovan ellen. A Lightning hét perccel a vége előtt kettős emberelőnyben Le Cavalier találatával egyenlített (2-2) és ő lőtte be a győztes gólt a büntetőpárbaj során is.

* * *

Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő New York Rangers bemutató-mérkőzésen 8-1-re nyert az SC Bern vendégeként. A Rangers az első NHL-csapat, amely svájci együttessel találkozott.

A New York-iak szombaton és vasárnap Prágában már NHL-es alapszakaszmeccset vívnak a Tampa Bay Lightning ellen.