Vágólapra másolva!
Amennyiben a magyar jégkorong-válogatott továbbjut budapesti olimpiai selejtezős csoportjából, Rigában vagy Oslóban játszik a 2010-es vancouveri játékok utolsó kvalifikációs körében.

A magyar szövetség eddig úgy tudta, hogy budapesti siker esetén a lettországi kvartettbe kerül Pat Cortina együttese, ám ez csak akkor igaz, ha a másik előselejtezős csoportban érdekelt kazahok is továbbjutnak.

Amennyiben a kazahok nem nyerik meg kvartettjüket, akkor a magyarok lesznek a legfrissebb világranglista alapján a legelőkelőbb helyezésű továbbjutók, és így Oslóban a norvég, dán és francia alakulattal meccselnek a vancouveri repülőjegyért.

A papírforma az, hogy a kazah és a magyar válogatott is továbbjut, és a Cortina-gárda Lettországban lép pályára majd az ötkarikás selejtező-sorozat utolsó állomásán.

"Korábban a nemzetközi szövetség arról tájékoztatott bennünket, hogy továbbjutás esetén Rigában játszhatunk. Ez most kicsit változott. Most a legfontosabb, hogy lépjünk tovább!" - mondta Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára.

Az olimpiai előselejtezők (zárójelben a világranglistás helyezés):
B csoport: Kazahsztán (19), Hollandia (24), Észtország (25), Spanyolország (36), rendező: Narva (Észtország)
C csoport: Magyarország (20), Litvánia (23), Horvátország (26), Szerbia (30), rendező: Budapest
D csoport: Lengyelország (21), Japán (22), Románia (27), Nagy-Britannia (29), rendező: Sanok (Lengyelország)

A csoportok győztesei jutnak a következő (2009. február 5-8.), utolsó kvalifikációs körbe.

A továbbjutók közül a legjobb világranglistás helyezésű csapat a G, a második legjobb az F, a harmadik pedig az E jelű kvartettbe kerül.

E csoport: Németország (10), Szlovénia (15), Ausztria (16), előselejtezőből továbbjutó 3., rendező: Hannover (Németország)
F csoport: Lettország (11), Olaszország (14), Ukrajna (17), előselejtezőből továbbjutó 2., rendező: Riga (Lettország)
G csoport: Norvégia (12), Dánia (13), Franciaország (18), előselejtezőből továbbjutó 1., rendező: Oslo (Norvégia)

Ezeknek a csoportoknak a győztesei jutnak ki a 2010-es vancouveri olimpiára. A továbbjutók közül a legjobb világranglistás helyezésű csapat kerül az olimpiai C, a második legjobb a B, a harmadik pedig az A jelű kvartettbe.

olimpiai (2010. február 16-28.) csoportok:
A csoport: Kanada (1), Egyesült Államok (6), Svájc (7), selejtezőből továbbjutó 3.
B csoport: Oroszország (2), Csehország (5), Szlovákia (8), selejtezőből továbbjutó 2.
C csoport: Svédország (3), Finnország (4), Fehéroroszország (9), selejtezőből továbbjutó 1.

Mindeközben négy játékossal szűkült az olimpiai selejtező előtt álló magyar jégkorong-válogatott kerete. Pat Cortina szövetségi kapitány Benk András, Hüffner Adrián, Jobb Dávid és Hegyi Ádám munkáját köszönte meg. A kanadai tréner csütörtökön egy kapustól és egy mezőnyjátékostól vesz búcsút, mert a budapesti tornára csak 22 játékos nevezhető.

A magyarok sorrendben a szerb, a horvát, majd a litván csapattal találkoznak. A kvartett első helyezettje jut a következő körbe.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Budai Krisztián, Hetényi Zoltán, Szuper Levente
hátvédek: Ennaffati Omar, Horváth András, Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav, Sille Tamás, Svasznek Bence, Tokaji Viktor
csatárok: Fekete Dániel, Holéczy Roger, Kóger Dániel, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Majoross Gergely, Nagy Gergő, Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre, Sofron István, Vas János, Vas Márton, Vaszjunyin Artyom

A program:
péntek:
Litvánia - Horvátország 14.30x
Magyarország - Szerbia 18 ó
szombat:
Litvánia - Szerbia 14 ó
Magyarország - Horvátország 17:30 ó
vasárnap:
Horvátország - Szerbia 14 ó
Magyarország-Litvánia 17.30

Székesfehérvár megyei jogú város önkormányzat közgyűlése Tiszteletbeli polgár címet adományozott Pat Cortinának, a magyar jégkorong-válogatott kanadai szövetségi kapitányának, az Alba Volán korábbi vezetőedzőjének.

Az indoklás szerint a "város jégkorongsportjáért végzett kimagasló teljesítményéért" járó díjat Warvasovszky Tihamér polgármester szerdán adta át a szakembernek.

Cortina 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban vezette bajnoki címig az Alba Volánt, a magyar válogatottal pedig áprilisban feljutott a világbajnokság legmagasabb osztályába.