Vágólapra másolva!
Kedden Zürichben tartja prezentációját a 2014-es jégkorong-világbajnokságra beadott pályázatáról a magyar szövetség. A nemzetközi szövetség (IIHF) központjában Studniczky Ferenc elnök és Kovács Zoltán főtitkár beszámolója 11.30-kor kezdődik. A magyarok mellett a fehéroroszok, a csehek és az ukránok pályáznak.

Egyszerű, mégis impozáns prezentációval készül a Magyar Jégkorong Szövetség a keddi, zürichi bemutatkozásra, derült ki az [origo] birtokába jutott dokumentumból. A hazai szövetség zsinórban a negyedik A csoportos esemény rendezési jogát próbálja megszerezni, s talán most lehet a legnagyobb esélye annak elnyerésére.

2014 ugyanis olimpiai év, ezért az úgynevezett nagy hokinemzetek közül csupán a csehek pályáznak, mellettük korábban Fehéroroszország, Ukrajna és Lettország jelezte indulását. "Azt egyelőre nem tudni, hogy a lettek visszavonják-e kandidálásukat. Korábban arról lehetett hallani, hogy igen. Kedden erre is választ kapunk" - nyilatkozta Kovács Zoltán főtitkár az MTI-nek.

A tervek szerint a két helyszín Budapest és Székesfehérvár lenne. A fővárosban a 2003-ban épült Papp László Sportaréna lenne a helyszín, ahol 12 500-an nézhetnék élőben a mérkőzést. Emellett a Puskás Stadion környezetében álló létesítmények sportkomplexumként funkcionálnának: a Syma-csarnokban 10 ezer, az ún. szurkolói faluban 20 ezer drukker nézhetné kivetítőn az összecsapásokat.

Forrás: [origo]

Fehérváron egy új, 7500 fős jégcsarnok épülne 2012-ig, amelyben két jégpálya foglalna helyet. Tartalékhelyszínként a 7500 főre bővítendő debreceni Főnix-csarnok lehetne a beugró. A fővárosi delegációkat és játékvezetőket a Ramada Plaza, a Ramada Resort, illetve a Hotel Novotel, a fehérváriakat a Hotel Alba Arena, valamint a Hotel Magyar Király látná vendégül.

Az üzleti terv szerint a bevételi oldalon a jegyeladásból és a marketingből 11,9 millió euró folyna be, kiadásként 9,48 millió euróval kalkulálnak, azaz az előzetes hatástanulmányban is előre jelzett módon, állami támogatás nélkül is nyereségesen megrendezhető az esemény.

Az április 24-én rajtoló idei vb utolsó péntekjén, azaz május 8-án dönt az IIHF, hogy melyik ország kapja a 2014-es torna rendezési jogát.

Részletek a hatástanulmányból:

"- TURISZTIKAILAG: 16 ország két héten keresztül játszik hazánkban és a legtöbb országot komoly sportturizmus kíséri. Svéd, finn, orosz, cseh, szlovák, német szurkolók több ezres nagyságrendben várhatóak a korábbi évek tapasztalatai alapján - míg ezres csoportokban érkeznek szurkolók Ausztriából, Szlovéniából, Svájcból és Norvégiából. 2004-ben, Prágában 560 ezer vendégéjszakát, egy évvel később Bécsben 380 ezer vendégéjszakát regisztráltak a rendezők a vb rendezéskor

- TÁRSADALMILAG: a sportágak világversenyei közül az 5 legnépszerűbb és leglátogatottabb esemény a labdarúgó-vb, -Eb, Forma 1, kézilabda- és kosárlabda-világbajnokságok mellett. (A világbajnokság döntőin a résztvevő országok legmagasabb beosztású politikai vezetői és egyéb közéleti szereplői jelennek meg.)

- GAZDASÁGILAG: az elmúlt 5 évben rendező nemzeti jégkorong szövetségektől kapott adatok alapján megállapítható, hogy valamennyi esemény 1-3 millió euró nyereséget hozott közvetlenül a szervezőknek - míg a rendező országnak a nagyszámú szurkolók által szállásra, étkezésre, közlekedésre, ajándékokra elköltött összegek jelentettek közvetett bevételt. Az esemény teljes bevétele 11-14 millió euró (ennek 70 százaléka jegybevétel), amelyből 9-11 millió euró kiadás várható. 2006-ban az 1,9 millió lakosú Lettországban rendezett világbajnokságon az 56 mérkőzésre összesen 331 ezer néző váltott jegyet

- ÁLTALÁNOS SPORTÉRDEKLŐDÉS: 2006-ban Rigából 72 ország 53 televíziós társaság közvetítette a mérkőzéseket, amely 600-700 millió nézőt jelentett élő közvetítések esetén. 2005-ben Bécsből 3 millió cseh néző nézte a döntő mérkőzést élőben, a kanadai TSN tv-n a döntőt 2,2 millió követte és a finn YLE tv-n 1,3 millió néző drukkolt az elődöntő alkalmával. A világbajnokság hivatalos honlapján évről évre növekvő az érdeklődés: 2005-ben 640 ezer látogató, 2006-ban 1,4 millió látogató és 2007-ben elérte a látogatók száma a kétmilliót. Magyarország sportrendezvényei sorában a Forma-1 után a várható nézőszám alapján is a legnagyobb sportesemény lehet és jó ajánlólevél más sportágak vb- és Eb-pályázataihoz."