Vágólapra másolva!
Sikeresnek ítélte a 2014-es jégkorong-világbajnokság rendezési jogáért zajló versengés részeként a nemzetközi szövetség (IIHF) központjában megtartott keddi, zürichi prezentációt Studniczky Ferenc, a sportág első számú hazai vezetője.

"A pályázatokkal foglalkozó bizottság főleg a tervezett székesfehérvári csarnokkal, illetve a szálláshelyekkel kapcsolatban tett fel kérdéseket. A fehérvári létesítmény ugyan egyelőre csak maketten létezik, de komoly szándék van a megvalósításra. Ami pedig a szálláshelyeket illeti, a két leendő helyszínen megfelelő a szállodai kapacitás. Amit korábban kifogásoltak velünk kapcsolatban, nevezetesen, hogy a csapat még nem volt tagja az A csoportnak, azt mindenesetre teljesítettük" - nyilatkozta Studniczky.

"Én is úgy vélem, sikeres anyagot mutattunk be, egyértelmű, hogy a leginkább a még nem létező létesítmények, szállodák helyzete érdekelte a bizottságot" - nyilatkozta az [origo] érdeklődésére Kovács Zoltán főtitkár. "Sajnos a többi riválisról semmit sem tudunk, a napot a fehéroroszok kezdték, a csehek visszaléptek, úgy jöttünk mi, majd a lettek és a fehéroroszok."

A pályázati anyag szerint Budapest és Székesfehérvár lenne a házigazda. A fővárosban a 12.500 férőhelyes Papp László Sportarénában, Székesfehérváron pedig a 2012-re elkészülő, 7500 fős új csarnokban játszanák a mérkőzéseket. Tartalékhelyszín a debreceni Főnix Aréna, amely szintén 7500 néző befogadására bővíthető. Az üzleti terv alapján a kiadások közel 9,5 millió, a bevételek 12 millió euróra rúgnak, így állami támogatás nélkül is nyereséges lehet a rendezvény.

A magyar szövetség korábban három vb-re pályázott - sikertelenül. A döntéshozók korábban azt kifogásolták, hogy a magyar válogatott nem tagja a világelitnek, most ez megváltozott. Studniczky is úgy véli, hatalmas lökést adhatna a pályázatnak, ha az idei vb-n sikerülne kiharcolni a bennmaradás.

A vb-n 16 csapat vesz részt. A szlovák, a német, az orosz, a cseh, a svéd és a finn válogatottat rendre több ezer, a többi együttest pedig több száz szurkoló kíséri el, a vendégéjszakák száma így megközelítheti a félmilliót. Az eseményről közel 70 ország félszáz televíziós társasága számol be.

A magyarok mellett a fehéroroszok, az ukránok és - a korábbi hírektől eltérően mégis versenyben maradó - lettek pályáznak, míg a csehek most jelezték: visszalépnek, hogy 2015-re egy erős pályázatot nyújtsanak be. A korábbi elképzelések szerint az IIHF első embere, René Fasel április elején felkereste volna a kandidálókat, a látogatások azonban elmaradnak.

Az április 24-én rajtoló idei vb utolsó péntekjén, azaz május 8-án dönt az IIHF, hogy melyik ország kapja a 2014-es torna rendezési jogát.