Vágólapra másolva!
A finn Jarmo Tolvanen személyében új vezetőedzője van a bajnok Alba Volán 19 jégkorongcsapatának.

A székesfehérvári klub szerdai sajtótájékoztatóján azt is bejelentették, hogy az 53 esztendős szakember megbízatása egy plusz egy idényre szól. Segítői Énekes Lajos és Kóger István lesznek.

Tolvanen - aki játékosként finn és svéd csapatokban szerepelt - korábban dolgozott hazájában, Svédországban, Németországban, Norvégiában és Lengyelországban, valamint volt a finn U20-as válogatott szövetségi kapitánya.

"Nagy szakmai kihívás számomra, hogy a komoly osztrák bajnokságban szereplő Alba Volán vezetőedzője lehetek - mondta Tolvanen, aki augusztus elsején érkezik vissza Magyarországra. - Bízom benne, hogy bekerülünk a rájátszásba. A magyar hoki most ott volt a világ élvonalában, és remélem, a klubban folyó munka majd hozzásegíti a válogatottat, hogy visszakerüljön oda"

Az amerikai Ted Satort, a csapat korábbi trénerét március 3-án, a bajnoki döntő előtt menesztették, a sikeresen megvívott fináléban Énekes irányította a gárdát. Id. Ocskay Gábor szakosztály-igazgató elmondta, hogy a március 24-én elhunyt fiáról elnevezett jégcsarnok rekonstrukciója hamarosan megkezdődik, és a tervek szerint augusztusban már lehet rajta edzeni. Az átalakítás összköltsége 280 millió forint. A két ütem során idén 100, jövőre 180 millió forintot tesz ki a felújítás.

A jövő évi szezonnal kapcsolatban kiemelte, szeretnék megvédeni a bajnoki címüket, és az osztrák bajnokságban végre bejutni a rájátszásba. A jeges felkészülés augusztus 3-án kezdődik, az első hét várhatóan dunaújvárosi albérletben telik. Augusztus 19. és 22. között a lengyelországi Sosnowiecben, szeptember elsején pedig Zólyomban (Zvolen) lép fel a csapat.

Az ifj. Ocskay Gábor Emléktornára szeptember 5-én és 6-án kerül sor, az eddigi biztos résztvevők az Alba Volán 19 mellett a szlovén Olimpija Ljubljana és az osztrák Vienna Capitals. Az osztrák bajnokság szeptember 11-én rajtol, a magyar kezdésről még nincs hír.

A szakosztály-igazgató kitért rá, hogy a magyar játékosok közül senki sem jelezte távozási szándékát, míg a légiósokról majd az új szakmai stáb dönt. Azt a klubvezetés jelezte, hogy megkeresték Vas Jánost és Vas Mártont, valamint Ladányit és Peterdit, a válogatott négy alapemberét, de egyelőre egyikük sem adott választ. A dunaújvárosi Magosi viszont szívesen folytatná pályafutását a fehérváriaknál.

Csíkszeredáról Fehérvárra?

A Hargita Népe szerint elképzelhető, hogy a HC Csíkszereda együtteséből is erősít az Alba Volán 19 együttese. Csató Imre, a klub egyik mecénása szerint a balszélső Mihály Árpád Fehérvárra szerződhet.

"Mihály Árpáddal kapcsolatosan már beszéltem id. Ocskay Gáborral, a székesfehérvári Alba Volán 19 szakosztály-igazgatójával, és tárgyalunk arról, hogy 'Pire' a magyar bajnoknál folytassa pályafutását" - jelentette ki Csató.

Mihály 1999 és 2007 között tengerentúli csapatoknál szerepelt, majd az olasz HC Bolzanóban tett kitérő után tavaly nyáron szerződött Csíkszeredára.