Vágólapra másolva!

A Chicago egy győzelemre a Stanley-kupától

Már csak egyetlen siker választja el a Chicago Blackhawks csapatát a Stanley-kupa megnyerésétől, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének ötödik mérkőzésén 7-4-re legyőzte a vendég Philadelphia Flyers együttesét.

Stanley Kupa-döntő, 5. mérkőzés:
Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 7-4 (3-0, 2-2, 2-2)
gól:
Seabrook (13.), Bolland (16.), Versteeg (19.), Kane (24.), Byfuglien (36., 58.), Sharp (57.), illetve Hartnell (21.), Timonen (25.), Van Riemsdyk (47.), Gagne (58.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-2 a Chicago javára.

Az eddigi négy találkozón mindig hazai siker született, a Blackhawks kétszer egyetlen góllal, a Flyers pedig egyszer egy, legutóbb pedig - üres kapus találattal - két góllal diadalmaskodott. A két vereség után a hazaiak mestere teljesen új támadósorokat rakott össze a hatékonyság növelése érdekében, és ez a taktika bevált.

Hatalmas vehemenciával kezdett a Chicago, ám Leighton remekül védett, és emberelőnyben sem sikerült megszerezni a vezetést. Amikor pedig a vendégek voltak létszámfölényben, a kapuvasig jutottak. A harmad derekán megint jött egy hazai emberelőny, és Seabrook lövése a menteni igyekvő Pronger sípcsontjáról bepattant. A döntőben a Blackhawks először ütött gólt szimpla létszámfölényből. A szünetig aztán még kétszer megzörrent Leighton hálója, előbb Bolland késleltetett kiállítás alatt volt szemfüles, majd Versteeg nem hibázott.

A második harmadra kapust cserélt a Philly, Boucher állt be. 32 másodperce ment a játék, amikor Hartnell a gólvonal elé lecsorgó korongot közelről bevágta. Keményen támadott a Flyers, ám egy kontrából gólt kapott. Volt erre is válasz: Timonen szépen lőtte ki a jobb felső sarkot. A finn hátvédnek ez volt az első találata a playoffban. Volt sansz a hátrány további faragására, ám Niemi parádésan védett. Mi több, amikor a liga egyik legjobb védőjét, Prongert kiküldték bottal akasztásért, Byfuglien góllal büntetett.

A harmadik játékrész Van Riemsdyk góljával izgalmassá vált, az újonc csatár egy kipattanót kotort be. A folytatásban a védekezésre összpontosított a Blackhawks, és Niemi tartotta a lelket a többiekben. Majd amikor újabb két bravúrt bemutatott, ellentámadás után Sharp lőtte ki a jobb felső sarkot. Másfél perc múlva még Gagne egy parádés Leino-szóló után csökkentette a különbséget, ám üres kapus góllal Byfuglien beállította a 7-4-es végeredményt. Neki ez már a negyedik pontja volt a meccsen.

Amennyiben a Chicago nyeri a következő, Philadelphiában esedékes meccset, amelyet magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendeznek, úgy 1961 után lesz ismét bajnok. Amennyiben hetedik meccsre kerülne sor, azt a Blackhawks otthonában rendezik.