Vágólapra másolva!
A New Jersey Devils 2-1-re nyert a vendég - és háromszor kapuvasat lövő - Los Angeles Kings ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének ötödik mérkőzésén, így 3-2-re szépített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

Eredmény, Stanley-kupa, döntő, 5. mérkőzés:
New Jersey Devils - Los Angeles Kings 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
gól:
Parise (13.), Salvador (30.), illetve Williams (24.)
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-2 a Los Angeles javára.

A ligához 1967-ben csatlakozott Kings nyerte az első három mérkőzést, ám legutóbb hazai környezetben kikapott. Már a 3. percben gól születhetett volna, de Williams lövése a kapuvason csattant. Aztán a playoffban remeklő Quick első döntőbeli hibáját kihasználta a Devils: a vendégek kapusa rosszul játszotta meg a korongot, nem ért vissza a helyére, és Parise nem kegyelmezett. A New Jersey 15 kimaradt emberelőny után először volt így eredményes a fináléban.

A szünet után váratlanul egyenlített a Los Angeles: Williams lopta a távolságot, majd takarásból leadott lövését nem védhette Brodeur. A hazaiak legendás kapusa később Stoll kiugrását védte, és a túloldalon Quick is bravúrral mentett.

A 30. percben Salvador távoli lövése irányt váltott a rivális hátvédjén, Vojnovon - akárcsak az egymás elleni nyitómeccsen -, és megint az Ördögöknél volt az előny. Még ebben a harmadban Stoll is betalált, de mivel a vállánál magasabbra tartott ütővel tette ezt, ezért a játékvezetők jogosan nem adták meg a gólt. Még az újabb pihenő előtt Quick a maszkjával védett.

A harmadik játékrész elején beszorította ellenfelét a Kings, előbb Stoll, majd Martinez is a kapuvasat találta el. A vendégek kapitányának, Brownnak kiállítása alatt Quick őrizte az eredményt.

A hajrában kapusuk helyett mezőnyjátékost küldtek be a vendégek, de Richards kapáslövésből centiket tévedett.

A döntőben eddig mindig az a csapat nyert, amely a találkozón az első gólt szerezte.

Az ezt megelőzően egyszer döntős (1993) Kings a mostani playoffban sorozatban tíz, összesítésben 12 idegenbeli siker után veszített. A liga történetében háromszor, a döntőben egyszer (még 1942-ben) fordult elő, hogy egy csapat 0-3-ról párharcot nyerjen. A Devilsnek közép-európai idő szerint kedd hajnalban ismét a győzelmi kényszer terhe alatt kell pályára lépnie Los Angelesben.