Őrült izgalmak után teljesült a magyar hokiálom

Magosi Bálint; Hári János; Benk András; Erdély Csanád; Metcalfe, Tyler; Bálizs Bence boldog győztes jégkorongozó Közéleti személyiség foglalkozása lelátó örül sportoló SZEMÉLY boldog Krakkó, 2015. április 22.
Magosi Bálint, Hári János, Benk András, Erdély
Krakkó, 2015. április 22. Magosi Bálint, Hári János, Benk András, Erdély Csanád, Tyler Metcalfe és Bálizs Bence, a győztes magyar válogatott tagjai ünnepelnek a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzés végén Krakkóban, a Tauron Arénában 2015. április 22-én. A magyar válogatott 4-1-re nyert az olasz csapat ellen. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ
Vágólapra másolva!
Magyarország elképesztő izgalmak után 2-1-re győzött Lengyelország ellen a divízió I/A jégkorong-világbajnokságon, így 2008 után ismét feljutott az A csoportba, a legjobbak közé.

Divízió I/A jégkorong-világbajnokság, 5. forduló:
Magyarország - Lengyelország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1) - élő közvetítés
Krakkó, 13 ezer néző
v.: Konc (szovák), Wiegand (svájci)
gól: Hári (42., gólpassz: Banham, Sebők), Szirányi (60., üres kapus), illetve Rompkowski (56., Bryk)
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Ahogy 2002-ben, 2008-ban, 2010-ben, 2011-ben és 2013-ben, úgy Krakkóban is igazi döntő várt a magyar jégkorong-válogatottra, ráadásul a hazai pályán szereplő, 10 ezer szurkolója által biztatott lengyelek ellen.

A lengyelek egy éve még egy osztállyal lejjebb voltak

Az említett öt alkalomból csak egyszer sikerült győztesen kijönni a legvégső harcból, 2008-ban, amikor Szapporóban 4-2-re győztünk az ukránok ellen. Abból a csapatból mindössze négyen kerültek be a mostani keretbe, a két Vas testvér mellett Benk, valamint Kovács, de a legendás 1975-76-os garnitúrából már senki nem volt ott Krakkóban. A magyar hoki erejét, potenciálját mutatja, hogy a sokak által hosszú évekre tippelt üres járat mindössze egy évig tartott, a gyengébben sikerült dél-koreai vébé után Lengyelországban Rich Chernomaz csapata úgy ment el az utolsó meccsig, hogy csak az előzetesen is a legnagyobb favoritnak tartott kazahoktól kapott ki. Ellenben kipipálta a japánokat, az olaszokat és a végül kieső ukránokat is, arra viszont kevesen számítottunk a torna előtt, hogy az egy éve még egy osztállyal lejjebb szereplő lengyelek ellen dől majd el a sorsunk.

Forrás: MTI/Mudra László / Mjsz

4-5 ezer magyar biztatta Háriékat

Ha azt írtuk, hogy a lengyeleknek előnyt jelentett a hazai pálya, akkor említsük meg, hogy Krakkóba 4-5 ezer magyar szurkoló látogatott ki a mindent eldöntő meccsre, akik a létszámbeli hátrányukat elképesztő hangerővel és lelkes buzdítással ellensúlyozták. A magyar csapat úgy kezdte a meccset, ahogy az olaszok és az ukránok ellen tette, a lengyeleket már a saját harmadukban igyekeztek csatáraink megzavarni, és az első öt percben szinte végig a lengyel kapu előtt zajlott a játék. Az utolsó meccset bámulatos, 96 százalékos védési hatékonysággal kezdő Odrobny a döntőt is jó formában indította, előbb Magosi lövését kapta le a lepkés kesztyűvel, majd Vas Márton bombáját ütötte ki a botos kesztyűvel. A lengyelek kontrákra építettek, és a szórványos ellentámadásaik egyikénél Kalinowski próbálta meglepni Rajnát, de kapusunk odaért a rövid sarokra. Aztán visszatért a játék az addigi medrébe, azaz jöttek a magyar akciók, sorrendben Hári, Magosi és Sarauer előtt adódott lehetőség, de Odrobny a helyén volt, még Kóger váratlan löketét is leszedte.

Kőkemény lengyel bekkelés

Az első harmad így gól és kiállítás nélkül pörgött le, aztán a második felvonás elején emberelőnybe került a magyar csapat, de ezúttal nem sikerült eladni azt a figurát, hogy a honosított kanadai Banham bombáz hátulról, valaki pedig beleszúr a kapu előtt. A lengyelek kőkeményen bekkeltek, egyszer még a legtöbbet ütköző csatárunkat, Sofront is úgy tették fel a palánkra hátulról, hogy elég nehezen kászálódott fel a jégről. Újabb magyar fór következett, de majdnem bajba kerültünk egy gyors ellencsapásnál, szerencsére Sofron hátvédeket idéző módon ért vissza, és korcsolyával szerelt. Nyomott a magyar csapat, de Odrobny mindenbe bele tudott akadni, és közben nagyon kellett figyelnünk, mert életveszélyesek voltak a lengyel próbálkozások is. Kiss Dániel kiállítása miatt a lengyelek is kipróbálhatták a harmad hajrájában, milyen 5 a 4 ellen játszani, de szerencsére nem éltünk át igazán meleg pillanatokat. A hajrát egy parádés ütemű magyar mentés és Sofron jobb sarok mellett elsuhanó bombája zárta le, így minden az utolsó 20 percre maradt, Hitchcock sem rendezhette volna jobban.

Magyar gól az utolsó harmad elején

A magyar csapat a harmadik harmadot is úgy kezdte, mint az elsőt, azaz ott voltunk a lengyel kapu előtt, és ez gólt is eredményezett a 42. percben: Banham bombája kijött a kapusról, Hári pedig a kapuvas alá emelt. Addig sem teremtett gyenge hangulatot a magyar tábor, de innentől még csavartak egyet a hangerőn, és óriási látvány volt, ahogy a "ki nem ugrál, büszke magyar" nótánál a csarnok harmada ütemesen mozgott fel-le. Jönniük kellett a lengyeleknek, hiszen nekik immáron két gól kellett volna az A csoporthoz, volt is dolga Rajnának, de mi sem mondtunk le a támadásokról, fontos volt éreztetni a hazaiakkal, hogy nem adjuk át az irányítást. Sebők kiállításánál komoly esélyt kaptak a lengyelek, de a ziccereik szerencsére kimaradtak, miközben mi kétszer is eldönthettünk volna a meccset, de Odrobny Sofron és Sarauer eszén is túljárt.

Rich Chernomaz, a sikertréner Forrás: MTI/Mudra László/MJSZ

Kétszer is lejött a lengyel kapus

Alig több mint 4 perccel a vége előtt időt kért a lengyel kapitány, a korábbi kiváló csatár, Jacek Plachta, aki bevállalta a kockázatot, és már ekkor lehívta a jégről kapusát. A merész, de mégis érthető húzás első része bejött, 188 másodperccel a vége előtt egyenlítettek a hazaiak, Bryk óriási bombájába a kapu előtt ólálkodó Rompkowski ért bele. Most lett csak igazán őrült hangulat a csarnokban, a lengyel közönség életre kelt, hogy egy perccel a vége előtt ismét kapus nélkül indítsa csapatuk az utolsó rohamot. Banham megkönyörülhetett volna a szívbetegeken, de félpályás lövése mellécsúszott, majd 22 másodperccel a vége előtt egy hosszas videózással kínozták a végletekig az idegeket a bírók, aminek az lett a vége, hogy öt másodpercet nyertünk. A lengyelek még egyszer utoljára lehozták a kapust, Szirányi pedig ezt kihasználva a saját kék vonalától becsúsztatta a megszerzett korongot, a magyar játékosok a jégen, az újságírók és a szurkolók a lelátón ugrottak egymás nyakába. Magyarország 2-1-re győzött, és ezzel 2008 után ismét feljutott az A csoportba, amelyet jövőre Moszkvában és Szentpétervárott rendeznek.

A kapitány büszke

"A játékosok maximálisan tudatában voltak annak, hogy miért jöttek Krakkóba" - nyilatkozta az ünneplés közben Rich Chernomaz szövetségi kapitány. "Rászolgáltak arra, hogy jövőre a világ legjobbjai között játszhassanak. Az első edzőtábor első másodpercétől a lengyel meccs utolsó pillanatáig maximálisan figyeltek. Büszke vagyok rájuk."