Góllal debütáló újonc és repülő macik az olimpiai selejtezőn

Vas János
Budapest, 2016. február 11. Vas János kapura lő a jégkorong olimpiai selejtező torna első fordulójában játszott Magyarország-Litvánia mérkőzésen a Papp László Sportarénában 2016. február 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 4-0-ra győzött Litvánia ellen a budapesti olimpiai selejtező első fordulójában. Pénteken Észtország következik.

Jégkorong olimpiai selejtező, H csoport, 1. forduló:
Magyarország - Litvánia 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
gól: Galló, Hári, Banham, Kiss D.

Az álmok megvalósulása, a feljutással végződő krakkói világbajnokság óta először játszott hazai pályán a magyar jégkorong-válogatott, ami egyet jelentett azzal, hogy tódult a nép a Papp László Budapest Arénába. Ráadásul a csütörtök esti program nemcsak afféle tét nélküli felhozómeccs volt, hanem az olimpiára vezető út első állomása, amelyet a litvánok elleni selejtező jelentette. Ha BS, pardon Budapest Sportaréna és litvánok, akkor sokaknak beugorhatott az 1998-as C csoportos vébé,

amikor a magyar csapat lőgyakorlatot tartott a baltiak ellen,

annak a meccsnek 14-0 lett a vége, a tornának pedig magyar kicsiarakás, miután a döntőnek beillő meccsen 0-2-ről nyertek Széligék a románok ellen.

A lelátóra menet belebotlottunk egy hokiimádó rapperbe (Ganxsta Zolee), egy háromszoros olimpiai bajnok pólósba (Kiss Gergely), valamint egy korábbi szövetségi kapitányba, a szapporói csodát levezénylő Pat Cortinába is, miközben láttunk olyan szurkolókat, akik Nyíregyházáról érkeztek a selejtezőtornára, ez is mutatja a hoki vonzerejét.

A magyar csapat ünnepli Galló Vilmos (b2) gólját Litvánia ellen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mostani négycsapatos tornáról csak az első juthat tovább az őszi folytatásra, és a papírforma alapján a vasárnapi magyar-lengyel meccs kapja a döntő címkét, a litvánokat és az észteket egy A csoportos vébére készülő válogatottnak el kell intéznie. A litvánok még a meccset felvezető, valóban elsőrangú lézerbemutató hatása alatt lehettek, mert 20 másodperc után helyzete volt a magyar csapatnak, de Kóger passzáról Sarauer lemaradt a kapu torkában.

Öt perc telt el a meccsből, amikor gyors egymásutánban két litvánt is kiállítottak - a második büntetésnél felhangzó Adj helyet magad mellett igazi telitalálat volt -,

Rich Chernomaz szövetségi kapitány pedig öt csatárt vezényelt a jégre,

de a vezetés csak nem akart megszületni, pedig a fiúk tüzeltek becsülettel. Akadt ezért egy meleg pillanat is, amikor az egyik litván egyedül tört kapura, szerencsére Rajna kitalálta, mire készül.

Pedig nincs is a hokiban öngól

Aztán az új mezzel együtt most debütáló Galló mehetett hasonlóan nagy ziccerben, de nem tudta elcsúsztatni a korongot az egyébként remekül védő Armalis alatt. Nehéz volt néha eldönteni, hogy a magyar csatárok nem lőnek elég pontosan, vagy Armalis fogott ki szenzációs napot, de amikor Sofron felsősarkosnak induló bombáját a lepkés kesztyűvel kapta le a levegőből, akkor bosszankodva állapítottuk meg, hogy valószínéleg utóbbiról van szó.

Vas János Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kóger aztán olyat lőtt, amit Armalis sem foghatott, de az öröm csak fél másodpercig tartott, a bírók ugyanis jelezték, akadályozás miatt nem nem érvényes a magyar gól. Na de aztán elmentünk kettő az egyben, Nagy Krisztián okosan letette Gallónak, akinek a lövése a kapuson már átjutott, de a gólvonalon nem akart áttáncolni, ám

a pánikszerűen menteni igyekvő Armalis végül a botjával beterelte.

És mivel a hokiban nincs öngól, így az újonc Gallót ünnepelték a társak, aki nem is került volna be a keretbe, ha nem sérül meg Sebők. Pedig Galló a svéd Linköping játékosa, vagyis a kihagyása legalább olyan fura lett volna, mintha Bernd Storck nem vitt volna ki magával a foci-Eb-re egy olyan csatárt, aki rendszeresen játszik a Premier League-ben. Bár az is igaz, ahogy Storcktól, úgy Chernomaztól sem állnak messze a merész döntések.

Adjál neki, Sofi!

A lényeg, hogy a vezetés megvolt, és ahogy mi a lelátón, úgy valószínűleg a játékosok is érezték a jégen, hogy jobbak vagyunk. "Adjál neki, Sofi" - hallatszódott egy izgatott női hang mögöttünk, amikor Sofron összeakadt az egyik litvánnal, de a bírók megakadályozták, hogy bunyó legyen belőle.

Az 1-0-s előnnyel záruló első harmad után a másodikban folytatódott a magyar csatárok különviadala a litván kapussal, aki nem akart elfáradni, és amit tudott, megfogott, a védői pedig általában jól takarítottak, ha volt kipattanó. Aztán lehetett kicsit izgulni, a litvánok ugyanis Kóger és Bartalis kiállítása miatt 51 másodpercig kettős előnyben voltak, de az addig időnként szellős magyar védelem egyből szigorú üzemmódra váltott.

Hári János (j2) és a litván Ugnius Cizas (b) Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 28. percben jött a második magyar gól, Bartalis lövése lejött a kapusról, és Hári mindenki megelőzve besöpörte. Bár csak két gól volt az előny, a csapat megtett mindent, hogy kiszolgálja a 8000 nézőt, néha az volt az érzésünk, hogy az öltözőben fogadást kötöttek arra, hogy ki tudja a legkecsegtetőbb helyzetet is továbbpasszolni.

Igaz, ez is belefért most, de azért kellett hozzá Rajna is, aki a második harmad végén akkora bravúrt mutatott be, amikor vetődés közben a levegőből ütötte ki a gólvonalnál járó korongot, hogy azzal mi is meg is szavaztuk neki a meccs embere díjat.

Rajnának is összejött a shutout

2-0-nál már indult a hullámzás a csarnokban, aztán a harmadik harmad előtt is volt minek örülni, mert a divízió I/B-s vébét megnyerő U20-asokat ünnepelte a nép. Az utolsó játékrészre így meg volt alapozva a hangulat, amit csak tovább javított Fehérvár kedvenc Frankie-je, a kanadaiból a tavalyi vébé előtt honosított

Banham, aki bődületesen nagy gólt ragasztott emberelőnyben a jobb felsőbe.

Rajna is tartotta a formáját, két óriási védéssel tudatta a litvánokkal, hogy nem lankad az ébersége, a másik oldalon pedig Kiss Dániel megmutatta, milyen, amikor egy védő helyzetbe, nem cipelte a korongot, hanem a kék vonalat épphogy átlépve a kapus szeme közé bombázott.

A végén nagyon drukkoltunk, hogy Rajnának meglegyen a shutoutja, vagyis kapott gól nélkül zárjon a végső dudaszó után pedig repültek a macik, a többezer plüssállatot beteg gyermekeknek juttatják majd el a válogatott tagjai. Folytatás péntek este 18 órától, amikor Észtország következik.