A hajrában buktunk el a kazahok ellen

Budapest, 2016. április 29. A magyar játékosok a csapat második gólja után a Magyarország - Kazahsztán jégkorongmérkőzésen, amelyet a világbajnokságra felkészülés jegyében játszottak a budapesti Tüskecsarnokban 2016. április 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az egy hét múlva kezdődő világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott az utolsó harmadban védelmi hibákból kapott két góllal 3-2-es vereséget szenvedett a kazah csapattól barátságos mérkőzésen a Tüskecsarnokban. 

Eredmény:
Magyarország-Kazahsztán 2-3 (2-1, 0-0, 0-2)
gól: Galló (6.), Banham (18.), illetve Rimarjev (5.), Dawes (51.), Bochenski (58.)

A magyarok eddig hétszer találkoztak a kazahokkal - mindig a másod- vagy a harmadosztályú vb-n -, és hat vereség mellett csupán egyszer tudtak győzni: a 2013-as budapesti divízió I/A vb-n 2-1-re. Tavaly Krakkóból ez a két válogatott jutott fel a világelitbe, de akkor is 5-0-ra győzött az ázsiai együttes.

Most Rajna kezdett a kapuban - egy éve Bálizs védett ellenük -, és hosszú kihagyás után ismét játszhatott Kóger, illetve lehetőséget kapott Erdély, aki szerdán tért haza az amerikai klubjától.

Erdély Csanád (j) és a kazah Makszim Szemjonov Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nagy sebességgel kezdett a vendég válogatott, kiharcolt egy emberelőnyt, amelyet Rimarjev váltott gólra. A következő cserében sikerült az egyenlítés, Dudás kapu mögül érkező passzából Galló talált be. A csatár nyolcadik válogatott meccsén ötödik gólját szerezte. Ez lendületet, erőt adott a Chernomaz-csapatnak, a kazah együttes pedig már nem jelentett komoly veszélyt Rajna kapujára.

Majdnem megroppantottuk őket

A vendégektől több játékost is kiállítottak, a magyar válogatott pedig vezetéshez jutott: még a szünet előtt Banham lövése megpattant Szavcsenko botján, így a korong védhetetlenül vágódott a jobb felső sarokba. Sőt, később egy kazah kapu előtti tűzijátékból majdnem tovább nőtt a különbség.

A második harmadban is kiegyenlített játék folyt a pályán, mindkét oldalon adódtak helyzetek. Míg a tavalyi, krakkói mérkőzésen a magyaroknak alig volt ziccerük, most Kolesznyik kapusnak többször is bravúrt kellett bemutatnia. A gól nélküli szakaszt követően

egy hatalmas védelmi hiba után jött az egyenlítés,

a kazahok honosított volt NHL-es játékosa, Dawes közelről talált be. Aztán 2:30 perccel a vége előtt egy másik honosított játékos, Bochenski indult meg, a védők egymásra vártak, majd a kazah játékos fonákkal a rövid sarokba emelt.

50 percig minden rendben volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar keretben harmincan vannak. A most pihenő Hetényi, Vay, Kiss, Orbán, Kovács, Magosi és Vas János szombaton, az oroszok ellen játszani fog.

A vb-n május 7-én a szlovák, 8-án a címvédő, olimpiai bajnok kanadai, 10-én a francia, 11-én a finn, 13-án az amerikai, 14-én a fehérorosz, 16-án pedig a német csapat lesz az ellenfél Szentpéterváron. Rich Chernomaz együttese szombaton vívja utolsó előkészületi találkozóját az orosz B-válogatottal, azt követően jelöli ki a szövetségi kapitány a 25 fős utazó keretét.

Jó lecke volt

"Ötven percig elégedett voltam, utána következett egy felesleges kiállítás, amely megfordította a mérkőzés menetét. A második gólnál durva hibát követtünk el, később megint volt egy kiállításunk. Jó lecke volt, meg kell tanulnunk, hogy vannak dolgok, amelyeket nem szabad elkövetnünk.

- értékelt Rich Chernomaz szövetségi kapitány az M4 Sportnak, hozzátéve, hogy vasárnap jelöli ki a vb-re utazó 25 játékost.