Negyedszer lett bajnok a Penguins

Brian Dumoulin, Pittsburgh Penguins, Stanley-kupa, NHL, jégkorong
SAN JOSE, CA - JUNE 12: Brian Dumoulin #8 of the Pittsburgh Penguins celebrates with the Stanley Cup after their 3-1 victory to win the Stanley Cup against the San Jose Sharks in Game Six of the 2016 NHL Stanley Cup Final at SAP Center on June 12, 2016 in San Jose, California. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Fennállása során negyedszer lett bajnok a Pittsburgh Penguins az NHL-ben, miután vasárnap a Stanley-kupa döntőjében negyedszer is legyőzte a San Jose Sharks csapatát. A rájátszás legértékesebb játékosának a Pingvinek csapatkapitányát, Sidney Crosbyt választották.

Eredmény, Stanley-kupa, döntő, 6. mérkőzés:
San Jose Sharks-Pittsburgh Penguins 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)
gól: Couture (27.), illetve Dumoulin (9.), Letang (28.), Hörnqvist (59.)
A párharcot 4-2-es összesítéssel a Pittsburgh nyerte.

A vasárnapi, ötven halálos áldozatot követelő orlandói mészárlás miatt gyászszünettel kezdődött a találkozó, és a klubok - az első szünetben - megemlékeztek a pénteken elhunyt Gordie Howe-ra is. A bemelegítés alatt a játékosok a legendás hokis 9-es számát viselték fejvédőiken.

Három nappal korábban a Pittsburgh már lezárhatta volna a sorozatot, azonban hazai jégen kikapott.

A 9. percben emberelőnyben a vendégek jól járatták a korongot, és egy lövőcsel után a hátvéd Brian Dumoulin távolról volt eredményes. Továbbra is nagy volt az iram és sok az ütközés, majd a második harmad elején Martin Jones lábbal óriásit védett.

Brian Dumoulin a Stanley-kupával Forrás: AFP/Getty Images/Bruce Bennett

A 27. percben Logan Couture - aki három nappal korábban három ponttal járult hozzá az idegenbeli sikerhez - az egyik védő, Justin Schultz takarásából egyenlített. Ám 1:19 perc múlva visszavette a vezetést a Penguins: Sidney Crosby kapu mögül visszatett korongját a támadáshoz felzárkózó hátvéd, Kris Letang éles szögből lőtte a kapuba, a pakk Jones botoskesztyűjét érintve pattant be.

A harmadik harmadban kimaradt egy-egy emberelőny, ám a Sharks szempontjából vészesen fogyott az idő, miközben a rivális szenzációsan védekezett. Az 54. percben Phil Kessel kapáslövését bravúrral védte Jones, így meccsben maradtak a hazaiak. A hajrában Jones helyett mezőnyjátékos jött a jégre, ám Patric Hörnqvist góllal büntetett.

A Penguins 1991-ben a Minnesota North Stars, 1992-ben a Chicago Blackhawks, 2009-ben a Detroit Red Wings, most pedig a San José ellen egyaránt idegenben lett bajnok, azaz mindig vendégként vehette át a Stanley-kupát.

A Pingvinek kapusa, Matt Murray 15 győzelemmel beállította az újonc hálóőrök rájátszáscsúcsát. Patrick Roy (Montreal Canadiens) 1986-ban, Ron Hextall (Philadelphia Flyers) 1987-ben, Cam Ward (Carolina Hurricanes) 2006-ban ért el 15 sikert a playoffban, és ebből a négyesből csak Hextall nem nyert Stanley-kupát.

Ezelőtt az utolsó négy kiírásban mindig nyugati együttes nyerte a bajnokságot.