Vágólapra másolva!
A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) a március 5-i Aalborg - Slagelse mérkőzésen történtek miatt Anja Andersent tizenkét hónapos eltiltással sújtotta. Ennek értelmében a tréner semmiféle kézilabda-mérkőzésen nem ülhet a kispadra. A DHF egyben az európai szövetséget is arra kéri, tárgyalja az ügyet, és hozzon határozatot az európai kupasorozatra nézve is.

Ismét botrányt kavart Anja Andersen, a dán Slagelse nőikézilabda-csapatának extravagáns szakvezetője. Minden idők egyik legjobb játékosa szakvezetőként is sikert sikerre halmoz, ám viselkedése megosztja a közvéleményt. a dán szövetség mostanra unta meg, s lehet, Andersen nemzetközi pályafutása is veszélybe került.

Március 5-én az Aalborg-Slagelse mérkőzésen Mette Melgaard, a vendégek beállósa a játékvezető megsértéséért piros lapot kapott, erre a felháborodott Andersen is odaszólt a zsűrinek, s vele szemben is villant a piros kártya. Az edzőnő ekkor - a mérkőzés 29. percében - bement a pályára, és széles karmozdulatokkal jelezte játékosainak, hogy hagyják el a játékteret, s beterelte csapatát az öltözőbe. A szövetség képviselői a helyszínen meggyőzték a trénert a folytatatásról (a végleges levonulás, a bajnokságból való kizárást is maga után vonhatta volna), a csapat visszatért, s súlyos 40-26-os vereséget szenvedett

A handball.hu információja szerint a botránnyal a dán média is sokat foglalkozott. Anja Andersen március 6-án sajtótájékoztató keretében hozta nyilvánosságra, hogy a következő szezon után lemond a Slagelse vezetőedzői posztjáról, továbbá azonnali hatállyal befejezi a dán bajnoki és kupatalálkozókra való felkészítést, és ezentúl csak a Bajnokok Ligája-mérkőzésekre összpontosít. Bojana Popovic, Carmen Lungu és Cecilie Leganger időközben bejelentette, hogy nem játszik a Slagelse csapatában, amennyiben Anja Andersent eltiltják.

Március 10-én a DHF határozatot hozott (ahogyan általában a kizárt játékosokkal, úgy most a trénerrel szemben is): Anja Andersent egy évre minden dán bajnoki illetve kupamérkőzéstől eltiltották, valamint a Slagelsét 100 ezer dán koronára (3,315 millió forint) büntették. Ezen felül a DHF élve lehetőségével, tagként az Európai Kézilabda Szövetséghez (EHF) fordult írásban, és határozatuk kiterjesztését kérte a nemzetközi mérkőzésekre is.

Az EHF eljuttatta az ügyet a versenybizottsághoz, amelynek tagjai (Jan Tuik, Helga Magnusdottir és Andorka Sándor) legkésőbb hétfőn délig döntenek a büntetésről. A Slagelse a BL-negyeddöntő első mérkőzését március 13-án, hétfőn, 19.30-kor játssza Viborgban, ahol az is könnyen elképzelhető, hogy Anja Andersen nem ülhet a kispadra.

Sőt, ha az EHF szimpatizál a tagszövetségével, a DHF-fel, akkor Anja Andersen a szerb-montenegrói válogatottat sem készítheti fel a Románia ellen Eb-selejtezőkre.

Pedig Andersen és segítője, Milorad Milatovic már kihirdette bő keretét a románok elleni Eb-selejtezőre, a csapatban számtalan olyan klasszis található, aki korábban lemondta a szereplést.

A szerbek bő kerete:
kapusok: Branka Jovanovic (Sonderjiske, dán), Ana Vojcic (Buducnost), Sladjana Djeric (Knjaz Milos), Katarina Stevancevic (JP Radnicki)
mezőnyjátékosok: Maja Savic (Slagelse, dán), Svetlana Ognjenovic (Naisa), Jelena Nisavic (Knjaz Milos), Sladjana Grozdanic (Lasta), Snezana Damjanac (Buducnost), Jelena Popovic (Naisa), Jovanka Radicevic (Buducnost), Ana Djokic (Győri Graboplast ETO), Biljana Balac (Dinamo), Sanja Rajovic (Knjaz Milos), Sladjana Poplazic (ORK Beograd), Bojana Popovic (Slagelse, dán), Tanja Milanovic (Ikast, dán), Sanja Jovovic (Buducnost), Tanja Medved (Union Ribarroja, spanyol), Adrijana Budimir (Slagelse, dán), Jelena Eric (Kolding, dán), Marina Rokic (Sonderjiske, dán), Suzana Cubela (Kopenhagen), Ana Radovic (Buducnost), Ana Batinic (Slagelse, dán), Katarina Bulatovic (Lasta), Anja Obradovic (Lasta), Andrea Lekic (JP Radnicki), Sanja Damjanovic (JP Radnicki), Marija Jovanovic (Buducnost), Andjela Dragutinovic (Buducnost), Ivana Filipovic (ORK Beograd), Dunja Tasic (Lasta).