Vágólapra másolva!
Sugár Tímea, a Cornexi-Alcoa-HSB Holding nőikézilabda-csapatának hálóőre a tavaly nyáron, Brazíliában elszenvedett térdsérülését követően immár több mint féléve új szerepben, kapusedzőként segíti a fehérvári csapatot. Ezzel párhuzamosan a színfalak mögött élete egyik legkeményebb felkészülését végezi a visszatérése érdekében. Sugárt arról kérdeztük, mikor lép újra pályára, illetve milyen munkával telt az elmúlt pár hónapja.

- Élvezi az új kapusedzői feladatkört a Cornexinél?
- Természetesen élvezem, de ez nem hasonlítható össze a védéssel, hiszen teljesen más feladatokat kell megoldani a kettő esetében. Tetszik, ahogy a serdülőknél és az ifiknél is egymásra építjük a munkát, és jó visszalátni a fejlődés eredményét. Ilyenkor persze egy kis büszkeség is eltölt, hiszen ebben már az én munkám is benne van. Szerencsére valamennyi edző igényli a segítségemet, és ez jó dolog. A felnőtt kapusok edzése is összetett munka: az edzéstervek megalkotása, az elméleti felkészítés, a videózás és az edzések megtartása mind lényeges feladatok. Úgy érzem, mostanra eljutottunk odáig, hogy a javaslataim, ötleteim, az a tudás, amit sérülten is adni tudtam, némely mérkőzésen már látható formát öltött. Büszke vagyok, ha másképpen nem is, de ezzel hozzájárulhattam a csapat sikeréhez.

- A felsőházba jutás szempontjából igen fontos mérkőzéseken bravúros kapusteljesítményeket láthattunk a Cornexinél. Hogyan értékeli az ott látottakat?
- Kapus nélkül nem lehet játszani, és ez bebizonyosodott. Ahhoz, hogy nyerhessen a csapat, biztos háttér kell. A Dunaferr meccsen például Sladjana Djeric negyvenkilenc százalékkal védett, ami igazolta, hogy jó kapusteljesítménnyel bárki legyőzhető.

- A szurkolók több fórumon is érdeklődnek a rehabilitációjáról, illetve arról, miért csúszik visszatérésének eredetileg januárra megjelölt időpontja. Hogy látja, láthatjuk még kapus szerepben a pályán?
- Nem lehet kérdéses, természetesen visszaállok a kapuba! Nagyon sokat dolgozom az orvosaimmal és segítőimmel azért, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon. A természet ellen azonban nehéz tenni, idő kell a rehabilitációhoz, és ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Szerencsére végül sikerült. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazon szakembernek, akik egy csapatként rengeteget segítettek a felépülésem érdekében: Kócs Mihálynak, Ács Ildikónak, az ország legjobb gyógytornászának, valamint a klubnak, hogy folyamatos támogatásukkal segítették a gyógyulásomat. Kijelenthetem, hogy mostani erőállapotommal, fizikai állóképességemmel semmiféle problémám nincsen, nagyon jó fittségi állapotban vagyok. Ami problémát okozott - a mindennapi életben is - az a mindkét térdemben jelentkező folyamatos fájdalom.

- Akkor már teljes edzésprogramot végez a kapuban, védésekkel?
- Abszolút teljes edzéseket végzek a kapuban. Már védtem is, röpködök, és megjelentek az első lila foltjaim, ami azt jelenteti, hogy a repülési fázisomhoz kezdek visszatalálni. Sikerélményeim is vannak, nagyon élvezem a munkát. Pozitívan tekintek előre, gyalogolok fölfelé a hegygerincen, és nemsokára kitűzöm a zászlómat, hogy itt vagyok, megérkeztem.

- A Cornexinek komoly esélyei vannak a legjobb négy közé kerülésre. Gondolta volna pár hónapja?
- Nagy öröm, mert a kezdetektől erre készültünk. A bajnokság minden csapat számára elég érdekesre, meglepetésekkel telire sikeredett. Most reális lehet a négy közé jutásunk. A célunk, hogy minden évben szerezzünk egy olyan címet, érmet, ami addig még nem volt a Cornexi történetében. Most is erre kell ráhajtanunk!

Forrás: Presstige Média