Vágólapra másolva!
Két évvel pályafutása befejezése után sem vesztett kézügyességéből és kreativitásából a közelmúlt klasszis kézilabdázója, Farkas Ágnes. Az Európa-bajnok, Eb-gólkirálynő a háza kertjében álló barkácsműhelyében fából készít képeket. A művészkedés mellett kertészkedik, óvodásoknak tart labdás foglalkozást és az újságíró munkába is belekóstolt. A kezilabda.info megkeresésére az egykori átlövőcsillag megmutatta, mivel tölti manapság az idejét.

Farkas Ágnes azt mondja, új hobbijához, a saját maga szórakoztatására, no és a megajándékozottak legnagyobb örömére készített faképek előállításához az alapok adva voltak, hiszen elektrotechnikus végzettsége feltételez némi kézügyességet. Bár szakmájában sosem dolgozott, kikapcsolódásként mindig csinált valami - ahogyan ő fogalmaz - őrültséget.

"A téli időszakban gondoltam ki ezt az elfoglaltságot, s tulajdonképpen a véletlen segített hozzá. A párommal egy családi vállalkozást vezetünk, borászati termékek, pontosabban mindenféle borkészítéshez kapcsolódó termék forgalmazásával foglalkozunk. Ennek részeként kisgépek is érkeznek hozzánk, mégpedig raklapon. Gondoltam, az eltüzelés mellett más hasznát is vehetnénk ezeknek" - nyilatkozta a kezilabda.info szaklapnak.

"Először geometriai alakzatokban gondolkodtam és nonfiguratív képeket készítettem. Aztán hamarosan változatosabb témákra leltem. Tavasszal már a kertem adta a motívumokat, készült például kép a bazsarózsám ihletésére. Ami a színeket illeti, a világosabb, vidám hangulatot árasztó képekre szavazok. Két fontos szempont létezik nálam, az egyik, hogy az egyéniségemet mindegyik alkotásba belecsempésszem, a másik pedig az, hogy mindegyik munka egyedi darab legyen."

A kézilabdázótól megtudtuk, igencsak kitartónak kell lenni hobbija műveléséhez, a tervek megrajzolásától az utolsó simításokig ugyanis 3-4 nap is eltelik és legalább hat munkaórát vesz igénybe naponta a kivitelezés. A fáradságos munka gyümölcse azonban egy-egy szép műalkotás, amely között ott jártunkkor volt jó néhány kép, hűtőmágnes és kirakós játék is.

Még mielőtt azt hinnénk, hogy a vállalkozás, a famegmunkálás és kertészkedés teljesen kitölti Fari idejét, gyorsan hozzáteszi: mindemellett hetente egyszer labdás foglalkozást tart a gyáli Jancsi és Juliska magánóvodában. Ági kapcsolata az ovisokkal sem új keletű, pályafutását végigkísérte az aktuális kicsikből összeálló szurkolócsoport.

Forrás: www.kezilabda.info

S hogy mi a helyzet a kézilabdával? "Szerintem én épp jókor vonultam vissza, sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy nem tudják időben abbahagyni. Amikor abbahagytam, szerencsére anyagilag már nem függtem a kézilabdától, bohóckodni pedig nem lett volna értelme. Úgy gondolom, ha egy sportolónak minden eredménye megvan, amit elképzelt magának, elért mindent, amit szeretett volna, tudnia kell nemet mondani. Óhatatlan, hogy a pályafutása befejezése után az ember kicsit eltávolodik a sportágától, de azért érdekel, és figyelem, mit alkot a jövő nemzedék."

Forrás: www.kezilabda.info

Farkas az ominózus honlapon szakértőként újságírói munkát is végez, ahol szókimondó kommentárjaival kavarja az állóvizet.

"Örültem, amikor néhány őrült ember megkeresett, akik úgy gondolták, hogy a kézilabda egy érdekes sportág, és vannak benne olyan játékosok, akikre kíváncsi a közönség. Szeretném, ha valamilyen kapcsolatom lenne a kézilabdával, és más ilyen fórum nem nagyon van. A szerkesztők úgy vélik, a történések más szemszögből is megközelíthetők. Nos, én vagyok ez a más szemszög. Nekem sem veszteni, sem nyerni valóm nincs ezzel a munkával, nyíltan vállalom a véleményemet, valamit konyítok is a kézilabdához, örömmel álltam hát az ötletgazdák mellé. Nem vagyok elkötelezett senki felé, megírom azt, amit gondolok. Természetes, hogy van, akinek tetszik, van, akinek nem. Örömmel veszem, ha az olvasók hozzászólnak az írásaimhoz - mint ahogy mindig szívesen vettem a drukkerek közeledését -, és reménykedem, hogy vannak, akik emlékeznek még rám."

Farkas Ágnes
Születési idő, hely:
1973. április 21., Budapest
Magasság, testsúly: 184 cm, 72 kg
Klubjai: Építők, Spartacus, FTC, B. Dortmund (német), Koprivnica (horvát), Dunaferr, Herz-FTC, Aalborg (dán)
Nevelőedzője: Hajnal József
Edzői: Laurencz László, Adorján János, Zsiga Gyula, Kiss Szilárd, Németh András, Kenneth Jensen Faltnas
Első válogatottsága: 1993. október 16. (Lengyelország 18-21)
Válogatottság/gól: 204/941
Legjobb eredményei: olimpia-5. (2004, Athén), olimpiai 2. (2000, Sydney), vb-2. (2003), vb-6. (2001), vb-5. (1999), vb-2. (1995), Eb-5. (2002), Eb-1. (2000), Eb-3. (1998), BL-2. (2002), 5-szörös magyar bajnok, 6-szoros MK-győztes, 2-szeres horvát bajnok, 2-szeres horvát kupagyőztes, német kupagyőztes, 2-szer az év játékosa (2002, 2001), Eb-gólkirálynő (2002), magyar gólkirálynő (2001)