Vágólapra másolva!
Japán nagy csatára kényszerítette a magyar nőikézilabda-válogatottat a franciaországi világbajnokság nyitómérkőzésén. Együttesünk 19-16-os félidő után úgy nyert 35-31-re, hogy a 45. percben még egyenlő volt az állás. Hétfőn Kongó következik, amely a nyitányon alaposan megszorongatta a spanyolokat.

Eredmény, E csoport, 1. mérkőzés:
Magyarország - Japán 35-31 (19-16)
Nimes, 3000 néző
v.: Lazaar, Reveret (francia)
gól: Görbicz 10/5, Szamoránsky 6, Tóth T. 5, Ferling 5, Kirsner 2, Szucsánszki 2, Balogh 2, Vérten 1, Szűcs 1, Borbás 1, illetve Hirai 6/3, Kindzso 5/1, Hadzsafune 4, Komacu 3, Fudzsi 3, Szakamoto 2, Tanigucsi 2, Mizuno 2, Arihama 2, Szakugava 2
hetes: 5/5, illetve 4/5
kiállítás: 6, illetve 4 perc

Majdnem meglepetéssel kezdődött a nőikézilabda-világbajnokság nimes-i csoportja, ugyanis Spanyolország meglepetésre alig-alig bírt Kongó nemzeti csapatával. A félidőben még csak egygólos volt az alaposan átalakult és megfiatalított európai csapat előnye, a végén 29-24-re sikerült diadalmaskodnia.

Ilyen előzmények után következett Magyarország, amely abszolút esélyesként lépett pályára Japán ellen. Az örökmérleg alapján sem volt félnivalónk, hiszen eddigi 12 mérkőzésünk mindegyikét megnyerte együttesünk - igaz, utoljára 1999. augusztus 12-én találkozott a távol-keletiekkel, akkor Komáromban 31-21-re diadalmaskodott.

"Gyorsak és alacsonyak a japánok, igaz, a felvételek alapján van egy erősebb beállóssal rendelkeznek" - tartott gyorselemzést Zsiga Gyula, a csapat edzője. A csapatból első alkalommal Kovacsicz Mónika és Hornyák Ágnes maradt ki.

A mérkőzés Görbicz kapufájával kezdődött, majd egy labdaszerzés után a Győr klasszisa másodszro már nem hibázott. Az elletámadásból jött az egyenlítés (1-1), sőt, a gyors lerohanásokból a 3. percben már az ellenfélnél volt az előny (2-3).

Ez felpaprikázta együttesünket, két perc sem telt el, már 6-3 állt a magyarok neve mellett. Az első öt percben mindkét csapat a másik hibáiból élt, a gyors labdaszerzésekből szerencsére Magyarország jött ki jobban, mint a számokat, mind az eredményességet tekintve.

A Németországba légióskodó riesai beállós, Tanigucsi valóban kimagaslott a keleti csapatból, 184 centimétere azonban nem párosult gólözönnel, a védekezés pedig tehetetlen volt a magyarok bombaátlövéseivel - Bert Bouwer kapitány korán időt is kért.

A védekezés azonban továbbra is problémát okozott, ha az átlövést levédekezték, akkor Szamoránsky ellen bizonyultak tehetetlennek. A 13. percben Komacu már negyedszer csapta be Vértent és Görbiczet (10-7).

A 17. percben sporttörténelmi eseményt láthattak a nézők, a villogó Szamoránskyt első alkalommal sikerült megállítani. Támadásban Szucsánszki kapott szerepet, Tóth negyedik találatával pedig 13-9-re alakult az eredmény.

A 19. percben Vérten góljával hatra nőtt az előny (15-9), a győri balszélső révén negyedik játékosunk is feliratkozott a góllövőlistára. Szűcs megtette ugyanezt, sőt, a debreceni játékos kapta a meccs első kétperces kisbüntetését is.

A 26. percben Fudzsi gyors egymásután két távoli bombát eresztett meg, ezzel 17-13-ra kapaszkodott az ázsiai együttes. Volt veszély abban, hogy állandósult 4-5 gólos különbség, a találkozó egy-egy részében ugyanis látszott, hogy a japánok belelkesedve képesek veszélyt jelenteni.

Németh András az utolsó húsz másodpercre időt kért, Görbicz lövését a japán kapus fogta, majd öt másodperc alatt eljutott a labda Tanigucsiig, aki első góljával beállította a 19-16-os félidei eredményt.

Félidőben a szakvezetés átszervezte a csapatot, Herr állt a kapuba, Kirsner a balszélen, Ferling balátlövőként kapott szerepet. A Dunaferr játékosa gyorsan be is lőtte magát, Görbicz eleresztett egy saját specialitású "fű alatti" sistergőst, majd Kirsner is felavatta Kacudát (23-17).

A cserélgetés sem hozott nagy javulást, a hatgólos előnyről a 41. percre Japán ismét felkapaszkodott (25-22) - Herr helyére visszaérkezett Pálinger. Borbás kiállítása tovább nehezítette a helyzetet, Mizuno szélről ejtett gólja után 26-24-re alakult az eredmény.

Érett az időkérés, nyitottabb védekezésre váltottunk, Görbicz révén próbáltunk labdát halászni, ám Tomori újabb kisbüntetése, és Hirai büntetőjével 26-25, Szakamoto lerohanásával 26-26 lett.

Az időkérés még váratott magára, s hogy miért nem e sorok írója a szövetségi kapitány, s miért jó edző Németh András, az gyorsan kiderült. A holtponton a vb-újonc Szucsánszki két góllal lendítette túl az együttest, a visszacserélt Tóth kipóhálózta a jobb felsőt, Pálinger hetest fogott, s máris visszaállt a világ rendje (29-26).

30-26-nál Bouwer időt kért, ám 6-0-s szériát produlálva Görbicz, majd Borbás is betalált (32-26).

A hajrának így komoly előnnyel vághattunk neki, a vége 35-31 lett, hétfőn Kongó válogatottja következik.

Németh András szövetségi kapitány: "Rengeteg gólt kaptunk. Sok támadás volt a mérkőzésen, de nem annyira, hogy 31-et kapjunk, Dekoncentráltak voltunk védekezésben. Az első félidő végjátékában úgy éreztem, hogy a játékosok azt hiszik, megy ez magától is. Öt videót néztünk a japánokról, nem szoktunk ennyit, ezek után bosszantó, hogy olyan hibákat követünk el, amit százszor átbeszéltünk. Japán ellen nem kellene a játékvezetőkkel foglalkozni, csak annyit mondanék: történelemben is 'imádtam' a franciákat, ezután meg végképp."

A csoport másik összecsapásán:
Spanyolország - Kongó 29-24 (13-12)
Nantes
v.: al-Mitava, al-Suvajlem (kivaiti)
gól: Mangue 12/2, Fernandez Molinos 4, Fernandez Ibanez 4, Alonso 3, Martin Berenguer 2, Pinedo Saenz 2, Aguilar Diaz 1, Berenguel Verdegay 1, illetve Donguet 6/1, Itoua Atsono 5/1, Kibamba Nkembo 4/3, Oumba 2, Okoye Mbon 2, Menet Ngamabana 2, Mavoungou Tsahout 1, Bassarila Ndona 1, Leroy Opondzo 1
hetes: 4/2, illetve 7/5
kiállítás: 8, illetve 2 perc