Vágólapra másolva!
Története negyedik KEK-döntőjének odavágóját játszotta hazai pályán az MKB Veszprém férfikézilabda-csapata, amely óriási csatában, bravúros, 37-32-es győzelmet aratott a német Rhein-Neckar Löwen ellen. A visszavágóra egy hét múlva, május 10-én, Mannheimben kerül sor.

Eredmény, férfi kézilabda KEK-döntő, 1. mérkőzés
MKB Veszprém - Rhein-Neckar Löwen (német) 37-32 (20-20)
Veszprém, 3000 néző
v.: Rickard Canbro, Mikael Claesson (svéd)
gól: Vujin 9/3, Perez 7, Iváncsik G. 6, Iváncsik T. 4, Ilyés 3, Sesum 3, Cozma 2, Eklemovic 2, Putics 1/1, illetve Gensheimer 6, Jurasik 6/3, Selmenko 5, Bielecki 4, Schwarzer 4, Tkaczyk 3, Buday 2, Harbok 2
hetes: 5/4, illetve 4/3
kiállítás: 8, illetve 6 perc

"Veszprémi győzelemmel akarja letenni a KEK-győzelem alapkövét a Löwen" - állt a Handball World vezércikkének címében, harsogva a német sztárcsapat edzőjének, Jurij Sevcovnak az elképzelését.

"Nyerni akarunk Veszprémben is, noha tudjuk, ellenfelünk tapasztalt játékosokból áll, akik kiválóan védekeznek és támadnak - nyilatkozta a szakvezető, aki játékosként igazi világklasszisnak számított, hiszen nyert vébét (1982), olimpiát (1988), illetve az SZKA Minszk együttesével háromszor BEK-et (1987, 1989, 1990) és kétszer KEK-et (1983, 1988).

"Az első cím mindig a legszebb" - vélte Thorsten Storm, a németek menedszere, célozva arra, hogy amíg a Veszprém negyedik KEK-döntőjére készül, addig a Löwennek ez az első lehetősége a nagy siker elérésére. "Ehhez csak az kell, hogy megfelelő eredményt érjünk el az első mérkőzésen, amely jó alap lehet a visszavágóra."

A lap megszólaltatta természetesen Buday Dánielt is, aki szép éveket töltött Veszprémben, sőt, 2004-06 között háromszor is bajnokcsapat tagja lehetett. "A napi forma fog dönteni, okosan és hideg fejjel kell pályára lépnünk" - figyelmeztetett a 92-szeres válogatott irányító.

Az eddigi veszprémi kupadöntők
KEK
1991-92VÁÉV-BramacTSV Milbertshofen (német)24-1427-20
1992-93OM Vitrolles (francia)Fotex-Veszprém23-2223-21
1996-97Elgorriaga Bidasoa (spanyol)Fotex-Veszprém24-1917-19
BL
2001-02SC Magdeburg (német)Fotex-Veszprém23-2130-25


A világbajnokokkal felálló ellenfélnél Andrej Klimovets nem léphetett pályára sérülése miatt, magyar részről Pásztor István és Gulyás Péter ült ezúttal lelátóra. A kezdődobást Szívós Márton, a Domino-Honvéd válogatott vízilabdázója végezte el.

A mérkőzést Gensheimer gólja vezette be, a jobbszélső góljára Iváncsik Gergő válaszolhatott volna, ám Fritz védett. A német együttes sokat nem dajkálta a labdát, villámgyors megoldásokat választva lőtték góljaikat, magyar részről Ilyés és Vujin felváltva lőtték át a vendégfalat (4-5).

A 7. percben Putics szemtelenül átejtette Fritz kapust hetesből (5-5), ám az elveszített labdákat a Löwen kegyetlenül büntette. Tkaczyk révén 8-6-ra meg is lépett az ellenfél, ezt Cozma, majd Iváncsik Gergő is újabb ejtésekkel mattoltál Fritzet (8-8).

Forrás: foto24.hu

Fotó: foto24.hu
Nézze meg képgelériánkat!

A 12. percben érkezett is a lengyel kapus, Szmal, míg irányítóban Buday kapott lehetőséget. Ám Peric két bravúrját sikerült kihasználni, előbb Vujin avatta fel Szmalt, majd Iváncsik Gergő révén először vezetett is a Veszprém (10-9).

Ilyés kiválóan lőtt, az ejtésekkel nem volt baj, néhány Peric-bravúr kellett volna ahhoz, hogy az egygólos vezetésekről tovább tudjon lépni a csapat (14-13).

A 22. percben 17-17-nél a hazai időkérés alatt pihenhetett a csapat, Peric helyére Tatai érkezett a hazai kapuba. A 24. percben Lusnyikov kapott kisbüntetést, a mérkőzés első emberelőnyét Jurasik használta ki (19-19). Sevcov is időt kért a 27. percben.


A hajrában még Lapcevic kapott két percet visszahúzásért, Tatai azonban két bravúr után egy hetest is kivédett, a másik oldalon Iváncsik Tamás - emberhátrányban! - az alapvonalról is betalált (20-19).

50 másodperccel a szünet előtt Lusnyikov is mehetett a büntetőpadra, Jurasik ki is használta a kettős emberelőnyt, beállítva a félidei, 20-20-as állást.

A második játékrészt (amelyre Eklemovics sérülés miatt nem jöhetett már ki) ismét Gensheimer gólja nyitotta, erre Perez és Vujin két bombával válaszolt (22-21). "Végre" megfogyatkozott a Löwen is, Tkaczyk kapott két percet Perez lökéséért, az előny első pillanataiban Iváncsik Gergő harcolt ki hetest, ám Putics lövését Fritz fogta.

Forrás: foto24.hu

Fotó: foto24.hu
Nézze meg képgelériánkat!

Ám Vujin, Sesum, majd Iváncsik Tamás is beköszönt, nemcsak kettő, de már három góllal vezetett a Veszprém (25-22). A mérkőzés ezen szakaszában minden összejött, Sesum és Vujin átlövésekből villant, a visszatérő Peric rutinból fogott két ziccert, Iváncsik Gergő negyedik találatával a 29. percre 28-24-re nőtt az előny. Lehetett még megnyugtatóbb is a helyzet, ám Gál kettő, Sesum egy ziccert rontott, Vujin szerencsére a hetest, Iváncsik Tamás pedig a gyors indítást már értékesítette (30-24).

A 43. perc elején Jurij Sevcov időt kért, mert érezte, nagy bajban vannak tanítványai. Harbok be is talált, ám a másik oldalon Tkaczyk hozta nehéz helyzetbe társait azzal, hogy kétpercet érő módon ütközte le Perezt - más kérdés, hogy Harbok és Schwarzer hátrányban is képes volt gólt lőni (31-27).

Ráadásul a félidő közepén Szmal feltámadt, néhány védéssel felhergelte magát, s a hiába vezetett már hattal a magyar együttes, a lengyel kapus kiváló teljesítményének köszönhetően a Löwen "visszajött a meccsbe". A 37. percben Jurasik hetesével már 31-29-et mutatott csak az eredményjelző, s annak ellenére, hogy Perez kiállítása miatt emberhátrányba került a Mocsai-csapat, Sesum találatával sikerült növelni a különbséget (32-29).

Forrás: foto24.hu

Fotó: foto24.hu
Nézze meg képgelériánkat!

Az utolsó nyolc percre ismét öt fa lett közte (34-29), a csereként visszaálló, s fénykorát idéző Perez kétszer is szétszaggatta a hálót.

A 26. percben Iváncsik Tamás ziccerét megfogta Szmal, Vujin azonban egy pimaszabbnál is pimaszabb ejtéssel büntetett (36-32). 160 másodperccel a lefújás előtt Mocsai Lajos időt kért.

Az utolsó percben Iváncsik Gergő lőtt indításgólt, beállítva ezzel a 37-32-es végeredményt. A csapat nagy bravúrt ért el ezzel a sikerrel, az ötgólos előny akár elég is lehet a jövő héten esedékes, mannheimi visszavágón.