Vágólapra másolva!
Nem ritka eset, amikor apa és fia (hogy a többi lehetséges családi kötelék közül talán a legkézenfekvőbbet válasszuk ki) egyaránt kipróbálja magát ugyanazon sportágban, s mindketten világhírnévig jutnak pályafutásuk során. Akad példa arra, amikor az apa híresebb játékos lesz, van, amikor a fia felülmúlja őt. De az Iváncsik család igazi unikumnak számít még ezen közegben is.

Az apa, Mihály a 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb hazai kézilabdasztárja volt, vb-ezüstérmesként, olimpiai negyedikként megfordult az Európa- és a világválogatottban is. Fiai hasonló nyomvonalon járnak: Gergő és Tamás nemcsak az MKB Veszprém, de a válogatott meghatározó játékosaivá nőtték ki magukat. És akkor még nem beszéltünk a legfiatalabbról, a 18 éves Ádámról, akiről a szakemberek többsége azt mondja, ugyanolyan karriert futhat be, mint bátyjai.

Iváncsik Mihály, az apa

A világválogatott szélső, Iváncsik Mihály a Győr csillagaként 1986-ban vb-ezüstérmet, 1988-ban olimpiai 4., 1992-ben 7. helyet szerzett. Tagja volt a Győr háromszoros bajnok - 1987-ben, 1989-ben és 1990-ben nyert aranyérmet -, illetve az 1985-86-os idényben IHF-kupát nyert együttesének.

A cunderezés nagy tudora 165 alkalommal öltötte magára a nemzeti csapat mezét, egyszer szerepelt az Európa-, kétszer a világválogatottban. A játéktól a mai napig nem szakadt el, 49 évesen az NB II-s Komáromban kézilabdázik.

"Heti három tréning van mögöttem, hiszen jelenleg is játszom az NB II-es Komárom csapatában, ahol jól megy a kézilabda, sok gólt szerzek. Legközelebb december 30-án, a Budapest Bank Kézilabda Gálán lépek pályára egykori játékostársaimmal, nagyon várom már, hogy találkozzak velük, mert erre azért nem sok alkalom kínálkozik egy évben"

- A gálán három fia közül kettő, Gergő és Tamás ott lesz. Volt már ilyen alkalom a család életében, hogy közös rendezvényen léptek fel?
- Még sosem. Ők már lassan le is hagynak engem a sikerek tekintetében, mindketten jó úton járnak, de Ádám is fel fog zárkózni hozzájuk. Úgy érzem, 50-70 százalékban már mindent tudnak a játékról.

- A gála után januárban következik a világbajnokság. Adódik a kérdés, mit vár a válogatottól?
- Kis szerencsénk végre nekünk is lehet már, úgy érzem, reális lehet az 1-4. hely megszerzése.

Az első fiú, Gergő

"1981-ben születtem, Győrben. Édesapám, Iváncsik Mihály világválogatott kézilabdázó volt, úgyhogy már nagyon korán megszerettem ezt a játékot, 9-10 éves koromban kezdtem el kézilabdázni az általános iskolában Takács Miklósnál, később az ETO utánpótláscsapatában már komolyabb szinten folytattam, végigjártam a különböző korosztályos csapatokat, és a válogatottakat. 17 éves voltam, amikor a felnőttekhez kerültem, két évet töltöttem Tóth Lászlóék csapatában. Aztán hívott a Veszprém, és 19 évesen a Fotexhez igazoltam" - olvasható a veszprémiek honlapján Iváncsik Gergő önvallomása.


Az viszont ebből nem derült ki, hogy Gergő először a focipályán kapott bizonyítási lehetőséget, mivel édesapja az ETO-nál ismerte az ifjúsági futballcsapat akkori edzőjét. "Elképesztően ügyetlen vagyok, így nem véletlen, hogy akkor is talán kettőt rúgtam összesen, aztán tíz perc után köszöntem, s hazamentem" - így lett a legnagyobb Iváncsikból (is) kézilabdázó.

"Arra emlékszem csupán, hogy öcsémmel, Tamással mindig megvártuk a bemelegítést, majd elkértük aputól a labdát, s máris rohantunk fel a sportcsarnok folyosójára, ahol kergetőztünk, labdáztunk. Egy szezonban jó, ha egy-másfél meccset láttunk..." - emlékezett vissza édesapja karrierjére.

"Édesapám közel 30 évet lehúzott ebben a szakmában, nem igazán volt kérdés egyikünk számára sem, milyen sportágat fog választani. Volt álmom, hogy egy csapatban játsszak vele, ez nem jöhetett össze. Aztán álmodtam arról, hogy Tamással játsszak együtt, ez a válogatottban és Veszprémben is megvalósult. Most azon vagyunk, hogy két öcsémmel egy csapatban lehessünk..."


Gergő minden poszton kipróbálta magát, végül Győrben az döntött a szélsőposzt mellett, hogy ő volt a legalacsonyabb. "Nekünk szélsőknek olyanoknak kell lennünk, mint az egereknek, gyorsnak támadásban-védekezésben egyaránt."

"Győr után számomra nagy ugrás volt Veszprém, itt ismerkedtem meg a feleségemmel, elég sok minden köt ide" - mondta.

A család ezúttal náluk, Veszprémben ül össze karácsonykor. "Vendégül látjuk a szüleimet, a testvéreimet és feleségem, Vera családját is. Nagyon várjuk már a szentestét, hogy végre együtt legyünk. Nekünk roppant fontosak ezek az alkalmak, mindketten nagyon családcentrikusak vagyunk, s remek érzés, amikor valamennyien körbeüljük az ünnepi asztalt" - nyilatkozta a veszprémi Naplónak.


Az idei karácsony különösen kedves a fiatal párnak, hiszen Vera már szíve alatt hordja első gyermeküket. Az idén Hajdu János szövetségi kapitány december 28-ra hívta össze a nemzeti együttest. A csapat január elején Zágrábba utazik, ahol január 16-a és február 1-je között világbajnokságra kerül sor.

"Elvileg még a világbajnoki döntő is belefér, hiszen február 14-re várjuk Mátét. Nagyon remélem, hogy a kisfiúnk megvárja a kiírt időpontot és az édesapját" - reménykedett a leendő anyuka.

IVÁNCSIK GERGŐ
születési idő: 1981. november 30.
születési hely: Győr
magasság: 190 cm
súly: 93 kg
poszt: balszélső
klubjai: MKB-Veszprém KC, Győri ETO KC
első válogatottsága: 2000. október 26., Bécs (Ausztria 27-26)
eredményei klubcsapatban: 7-szeres magyar bajnok (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008), 6-szoros kupagyőztes (2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007), BL-döntős (2002), BL-elődöntős (2006), KEK-győztes (2008)
eredményei a válogatottban: olimpiai 4. (2004), vb-6. hely (2003), Eb-8. (2008), junior vb-4. (2001), junior Eb-6. (2000), ifjúsági Eb-1. (1999)
válogatottság/gól: 140/344

Forrás: veszpremkfc.hu
Forrás: veszpremkfc.hu

A középső fiú, Tamás

A család másik balkezes játékosa Tamás, aki talán a legjobban örökölte édesapja mozgását, lövését. Az Iváncsik testvérek közül a középső hamar utat tört magának a felnőtt válogatottba is, így a 2006-os Európa-bajnokságon már két Iváncsik rohamozta az ellenfelek kapuját.

"Édesapám meccseire is kijártunk, bár eleinte nem nagyon érdekelt a játék, inkább a karzaton labdázgattunk. Tízéves koromban apu Grazba igazolt, a család pedig költözött vele Ausztriába. Ez a korszak a német nyelvtudás miatt is nagyon jól jött, bár azóta sokat felejtettem, még mindig jól megértem magam németül. A grazi időben édesapám rengeteget foglalkozott velünk, mondhatom, hogy a személyi edzőnk volt.

Aztán hazatértünk Magyarországra, és a Győri ETO utánpótláscsapataiban folytattuk a sportolást, előbb a serdülő, később az ificsapatban számítottak ránk. 16 évesen a felnőttekhez kerültem, és az 1999/2000-es szezonban 19 mérkőzésen szerepeltem az NB I-ben. 2003-ban Tatabányára szerződtem, ahol két szezont töltöttem Füzesi Ferenc csapatában, majd 2006-ben elfogadtam a Dunaferr hívását. Bár érvényes szerződés kötött a dunaújvárosiakhoz, a két klub megegyezett egymással a transzferben, én pedig óriási örömmel jöttem Veszprémbe" - olvasható róla a klub honlapján.

Forrás: MTI

IVÁNCSIK TAMÁS
születési idő: 1983. április 3.
születési hely: Győr
magasság: 180 cm
súly: 75 kg
poszt: jobbszélső
klubjai: MKB-Veszprém KC, Dunaferr, Tatabánya, Győri ETO KC
első válogatottsága: 2004. november 16., Borlange (Franciaország 23-26)
eredményei klubcsapatban: magyar bajnok (2008), Magyar Kupa-2. (2008), KEK-győztes (2008)
eredményei a válogatottban: Világkupa-7. (2004), ifjúsági Eb-11. (2001), vb-9. (2007), Eb-8. (2008)
válogatottság/gól: 55/139

Forrás: carbonexkc.hu
Forrás: carbonexkc.hu

A legkisebb Iváncsik, Ádám

Szakemberek egyöntetű véleménye, hogy Iváncsik Ádám előtt is nagyszerű karrier állhat. A legutóbbi szezont Győrben fejezte be, Deáki István edző a nyáron így jellemezte őt: "Nagyon tehetséges játékos. Kicsit több alázattal hasonló karriert futhat be, mint Veszprémben játszó két bátyja. Sajnos azonban nem Győrben."

A Tatabányára szerződő játékos balszerencséjére megsérült a korosztályos válogatottban, így október elején, ezért dr. Balogh Péter, a női válogatott sebész főorvosa megműtötte térdét. Emiatt a jelenleg is zajló szezonban mindössze két mérkőzésen tudott pályára lépni...

IVÁNCSIK ÁDÁM
születési idő: 1990. június 20.
születési hely: Győr
magasság: 185 cm
súly: 73 kg
poszt: balszélső
klubjai: Tatabánya-Carbonex, Győri ETO KC

Nem akarnak lemaradni
Iváncsikék mellett a tatabányai Kanyó család sem panaszkodhat. A tatabányaiak egykori legendás játékosa, majd edzője jelenleg a Carbonex KC ifjúsági csapatának mestere, míg három fia (Ádám, Bence, Balázs) az első csapat játékosa. Szeptemberben akár létrejöhetett volna a nagy találkozás, hiszen a Veszprém elleni bajnokin a három Iváncsik és a három Kanyó is pályára léphetett volna, ám Iváncsik Tamás sérülése miatt a világpremierre még várni kell. Talán csupán február 18-ig.