Vágólapra másolva!
Az idegenbeli kétgólos sikert követően Veszprémben fogadta a Győri Audi ETO KC nőikézilabda-csapata a Viborg együttesét a Bajnokok Ligája-döntő visszavágóján, ám a dánok esélyt is alig hagytak a Görbicz Anitát nélkülöző magyar bajnoknak. A hajrában ugyan felrémlett a siker lehetősége, de végül a Viborg 26-23-ra nyert, s összesítésben egy góllal elhódította a Bajnokok Ligája serlegét.

Eredmény, nőikézilabda-BL, döntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC - Viborg HK (dán) 23-26 (10-14)
Veszprém Aréna, 5000 néző
v.: Gregorio Muro San José, Alfonso Rodríguez Murcia (spanyol)
gól: Kovacsics 6/3, Vérten 4, Herr A. 4/4, Mravíkova 3, Tomori 2, Spiridon 2, Hornyák 1, illetve Mikkelsen 7, Skov 4/1, Kristine Lunde 4, Jurack 4/1, Lund 3, Althaus 1, Varzaru 1, Zsaj 1, Aaen 1
hetes: 12/7, illetve 3/2
kiállítás: 8, illetve 16 perc

Óriási bravúrt ért el a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapat egy héttel korábban, hiszen a Viborg ellen Dániában a sérült Görbicz Anita, illetve a korán piros lappal kiállított Kovacsics Anikó nélkül 26-24-re győzött.

Remek hangulat és telt ház, 5500 néző várta a csapatokat a Veszprém Arénában. A nézőket egy órával a kezdés előtt engedték be, azonban a jó idő miatt sokan kinn hangoltak a fontos összecsapásra. Nagyjából fél órával a kezdés előtt telt meg a csarnok. A BL-t, illetve a elődjét, a BEK-et magyar női csapat kétszer, 1982-ben a Vasas, és kereken tíz éve a Dunaferr nyerte meg.

Első félidő:

A mérkőzést a Győr kezdte, előbb Tomori, majd Jurack lövését védték a kapusok, az első hetest Herr Anita ismét ejteni akarta, ahogy Aalborgban, de fölé lőtt. A vezetést a 4. percben Vérten szerezte meg, Althaus egyenlített (1-1).

Tomori második bombája is Lunde-Haraldsen ölében halt el, a leindítás során Mikkelsen villant (1-2), a másik oldalon Hornyák rohanta végig a pályát (2-2). A 7. percben Skov jobbról jobb kézzel lőtte ki a jobb felsőt (2-3), Tomori ugyanezt csinálta meg balról (3-3). Egy-egy kimaradt helyzet után Mikkelsen szélső befutás után beállós pozícióból szerzett ismét vezetést a dánoknak (3-4).

A 10. percben Tomori is ejtéssel próbálkozott, de a második győri hetes is a lécet érintve maradt ki. Egy perc múlva Hornyák ütötte el a ziccerben rohanó Varzarut, a kiállítást hetes követte, azt azonban Pálinger kifogta. Erőfölényét végre támadásban is kihasználta Spiridon, emberhátrányban is betalált (4-4), a másik oldalon Pálinger bravúrt bravúrra halmozott, Skov lövése ellen viszont tehetetlennek bizonyult (4-5).

Forrás: foto24.hu

Forrás: foto24.hu
Nézze meg képgalériánkat!

A 14. percben Hornyák ismét két percet kapott, Skov ezúttal bevágta a hetest (4-6). Emberhátrányban (is) remekelt a Győr, ezúttal Vérten talált be (5-6), a másik oldalon Mikkelsen ziccerét fogta Pálinger. Kovacsics egy-egyezését Althaus szabálytalanul állította meg, megkapta kisbüntetését, a sértett viszont mellé lőtte a hetest - ez már a harmadik elhibázott győri büntető.

A 17. percben szólalt meg először Jurack, aki idei 110. BL-találatát helyezte el Pálinger kapujában (5-7), fél perc múlva Mikkelsen a bal sarkot lőtte ki (5-8). A 18. percben Althaus is megkapta második kiállítását, egy perc elteltével Varzaru ennek ellenére betalált.

9-5-ös hátrányban Konkoly Csaba kénytelen volt időt kérni, Mikkelsen újabb ziccere a lécen csattant, az őrült rohanást Vérten gólja fejezte be (6-9). Mikkelsen nem fáradt el, újabb lerohanás, újabb gól (6-10).

A 22. percben Kristine Lunde ütötte arcon Tomorit, jogos volt a két perc. Mravíkova pillanatok alatt büntetett, a másik oldalon ismét Mikkelsen villant (7-11). A 24. percben Mravíkova ejtését követően Jurack lőtt bombagólt (8-12), majd a papírforma szerint Mikkelsen robogott (8-13).


A 26. percben a negyedik ETO-hetest végre sikerült értékesíteni, Kovacsics a jobb alsót választotta (9-13). Az utolsó három percre Jakob Vestergaard is kikérte idejét, a győri kapuba Herr Orsolya állt. A 28. percben a 2002-es év legjobbjának választott Csao Zsaj lőtt gólt (9-14), majd Jurack lökte meg Tomorit tiszta helyzetben, kiállítás és hetes, utóbbit Kovacsics belőtte (10-14).

A félidő időn túli szabaddobással zárult, de Lunde próbálkozását blokkolta a győri fal.

Második félidő:

Viborg-támadással folytatódott a mérkőzés, Skov kapufával nyitott, Tomori viszont gólig játszotta az akciót (11-14). Válaszul Kristine Lunde kilőtte a bal felsőt (11-15). Kovacsics elhajlásból a kapufa segítségével faragott a hátrányból, de pillanatokkal később Lund beállóból visszaállította a közte négyet.

Skov góljával 17-12-re nőtt a Viborg előnye, érkezett vissza a kapuba Pálinger, ám Aaen balszélről mellette is megtalálta az utat (12-18). Jurack csapta torkon Tomorit, az emberelőny ellenére azonban Aaen jutott ziccerhez, Pálinger bravúrral védett. A másik oldalon Kovacsics egyéni megoldással negyedik gólját dobta (13-18).

Kristine Lunde átlövésére Mravíkova jobbszélről válaszolt (14-19). A 38. percben Jurack átlövését Tomori blokkolta, a másik oldalon Lunde-Haraldsen hárított bravúrral. Két támadást egymás után nem rontott el a Viborg, Lund ejtette át Pálingert képletesen és a valóságban is (14-20). Mikkelsen visszatért Aaen helyére, újabb lerohanásával hét gólra nőtt a különbség (14-21).

Hiába védett jól Pálinger - Lundon kétszer is kifogott -, a társak nem tudtak gólt szerezni. A 44. percben Kristine Lunde ült le két percre, a gyorsan kiharcolt hetest Kovacsics bevágta, majd akcióból is eredményes volt (16-21). Ezt unhatta meg Skov, aki leütötte a 17 éves irányítót, kettős emberelőnybe került a Győr. Spiridon ezt kétszer ki is használta (18-21).

Forrás: foto24.hu

Forrás: foto24.hu
Nézze meg képgalériánkat!

Felélénkül a Győr, gyors négy góllal jelezte a magyar bajnok, még a mérkőzésben van. A 47. percben Hornyák kapott kétperces kiállítást (harmadik kisbüntetése piros lapot ért), Jurack bepattintotta a büntetőt (18-22).

Vérten nullaszögből, emberhátrányból lőtt gólt (19-22), Kristine Lunde a jobb felsőt választotta (19-23). Az 50. percben Herr Anita harcolt ki büntetőt, Kovacsics lövését Lunde-Haraldsen ezúttal kiütötte.

Konkoly Csaba is főszereplővé vált, Mravíkova tiszta labdaszerzését visszafújta a spanyol bírókettős, a győri edző dühében a pályára dobta az időkérést jelző lapocskát, kétperces büntetést kapott. Kristine Lunde gyorsan kihasználta, a levegőben még kapott is egy gyomrost Tomoritól... (19-24)

A 53. percben Herr Anita büntetőből négyre faragta a hátrányt (20-24), Jurack ziccerig sodródva lőtt gólt (20-25). Hat perccel a lefújás előtt Althaus is megkapta harmadik kiállítással járó piros lapját, az újabb hetest Herr Anita a bal felsőbe vágta (21-25).

Forrás: foto24.hu

Forrás: foto24.hu
Nézze meg képgalériánkat!

A másik oldalon Lunde eltotyogta a támadást, ám a labdaszerzést követően Mravíkova hiába került ziccerbe, Lunde-Haraldsen védett. Négy perccel a lefújás előtt Kovacsics menetrendszerinti büntetőjét harcolta ki, Herr Anita beejtette (22-25). Visszajött a meccsbe a Győr, a lendület egyértelműen azt jelezte, a magyaroknak áll a meccs.

Herr Anita harcolt ki hetest, amelyet értékesített is (23-25) - továbbjutásra áll a Győr! Időt kért a dán csapat.

Az 58. perc elején Pálinger kivédte Mikkelsen lövését, a labda a dánoknál maradt, Lund betalált (23-26). Az utolsó percben Spiridon harcolt ki büntetőt, Herr Anita szokása szerint ejtette, ezúttal a lécre.

31 másodperccel a lefújás előtt a nézőtérről berepült valami a pályára. Egészpályás letámadást választott a Győr, sikerült is labdát szerezni, de Varzaru testtel kiszorította Kovacsicsot., Az időn túli szabaddobást Tomori a blokkba lőtte, a Viborg 26-23-ra nyert, s megnyerte a BL-t!

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség frissen megválasztott elnöke: "Dráma! A lehető legkisebb különbséggel dőlt el a BL-döntő. Fantasztikusan küzdött a Győr, de sajnos ez is kevés volt. Ha végig sikerült volna nyomás alatt tartani a Viborgot, talán összejött volna a várva várt diadal."

Vanyus Attila, a Győr elnöke: "Tudtuk, hogy nehéz lesz. Nem tévesztett meg bennünket az idegenbeli siker, azonban a Viborgban több tartalék volt."

Görbicz Anita: "Arra vártunk, hogy mienk lesz a kupa. Szörnyű volt, hogy a lelátóról kellett végignéznem a döntőt. Remélem, jövőre előrébb végzünk. Sajnos, támadásban és védekezésben sem voltunk elég jók. Büszkének kell lennünk erre a második helyre is."

Konkoly Csaba: "Nem védekeztünk elég agresszíven, nem voltunk elég élesek. Hiába kapaszkodtunk. Most kellett volna nyerni, nem éltünk a lehetőséggel. Nem jött ki az akaratunk."

Kovacsics Anikó: "Nagyon kicsin múlott a sikerünk, és ez bosszantó. A védekezésünk nem állt össze. Tanulnunk kell ebből is, hogy a következő idényben még jobbak legyünk. Remekül védett a dánok kapusa."

Kovacsicz Mónika, a Viborg magyar játékosa: "Nem sok lehetőséget kaptam, de így is nagyon örülök a BL-címnek. Gratulálok a Győrnek, nagyon kicsin múlott, hogy nem mi, hanem ők nyerjenek."


Ahogy mi láttuk:

Amíg az első összecsapást követően azt írhattuk, Konkoly Csaba és a Győr a felkészülés tekintetében mérföldekkel megelőzte a riválist, a visszavágón azt tapasztalhatta mindenki, a viborgiak tanultak a kinti leckéből.

Aalborgban azzal nyert a magyar bajnok, hogy kiválóan védekezett, megakadályozta a gyors leindításokat, Pálinger Katalin pedig jól védett. Veszprémben ezek közül csupán utóbbit tudta teljesíteni.

Meglepő módon nem a Dániában jól működő hatosfalas rendszerrel nyitott a csapat, s mire visszaállt erre, komoly hátrányban volt. Mikkelsen szinte több időt töltött az ellenfél térfelén, mint saját kapuja előtt, annyiszor futhatott ziccerben, Skov és Jurack is kevesebbet hibázott.

Mínusz hétnél felsejlett a nagy különbségű vereség lehetősége is (ha akkor nincs két Pálinger-bravúr és egy Mikkelsen-kapufa...), szerencsére a Győr fantasztikus küzdeni akarással visszajött a mérkőzésbe, s a végén már saját kezében volt a sorsa. Sajnos ekkor már a játékvezetők egy-egy ítélete, majd a lécre ejtett hetes nem segítetett.

A győriek hatszor játszhattak valamelyik európai kupa fináléjában, de még egyszer sem tudtak diadalmaskodni. A mostani finálé előtt 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az EHF-kupában, 2006-ben pedig a KEK-ben kellett beérniük a második hellyel, ráadásul a tíz, valamint az öt évvel ezelőtti döntőt is Viborggal szemben bukták el.