Vágólapra másolva!
A férfikézilabda-válogatott korábbi kapitánya, Vass Sándor azonnal megválna a jelenlegi keret 30-40 százalékától, miután a csapat várakozásokon alul szerepelve mindössze a 14. helyen zárt az ausztriai Európa-bajnokságon. A kudarcban vélhetően az is közrejátszott, hogy a szakvezetés összekülönbözött a csapat korábbi húzóemberével, Eklemovics Nikolával, hosszú távon pedig nem vezet eredményre, hogy az elmúlt 10-15 évben az utánpótlás-nevelés szerepét a honosítás vette át.

A rossz játék mellett a fegyelemmel is akadtak problémák az Európa-bajnokságon, nem véletlen, hogy Csoknyai István szövetségi kapitány gyorsértékelésében azt mondta, nagyon sokan csalódást okoztak számára. Információnk szerint Eklemovics Nikolával, a csapat kapitányával sem volt megelégedve a szakvezetés. A veszprémi irányító ugyanis kevesebbet szeretett volna edzeni, s egy tréningen ennek hangot is adott. Úgy tudjuk, szóba került az a lehetőség is, hogy kiteszik a keretből Eklemovicsot. A játékosok nem nyilatkoztak az ügyben, Vass Sándor csapatvezető viszont megerősítette, hogy az egyik edzésen történt nézeteltérés, de arról nem tud, hogy emiatt felmerült volna Eklemovics esetleges hazaküldése.

Vass megválna több játékostól

Vass Sándor 1997 és 99 között dolgozott a férfikézilabda-válogatott élén, irányításával 13 éve világbajnoki negyedik helyen zárt az együttes, most pedig testközelből nézhette a csapat szenvedését.

"Az első mérkőzésen egy jól küzdő, szerencsével is tevékenykedő csapat ikszelt a nagyon rossz napot kifogó francia válogatottal. Hogy mire gondolok? Omeyer kapus mindössze két labdát fogott, utána már ő hozta a meccseket az ellenfélnek. Ez önmagában kiváló rajt lett volna, hiszen ha a csapat legyőzi a spanyolokat, három ponttal megy a középdöntőbe. Erre érthetetlen törés következett be a csapat játékában, mozgás és hozzáállás nélküli játékkal csúnyán kikaptunk. A két eredmény megzavart bennünket, mi nem számítottunk sem a bravúrpontra, sem a nagy vereségre. Így aztán a ki-ki mérkőzésen elvarázsolt teljesítményt nyújtottunk."

Vass szerint a jövőt mindenképpen új alapokra kellene helyezni a válogatottaknál.

"Nálam a legfontosabb kitétel az lenne, hogy válogatott csak az lehet, aki megdöglik a pályán. Ha ez történik, majd rendezünk neki egy szép temetést. De a minimum elvárás, hogy a maximumot hozza ki magából. Jöttek a spanyol agyonfizetett sztárok, kúsztak-másztak a pályán. Nekünk nem ez lenne a feladatunk? Bennünket azonban elaltattak a csalóka eredmények, a horvátok, majd a franciák elleni iksz."

A szakember úgy véli, a gyenge szereplést személyi következményei kell, hogy legyenek "Ha rajtam múlna, a jelenlegi keret 30-40 százalékától megválnék azonnal."

Vannak fiatal értékeink, de nem kapnak lehetőséget

Ha a szakvezetés Vass tanácsa szerint járna el, adódna a kérdés, milyen az utánpótlás helyzete, akadnak-e egyáltalán olyan fiatalok, akik éveken belül odaérhetnek a legjobbak közelébe.

"Nem igazán jó a helyzetünk. Hosszú folyamat lesz, amíg visszafordítjuk az elmúlt évek történéseit. Vannak értékeink, de amíg a külföldiek élveznek előnyöket, bennük jobban bíznak, addig a játékosaink nem fognak rutint szerezni, s csak tehetségek maradnak" - mondta Avar György, aki Szabó Lászlónéval együtt a magyar férfi serdülő és ifjúsági válogatottat irányítja.

Avar szerint amíg itthon a 17 éves játékosra azt mondják, neki még fejlődnie kell, addig más országokban ezek a fiatalok már komoly lehetőségekhez jutnak. "Vannak tehetségeink, de a junior válogatott legjobbjai nálunk maximum az NB I/B-ben jutnak állandó játéklehetőséghez. Nem azt mondom, hogy nem kell külföldi játékos a csapatba, de azért nem mindenáron ebben kellene gondolkodni. Bár lehet, a gazdasági válság megoldja a helyzetet, hiszen rá leszünk kényszerülve a saját játékosaink foglalkoztatására."

Forrás: AFP

Eljött Császárék generációjának ideje

Az elmúlt évek legnagyobb utánpótlássikerét 2005-ben érte el a magyar férfiválogatott, amikor a hazai rendezésű junior világbajnokságon bronzérmet szerzett. A keret nagy része már bemutatkozott a válogatottban, ám megragadnia nem sikerült. Hajdu János szakmai igazgatónak felvetettük, vajon ezek a kézilabdázók miért nem kapnak több lehetőséget.

"Aki dönt, attól kellene megkérdezni, miért nem válogatottak ezek a játékosok. Mikler, Grebenár, Császár, Nagy Kornél, Zubai, Schuch és Putics lehet a jövő" - válaszolta Hajdu, aki úgy gondolja, végleg eljött az idő, hogy ezt a korosztályt felkarolják.

Honosítás helyett utánpótlás

Az elmúlt 10-15 évben az utánpótlás-nevelés helyét kis túlzással a honosítás vette át. A magyar kézilabda sokat köszönhet Veselin Vujovicnak, az egykori világklasszis játékos ugyanis szerb-montenegrói kapitányként olyan játékosokat mart el válogatottjától, mint Eklemovics vagy Krivokapics (nem is beszélve az Eb-n már spanyolként szereplő Sterbik Árpádról), akikre így aztán lecsaphatott a magyar szövetség.

Ez azonban hosszú távon nem lehet megoldás, így gondolja Hajdu János is. "Az első és talán legfontosabb a magyar bajnokságban játszók kérdése: hol milyen szerep hárul rájuk? Aki klubjában alig vagy mellékszereplőként jut szóhoz, annak egy Eb-n nehéz bizonyítania. Három éve írásban kérjük az elnökségtől, hogy rendezzük a kérdéskört. Vallom, hogy 8-9 játékosnak ott kellene lennie minden mérkőzésre nevezett bajnoki keretben. Ezt az elnökség eddig mindig visszautasította. Pedig a magyar kézilabdázók megfelelő menedzselése, játszatása komoly előrelépés lenne."

A kritika elsősorban a két legjobbat, az MKB Veszprémet és a Pick Szegedet illeti: a bajnokcsapat keretében tíz légiós (plusz a magyar válogatott Eklemovics és Pérez) található, míg Szegeden hét külföldi (illetve a honosított Krivokapics) adja a csapat magját.

Hajdu szerint a honosításoknak ugyanakkor nagyon sokat köszönhet a magyar kézilabda. "Ha ez nem lett volna, nem lenne Pérezünk, s Radulovicsunk, de Zácsikunk sem, akiből hamarosan a világ legjobb játékosa válhat. A mostani keretben Eklemovics már bizonyított, az ő kiváló játékának is köszönhető, hogy egyáltalán az Eb-n jártunk, a szlovákok elleni selejtezőn fantasztikusan teljesített. Puljezevics nálam ugyan nem, de Skaliczki László idején megmutatta, mire képes, Krivokapics viszont talán túl váratlanul került a válogatottba."

A szerb sajtó szerint korábban felmerült Petar Nenadic honosítása is, erre Hajdu csak annyit kérdezett: "Ki az a Nenadic? Se Szegeden, se a szerb válogatottban az Eb-ne nem mutatott jóformán semmit."

Hajdu kiáll Csoknyaiék mellett

A szakmai igazgató úgy érzi, az Európa-bajnoki kudarc okait mélyen kell keresni, ebbe nemcsak a magyar kézisek klubokon belüli helyzete és a sérülések, betegségek játszottak közre.

"A keret kijelölése mindig a kapitány felelőssége, 10 szakember 10 különböző névsort adna le. Én 3-4 ember miatt vitatkoztam volna, de nem kulcsemberekről beszélek, sokkal inkább a kiegészítő játékosok esetében választottam volna mást. Észrevételemet meg is osztottam Csoknyaival és Maticcsal. De mindenkinek megvan a maga elképzelése. Az akaratomat nem kényszeríthettem rájuk, nem is állt szándékomban."

Forrás: [origo]

Kíváncsiak voltunk Hajdu szakmai véleményére is az edzőpárossal kapcsolatban, hiszen elsősorban ő ajánlotta őket a szövetség figyelmébe. "Ezt csak velük beszélem meg, meghallgatom őket, és elmondom a meglátásaimat. A kézilabdában az a szép, hogy még a szurkoló is látja kívülről, ha valami nem jó, s persze azonnal dohog: 'jaj, de hülye, miért így csinálja.' De egy szituációt mindenki máshogy él meg. Azt mondtam, s hiszek ebben most is: Csoki és Matke erős edzőpáros lehet a válogatott élén. Előbbi százezerszeres válogatott volt, jobbnál jobb edzőkkel dolgozott játékosként és szakvezetőként is, Matic pedig klasszis szélső volt, edzőként magyar bajnokságot, kupát nyert."

Arra a kérdésre, vajon a rossz Eb-szereplés mennyire lehet kihatással edzői karrierjükre, nem teszi-e tönkre őket, Hajdu nemmel válaszolt. "Számtalan edzőt tudnék mondani, aki egy-egy bukás után fel tudott állni. Ez az Eb nem törheti ketté a pályafutásukat."

A hogyan továbbról persze a legmagasabb fórum dönt: az Európa-bajnoki szakmai beszámolót a szakbizottságok véleményezik, s a szövetség elnöksége február 23-án értékeli.

"El kell feledni a boszorkányüldözést"

A gyenge Eb-szereplés miatt nagyon nehéz vb-selejtező vár az együttesre, hiszen a csapat kiemelt ellenfelet kap. Márpedig ha elúszik a világbajnoki részvétel, akkor búcsút mondhatunk a 2012-es olimpiának is.

"A közvélemény most pánikol, tragédiáról beszél, pedig ez nem visz sehová. A férfi szakágnál meg kell vizsgálni sok mindent, a klubokban folyó munkát, a kiválasztást és magyar játékosok játéklehetőséghez jutását, de biztos vagyok abban, ez a csapat képes lehet bármire. Amelyik válogatott a vb-második horvátokkal, valamint az olimpiai és világbajnok franciákkal ikszelni tud, az nagyon erős. De sajnos kettős arcú is, mert a spanyolok és a lengyelek lepofoztak bennünket."

Hajdu szerint a világbajnoki selejtező már biztosan örömöt fog okozni a szurkolóknak: "Pozitívan kell folytatni a munkát, s el kell feledni a boszorkányüldözést. Akkor majd lesz eredmény."