Vágólapra másolva!
Még két hét és talán pozitív hírrel szolgálhat Csapó Tamás, a Dunaferr férfikézilabda-csapatának szakosztályelnöke. A vasmű új orosz tulajdonosa ugyanis nem zárkózik el a sporttámogatástól, így megmentheti a magyar kézilabdasport egyik legjelentősebb utánpótlásbázisát.

Január elején az ISD Dunaferrt is tulajdonló ukrán acélipari holding, a Donbass Ipari Szövetség (ISD) közleményben erősítette meg, hogy az orosz érdekeltségű, ám Luxemburgban bejegyzett Carbofer többségi tulajdont szerzett a cégben. A nemzetközi acélipari és nyersanyag-kereskedelmi cégcsoport az ISD részvényeinek 50 százalékát plusz 2 részvényét vette meg.

Hogy a gazdasági hírnek mi köze van a sporthoz? Nos, információnk szerint az új orosz tulajdonos nem zárkózik el a sporttámogatástól sem, ami nemcsak a város sportéletének egészére lehet hatással, de alapvetően befolyásolhatja a dunaújvárosi, és egyben a magyar kézilabda helyzetét.

Utánpótlásbázis 16 válogatott játékossal

A magyar kézilabdázás egyik legnagyobb problémáját az megfelelő utánpótlás-nevelés hiánya jelenti. Amíg a nőknél a Győr, a Ferencváros és a Debrecen jelenti a bázist, addig a férfiaknál ezt a szerepet a PLER és a Dunaferr vállalta fel.

Áprilisban a válogatottak összetartásakor például az újvárosi férficsapat gyakorlatilag nem is tudott edzeni, hiszen tizenhat (!) játékos volt távol.

A szlovák nemzeti csapatnál szereplő Mihal Kopco mellett Mikler Roland és Nagy Kornél a magyar felnőtt válogatottal készült, Vitáris Norbert, Pásztor Ákos, Benmiloud Yassine, Morva Zoltán, Takács Bence és Bodó Richárd az izraeli junior Európa-bajnoki selejtezőkön játszott. A főiskolai válogatottnál Miss Zoltán és Bali Richárd játékosként, Rosta Miklós edzőként dolgozott, az ifjúsági válogatottnál Pulay Gábor, Szabó Tibor és Lévai Dávid, a serdülőnél pedig Kurán Gergő képviselte az újvárosi klub színeit.

A januári sikertelen Eb-szereplés után Csapó Tamás szakosztályelnök nem véletlenül példálózott az Újvárossal, s mondta azt, ha minden klubban ilyen utánpótlás-nevelés lenne, előrébb tartana a sportág. "Ha összeraknánk a négy évvel ezelőtti Dunaferrt, esetleg egy Vujinnal kiegészülve, állítom, harcban lennénk az első helyért. Légiósok hada nélkül" - jelentette ki.

Bátran nyilatkozhat, hiszen a nagy vetélytárs Szegedben nyolc légiós szerepelt idén, Andjelkovic, Marjanac, Nenadic, Osmajic, Stranovsky és Zvizej mellett játszott az azóta elküldött Ghionea és Kos is, míg a Veszprém a legutóbbi, Barcelona elleni hazai BL-mérkőzésen mindössze négy magyart (Fazekas, Gulyás és a két Iváncsik testvér) jelölt keretébe, illetve a két honosított játékost, Eklemovicsot és Pérezt.

A Dunaferr évről évre kitesz magáért, az elmúlt években kibérelte magának a harmadik helyet a bajnokságban, s jelenleg is a bronzéremért küzd a Tatabányával. Ráadásul az Elektromos 1990-91-es aranyérme óta egyedül az Újváros tudta megtörni a Veszprém-Szeged hegemóniát, megnyerve az 1999-2000-es bajnokságot.

A Dunaferr, mint szponzor már kiszállt

Áprilisban, még a Veszprém elleni bajnoki elődöntő előtt lekerült a Dunaferr férfikézilabda-csapatának mezéről a Dunai Vasmű logója.

"A Dunaferr Zrt. kiszállt a női után a férfi csapat támogatásából is, mi pedig a közelmúltban új sportszergyártóval állapodtunk meg, amelyen természetesen már nem szerepel a Dunaferr-címer. Az együttes továbbra is a Dunaferr Sportegyesület kereteiben szerepel, ezért a nevünk nem változott. A csapat jövőjén folyamatosan dolgozunk, tárgyalunk támogatókkal, egy hónapon belül talán már többet tudok mondani, de optimista vagyok" - nyilatkozta akkor a Kézi.hu szakportálnak Csapó Tamás.

A sportvezető 2009-ben vett át a szakosztály irányítását, s szembesülnie kellett azzal, hogy októberben közös megegyezéssel felbontották a Dunaferr-rel fennálló négyéves, évi százötvenmillió forintos szerződést. Helyette egyszeri, hatvanötmilliós támogatást kapott a csapat, ezzel a vállalat gyakorlatilag befejezte szerepvállalását a felnőtt kézilabdában.

"Azért az bánt, hogy vannak olyan nagyvállalatok, amelyek közösen mellénk állva, megoldhatnák ezt a kérdést, de nem tudjuk őket megnyerni. Persze a kisebb mecénások szerepvállalása is nélkülözhetetlen a férfikézilabda további működéshez. Ha nem lesz élsport, akkor a gyerekek sem járnak majd edzésre, hiszen nem lesznek előttük példaképek, és lehetőség sem az élvonalbeli szereplésre. Annál elszomorítóbb látvány meg nincs, amikor gyerekek céltalanul csellengenek az utcán" - mondta akkor Csapó a Dunaújvárosi Hírlapnak.

"Alaposan át kell gondolni a következő szezont"

"Egyelőre semmilyen hírrel nem szolgálhatok, azt mondom, talán még két hét, és érdemben tudok nyilatkozni a lehetőségekről" - mondta az [origo] megkeresésére a szakosztályelnök.

Csapó Tamás elmondta, az újságokban és internetes fórumokon gyakran fals információk jelennek meg a játékosok esetleges távozásáról, és az újak szerződtetéséről is. "Volt, aki még azt is tudni vélte, az egykori újvárosi klasszis, Szergej Kuzmicsov révén szeretne az orosz befektető pénzt adni a szakosztálynak, ami nem igaz."

A Délmagyarország egy pletykát legalább megerősített, a távozó Dragan Djukic helyére ugyanis a Pick Szeged szerette volna megnyerni Imre Vilmost, a Dunaferr mesterét, aki nemet mondott a felkérésére. Hogy Mikler Roland vagy Nagy Kornél, az újvárosiak két válogatott játékosa marad vagy távozik, nem tudni.

Arra a kérdésre, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, mi lesz a csapat sorsa, Csapó annyit mondott, akkor alaposan át kell gondolni a következő szezont, és új, fiatal csapattal kell nekivágni a bajnokságnak.

Ha mégis tehetős támogató akad, akkor viszont nemcsak a jelenlegi tehetséges garnitúrát lehet együtt tartani, de egy még komolyabb fellegvárrá nőheti ki magát a klub.

Kiss Szilárd: Dunaújváros?

Információnk szerint az idény során már felmerült, hogy visszatér egykori sikerei színhelyére Kiss Szilárd. A Dunaújváros nőikézilabda-csapatának korábbi trénere jelenleg a Várpalotai Bányász NBI/B-ben szereplő férficsapatát irányítja, de nem elképzelhetetlen, hogy jövőre ő ül le az újvárosi női csapat kispadjára.