Vágólapra másolva!
Öt év után a nyáron elhagyja az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatát Mocsai Lajos vezetőedző, aki így főállású szövetségi kapitány lehet, mellette pedig egy akadémiát vezethet.

Hunyadfalvy Ákos klubelnök elismerte: az elnökség meghozta az elvi határozatot a távozásról, bár még egy évig érvényes szerződés köti a Veszprémhez az edzőt.

Mocsai a Nemzeti Sportnak úgy fogalmazott: "Tiszta, korrekt és rendezett búcsúra készülök." A tréner ezen túl főállásban töltheti be a szövetségi kapitányi posztot, bő fél éven belül olimpiára, Eb-selejtezőkre és a spanyolországi vb-re is fel kell készítenie a válogatottat.

Az elmúlt öt év sűrű programja felőrölte az edző magánéletét: "A Veszprémnél töltöm az életemet, eltűnt a baráti köröm, a feleségemen és a gyerekeimen kívül nincsenek kapcsolataim." Mocsai szerint a szövetségi kapitányi teendőkkel könnyebb összeegyeztetni az országos elit akadémia vezetését, mint a klubedzői feladatokat.

Mocsai 2008-tól minden magyar bajnokságot megnyert a Veszprémmel, a Magyar Kupában 2009-től tette ugyanezt. 2008-ban KEK-győztes volt, idén nyolcaddöntőig jutott a BL-ben a csapat. A Veszprémhez nagy valószínűséggel külföldi edző érkezik majd, de a klubnál nyitottak a Mocsaival való további együttműködésre is.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke az MTI-nek elmondta: "A szövetség korábban elhatározta, hogy az olimpia végéig főállású szövetségi kapitányokat nevez ki a felnőtt és az utánpótlás-válogatottak élére. A folyamat első állomása a jelenlegi legfontosabb kérdés, a férfi felnőtt válogatott szakvezetőjének kinevezése. Mocsai Lajos az elmúlt öt évben rendkívül eredményes munkát végzett Veszprémben, az elmúlt két évben pedig remek eredményeket ért el a férfi válogatottnál. A nemzeti csapatra komoly feladatok várnak az elkövetkező időszakban, így nagyon örülök, hogy mindenki számára megtaláltuk a megfelelő megoldást, és a szövetségi kapitány a férfi bajnokság zárását követően teljes erővel koncentrálhat a norvégok elleni vb-selejtezőre, az olimpiai felkészülésre és természetesen a londoni olimpiára."