Vágólapra másolva!
Megroppanhat a világ egyik legjobb kézilabda-bajnoksága, ha bebizonyosodik, hogy az utóbbi tizenegy szezonban tíz bajnoki aranyat nyert Montpellier játékosai fogadási csalást követtek el egy májusi bajnokin. A kétszeres olimpiai bajnok Nikola Karabatic azon az összecsapáson nem lépett pályára, de elismerte, hogy fogadott az eredményre, a csalást azonban társaival együtt tagadja. Kedden állnak vizsgálóbíró elé, ha elítélik őket, öt év börtönt is kaphatnak.

Május 12-én a már bajnok Montpellier férfikézilabda-csapata nemcsak váratlan, 31-28-as vereséget szenvedett a bennmaradásért küzdő Cesson-Sevigne ellen, de a mérkőzésre meglepően sok fogadást kötöttek, amelyek összesen 200 ezer eurós haszonnal zárultak. Ennek következményeként tizenhét személyt, köztük kézilabdasztárokat is őrizetbe vett a párizsi rendőrség a vasárnap délutáni, PSG-Montpellier bajnoki után.

A majdnem egy napja tartó kihallgatások után a montpellier-i ügyész szerint nagyon erős a gyanú, hogy Nikola Karabatic és hét társa megsértette a sportetikát, a játékosoknak kedden vádemelés céljából vizsgálóbíró elé kell állniuk.

Elsőként a Karabatic testvérek élettársait adják át a rendőrök a vizsgálóbíróknak, akik majd döntenek arról, hogy vádat emelnek-e ellenük. Luka Karabatic barátnője, Jeny Priez már beismerő vallomást is tett, azt mondta, barátja kérésére fogadott a mérkőzésre. Az ismert modell és tévés személyiség karrierje is veszélybe került, az NRJ 12 népszerű műsorainak vezetőjének egyik hétfői műsorát már le is tiltotta a csatorna. Az ügyész elmondta, a világ egyik legjobb játékosának tartott Nikola Karabatic neve azért került szóba, mert 1500 eurót vett fel egy bankautomatából, és mert az élettársa az ő nevében kötött fogadást, és fel is vette a nyereséget.

A franciák nem döbbentek meg az eredményen

Borsos Attila jól ismeri a francia kézilabdát, hiszen 1992-től ott kézilabdázott, megfordult a Nantes, a Nimes, a Paris 95, a Chambéry és a Lyon együtteseiben, és nyert bajnoki aranyat is. A 182-szeres válogatott játékos Olivier Krumbholz francia női kapitány társaságában töltötte a hétvégét, így mint mondja, képben van az ügyben. Szerinte az ominózus májusi meccsen első látásra olyan eredmény született, mintha az itthon egyeduralkodó Veszprém kikapott volna Gyöngyösön, de ez Franciaországban a szakmán belül senkit sem döbbentett meg. "A Montpellier május közepén már megnyerte a bajnokságot, hat sérült játékosa volt - köztük a Karabatic testvérek -, így egy félig lerobbant, az aranyérmet már megszerző csapat kapott ki három góllal az egyébként nem rossz, a kiesés elleni harcban szupermotiváltan játszó ellenféltől. A rendőrség azonban valahonnan fülest kapott, így a fogadási csalásokra szakosodott részleg hónapokkal később, augusztusban elkezdett nyomozni."

Forrás: AFP

A La Francaise des Jeux fogadási irodánál az vált gyanússá, hogy a kiscsapat győzelmére ötször annyian tettek, mint általában szoktak, ezért a meccs alatt fel kellett függeszteni a fogadást. Az iroda szerint egy kézilabdameccsre átlagban ötezer eurós összegben szoktak fogadást kötni, itt viszont 70 ezer eurót költöttek, és közel kétszázezer eurós nyereséget könyvelhettek el. Ráadásul nem is a végeredményre, hanem a félidei állásra érkezett a legtöbb fogadás.

"Azt nehéz megmondani, hány játékosra van szükség egy csaláshoz a kézilabdában, ebben az esetben azonban sok minden sántít. A gyanúsítottak több mint a fele nem is játszott a meccsen, az meg elképzelhetetlen, hogy megkérjék a játszókat, hogy ne nyerjenek. Ha bebizonyosodik, hogy manipuláció történt, akkor a 200 ezer eurós nyereményen tízen, tizenöten osztoztak. Elképzelhető, hogy egy Karabatic, akinek az évi fizetése egymillió euró, kockáztat húszezerért? Nem hiszem. Ismerem őt, nagyon szigorúan nevelték, óriási meglepetés lenne, ha csalt volna. Azt tudom elképzelni, hogy a csapat körüli személyek brahiból fogadtak, és egyszerűen nem mérték fel ennek a veszélyét" - mondta Borsos, aki szerint a játékosok szerződésében benne van, hogy nem fogadhatnak mérkőzésekre.


Ez sportszerűtlenség, nem bűncselekmény

Márpedig a fogadás ténye igaz, ezt a Karabatic fivérek ügyvédje, Eric Dupont-Moretti is elismerte. Azt mondta, hogy bár védencei valóban tettek pénzt a mérkőzésre, de "ez sportszerűtlenség, nem bűncselekmény, hiszen nem manipulálták a mérkőzést. Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás beleszólhasson az egészbe, bundázni kellett volna, de mivel az nem volt, jogi értelemben nem történt semmi" - fogalmazott. Szerinte a bundázást az ügyésznek kell bebizonyítania, és azt tanácsolta a vádat határozottan tagadó játékosoknak, hogy ne válaszoljanak a rendőrök kérdéseire, majd csak a vizsgálóbíró előtt tisztázzák magukat.

Forrás: AFP

Mickael Robin ügyvédje, Jean-Yves Lienard a büntetési tételekről is beszélt. Szerinte ebben az esetben csak sportetikai vétség történt, ha ez bebizonyosodik, akkor a maximálisan kiszabható büntetés 15 ezer eurós pénzbüntetés és hatmérkőzéses eltiltás lehet. Bundázás esetén viszont a sportkorrupció- és csalás büntette öt év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

A sztároknak is lehetnek gyenge pillanataik

A francia válogatott csapatkapitánya, Jerome Fernandez védelmébe vette társait. "Ők jó fiúk, csak hibát követtek el." Daniel Costantini, a francia válogatott korábbi sikerkapitánya dicsérte a játékosok klasszisát, de elismerte, akadnak gyenge pillanataik. "Nagyon jól ismerem a Karabatic családot, tudom, mennyire elkötelezettek Franciaország iránt. De néha ők se tartanak tiszteletben minden korlátot, például amikor az olimpiai siker után leromboltak egy tévéstúdiót" - magyarázta.

"Ez egy óriási próba mindenkinek, a játékosoknak, a Montpellier-nek, a szövetségnek, az egész kézilabdasportnak. Nagyon komolyan kell venni az ügyet, amelyben bizonyítékok egyelőre nincsenek. De a vizsgálatot minél gyorsabban és hatékonyabban el kell végezni, hogy megtudjuk az igazságot" - nyilatkozta Joel Delplanque, a francia szövetség elnöke.

"A Montpellier mindig versenyképes marad"

Hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a Montpellier elnöke és edzője. Rémy Levi szerint a történet legnagyobb áldozata maga a klub, amelynek neve besározódott. "Egyelőre várunk, meglátjuk, mi történik, és csak utána hozunk döntéseket. Nem akarunk elhamarkodottan ítélkezni" - mondta az elnök. "A Munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy súlyos vétség esetén felbontsuk a játékosok szerződését. Márpedig ha valaki a csapata vereségére fogad, az megérdemli."

"Azt mondtam reggel a játékosoknak, hogy a temetés véget ért, most fel kell emelni a fejünket, és előre kell tekintenünk. Szerdán profi csapatként lépünk pályára a Toulouse ellen, és nyerni fogunk. Garantálom, hogy a Montpellier mindig versenyképes marad" - tette hozzá Canayer. Az edző csalódott vétkes játékosaiban, mert senki sem merte megkeresni, és elmondani neki a történteket.

A 20minutes.fr portál a sajtótájékoztató után azt a következtetést vonta le, a Montpellier vezetői számára a klub sokkal fontosabb, mint a játékosok, azaz a klub meg fogja hozni a megfelelő szankciókat, hogy tiszta lappal folytathassa a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját.

Forrás: AFP/Bertrand Langlois

A Nantes edzője, Anti Thierry szerint kollégáját saját játékosai árulták el. "A saját csapatod vereségére fogadni súlyos eset. Sok pénzzel fogadni erre még rosszabb. Sajnálom Canayert."

Karabatic több mint egy egyszerű játékos

Borsos úgy véli, ha kiderül a fogadási csalás, akkor rendkívül komoly büntetések várhatóak, a Montpellier-t ki is zárhatják a bajnokságból. "Franciaországban nagyon szigorúan veszik a csalást, ott nincs pardon, akkor sem, ha olimpiai bajnokról van szó. Nem véletlen, hogy a kerékpársport legtöbb ügye a Tour de France alatt robban ki" - tette hozzá.

Szerinte súlyos hatása lehet az ügynek a francia kézilabdára, főleg, ha Karabatic nem tudja tisztázni magát. "Ő több mint egy egyszerű játékos. Nem véletlenül nyilatkoznak egyelőre még óvatosan az ügyről, hiszen a francia bajnokság felszállóágban van. A PSG révén új sztárcsapat tűnt fel, hazajött néhány csillag, érkeztek a spanyol ligából jó kézisek, azaz nagyon pozitív marketinget mutathatott fel a liga. Egy ilyen botrány komoly törést okozhat."

A kézilabda eddig elég szűz területnek számított a fogadási csalások terén. Borsos sem tud olyan konkrét mérkőzésről, amelyet elcsaltak, de szerinte azt sem lehet kijelenteni, hogy nincs ilyen a sportágban.

A bundaügy rövid krónikája
Május 3.: a Nantes 27-22-re legyőzte a Chambéryt, ezzel a Montpellier matematikailag is bajnok lett.
Május 11.: a Montpellier jelzi, hogy a következő bajnokin nem játszhat a sérült Bojinovic, Honrubia, Joli, Kavticnik, Luka és Nikola Karabatic.
Május 12.: a kiesés elől menekülő, akkor kilencedik helyen álló rennes-i csapat, a Cesson 15-12-es félidő után 31-28-ra nyer a Montpellier ellen. Miután rengeteg tét érkezik a hazaiak félidei vezetésére, órákkal a mérkőzés előtt lezárják a fogadást.
Május 16.: "Ez a gyanú a fogadóké, nem a játékosaimé" - jelenti ki Patrice Canayer, a Montpellier edzője. Csapata másnap 44-32-re veri a Saint-Raphael együttesét.
Augusztus: a rendőrség vizsgálódni kezd, mert azt gyanítják, a játékosok családtagjai is fogadtak a mérkőzésre.
Szeptember 17.: előbb a Montpellier elnökét, Rémy Levyt, majd Canayert is kihallgatják.
Szeptember 25.: a France 3 egyik regionális csatornája szerint nyolc Montpellier-játékos közvetve vagy közvetetten érintett az ügyben.
Szeptember 26.: "Meg akarjuk védeni a becsületünket és a jó hírnevünket" - jelentette ki Levy elnök.
Szeptember 27.: a francia bajnok egy 37-37-es sikerrel nyitja a BL-t Flensburgban. Közben az RMC Sport portál úgy tudja, a BetClick nevű fogadási oldal felfüggesztette reklámkampányát, amelynek arca Nikola Karabatic volt.
Szeptember 30.: a PSG-től elszenvedett vereség után a rendőrség játékosokat és azok hozzátartozóit vett őrizetbe.