Vágólapra másolva!
Nagy szerencse, hogy Róth Kálmán meglátta a tehetséget a fiatal Görbicz Anitában, aki 17 éves korától megkerülhetetlen csillaga a magyar kézilabdának. A fiatalon még szétszórt és minden bulit bevállaló irányítót már nyolc éve a világ legjobbjának választották, de a csúcsra néhány napja ért fel, amikor a Győrrel megnyerte a Bajnokok Ligáját. Törékeny alkatával meghazudtolja az erőkézilabda téziseit, játékintelligenciában és lövőrepertoárban nincs párja, élete legszebb napjait pedig egy lánykérés tette teljessé.

Görbicz Anita harmincadik születésnapjára fantasztikus ajándékkal lepte meg saját magát és a Győri Audi ETO szurkolótáborát, eddigi sikeres pályafutását megkoronázva Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett.

Az 1983. május 13-án, Veszprémben született játékos tízévesen kezdett kézilabdázni Győrben, és elmondása szerint szinte az egész pályafutását nevelőedzőjének, Róth Kálmánnak köszönhette.

"Eleinte, amikor a nővérem miatt elkezdtem én is lejárni edzésre, nem nagyon tetszett a sportág a rengeteg ugrókötelezés miatt. Aztán kilenc-tízévesen Kálmán átvitt a Balázs Bélába, ahol már profi csapatot csinált, profi körülmények között, rengeteg edzéssel, nem volt megállás, csak erőnlét, kondi, futások" - mondta 2006-ban a Magyar Narancsnak.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Hamar észre lehetett venni, hogy olyan, kevésbé tanítható tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kreativitás és a döntéshozási képesség. Később a tanulása, a szorgalma, a játék iránti alázata is az átlag fölé emelte" - emlékezett vissza rá az [origo]-nak nyilatkozva Róth, aki az osztályfőnöke is volt, miután a hírhedt testnevelés szakos osztályt egyik tanár sem akarta elvállalni azok után, hogy az előző osztályfőnököt annyira kikészítették, hogy szinte elmenekült.

"Miután kilencéves korától ismerem, végigéltem azt a változást, ami természetes egy fiatal sportolónál. Benne volt minden heccelődésben, aztán ahogy telt-múlt az idő, úgy lett érett játékos. Generációjának és egy korszaknak is a meghatározó játékosa. Akkor robbant be a maga vékonyka alkatával, amikor az erőkézilabda elkezdett dominálni, de be tudta bizonyítani, hogy ilyen testfelépítéssel és a trükkös játékkal is helye van az atléták közt."

Ha megállt a szekér, bevállalt egy hetest

Mörtel Renáta Győrben és a korosztályos válogatottakban is együtt játszott Görbiczcel. "Egy általános iskolába jártunk, azóta ismerjük egymást, sőt elválaszthatatlanok voltunk akkoriban. Hetedikben, amikor odakerültem, volt egy lány, akivel összevesztünk, kaptam is tőle egy pofont, Görbe pedig kiállt mellettem. Attól kezdve lettünk barátnők" - mesélte az [origo]-nak, hozzátéve, hogy később egymás mellett laktak, sok közös programjuk volt, és egy-egy nagy meccs után gyakran melegítőben mentek el bulizni.

"Kicsit szétszórt volt, bohókás, és tényleg bevállalós, minden buliban benne volt. Már akkor sztárnak titulálták, de benne ez még nem tudatosodott. Szeretett a középpontban lenni, mindenkivel jóban volt, mindenkihez volt egy kedves szava, mindenkivel éreztette, hogy lehet rá számítani. Ha bármi problémánk volt, nyugodtan fordulhattunk hozzá. A pályán pedig, ha megállt a szekér, akkor ő bevállalt egy hetest, és húzta magával a csapatot."

http://www.youtube.com/embed/Cj6wjId1agU

Görbicz tíz legszebb gólpassza

Tizenhét évesen már egyre többet szerepelt az ETO-ban, de súlyos sérülést, oldalszalag-szakadást szenvedett. "Megijedtem, ám szerencsére hamar rendbe jöttem. Az orvosok szerint a térdgépet is elhagyhatnám, ám akkor érzem magam biztonságban, ha rajtam van" - nyilatkozta.

Játékintelligenciában nincs párja

2001 nyarán a hazai rendezésű junior világbajnokságon ezüstérmes válogatott legjobbjaként, 18 évesen lett a Győr első számú irányítója, miután Pigniczki Krisztina elhagyta a csapatot. A megfiatalított Győr az EHF-kupában a dán Frederikshavn, a görög Artasz, a norvég Gjövik és Baekkelagets kiverésével a döntőig menetelt, de ott a Siti Beával felálló dán Ikast megállította. Az irányító az oda-visszavágón tíz gólt szerzett, és 2002 nyarán az akkor vb-ezüstérmes Norvégia ellen bemutatkozhatott a válogatottban is.

"Három tényező is az átlag fölé emeli, először is az alkati sajátosságai: hosszú alkarja van, különleges, robbanékony, gyors izomzattal rendelkezik, amivel a lövéseknél, hajító mozdulatoknál óriási előnyben van. Nagyon kevés nőnek van hasonló alkata" - mondta róla az [origo]-nak Mocsai Lajos, aki női szövetségi kapitányként egyre több lehetőséghez juttatta.

"Szintén kiemeli a kézisek közül az átlagon felüli játékintelligenciája. Kitűnő a pályán való tájékozódása, a periférikus látása és az improvizációs készsége, a döntési képességei pedig férfias kvalitást mutatnak. A harmadik tényező az intuíció, rendkívüli az előérző képessége, ilyennel csak a legnagyobbak rendelkeznek. Ez a három együtt pedig óriási dolgokra predesztinálja."

Forrás: AFP/SAEED KHAN

Lövőrepertoárban nincs párja a női mezőnyben, sok szakember szerint férfias játéka döntően meghatározza a sikerességét. Gyakran panaszkodott amiatt, hogy nincs meg benne az a megfelelő erő, ami egy klasszikus, felugrós átlövő mozdulat befejezéséhez szükséges lenne, ám ezt fineszes megoldásokkal tökéletesen tudta pótolni.

Ezért aztán az átlövések gyakorlása mellett inkább a trükköket leste el. Elmondása szerint a cunderezést (azaz a földre pattintott, megcsavart lövést) az Iváncsik fivérekkel gyakorolta, míg a Veszprém egykori jobbátlövőjénél, a macedón Kiril Lazarovnál azt figyelte ki, hogy mit csinál ziccerben.

Az elhallgatott bocsánatkérés

A 2002-es Eb-5. hely után a nagy kiugrást a 2003-as horvátországi világbajnokság jelentette, amelyen a válogatott ezüstérmet szerzett. Bár ez eddig a legjobb eredmény, amit a nemzeti csapattal elért, emlékeiben talán örökre a tragikus végkifejlet marad meg.

A csapat a vb-döntőn 26-20-ra vezetett Franciaország ellen, de a hajrára teljesen elfáradt, és bár egy perccel a vége előtt még két gól volt az előny, a vége úgy lett 28-28, hogy Görbicz gólját érvénytelenítették a bírók, majd eladta a labdát, és hetest, illetve piros lapot érően szabálytalankodott. A franciák az időn túli büntetővel egyenlítettek, és a hosszabbításban 32-29-re győztek.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Egygólos vezetésnél dobott egy szabályos gólt ziccerben, a kapus feje fölé, csakhogy ezt a gólt nem adták meg. A franciák később elemezték a vb-döntőt, és személyesen bocsánatot kértek tőlünk, illetve Franciaországban megjelent egy írás, amelyben elismerik, hogy ezt a vb-címet Magyarország érdemelte ki. Ezt a bocsánatkérést azonban Magyarországon elhallgatták" - emlékezett vissza Mocsai Lajos. "Görbicz azt tette abban az utolsó percben, amit egy vérbeli kézilabdázónak tennie kell: egygólos vezetésnél belőtte a meccs legfontosabb gólját, és mivel már egy percen belül voltunk, már nem jöhetett volna fel szabályosan az ellenfél. Nehéz feldolgozni, de hosszú távon az idő kompenzálja ezeket az igazságtalanságokat."

Már nyolc éve is a világ legjobbja volt

2004 és 2006 között vezérletével háromszor is nemzetközi kupadöntőt vívhatott az ETO, de az EHF-kupában a Viborg, majd a Cornexi, a KEK-ben pedig a Buducnost erősebbnek bizonyult.

Ennek ellenére úgy tűnt, 2006-ban szakmailag és a magánéletben is a csúcsra ért. A World Handball Magazine olvasói és a Nemzetközi Kézilabda-szövetség honlapjának szavazói alapján Sterbik Árpáddal együtt 2005 legjobb kézilabdázójának választották. A válogatott irányító a voksok 42,75 százalékát kapta meg, ezzel kétszer annyi szavazatot zsebelt be, mint a második helyezett román kapus, Luminita Dinu és honfitársnője, Valentina Ardean Elisei.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy nappal az után, hogy 2006. június 23-án átvette a világ legjobb kézilabdázójának járó kitüntetést, férjhez ment Présing András labdarúgóhoz, akivel öt évvel korábban ismerkedett meg. Nem volt hosszú életű a frigy, a pár 17 hónappal később elvált. Ahogy ők fogalmaztak, megromlott a kapcsolatunk, megbeszélték, hogy nem folytatják tovább.

2008-ban az olimpiáról hazatérve már Vincze Ottó, a Ferencváros és a Győr egykori labdarúgója várta, akivel azóta is együtt vannak. A volt középpályás a kézi-BL-győzelem másnapján, az ETO-Fradi futballmérkőzés szünetében kérte meg kedvese kezét.

"Az életben vannak fontos pillanatok, amelyek felejthetetlenek, az elmúlt hétvége is ezek közé tartozik. A BL-győzelemmel Anita életének nagy álma vált valóra, és ezt az ünneplést szerettem volna a lánykéréssel megkoronázni. Azt hiszem, most mi vagyunk a legboldogabb pár a világon" - nyilatkozta Vincze Ottó.

"Szerintem az elmúlt tíz év alatt összesen nem ért engem annyi öröm, mint amennyit az elmúlt napokban kaptam! Csodálatos érzés a szurkolók és a csapat szeretete, amely felém árad, de álmomban sem gondoltam, hogy még menyasszony is leszek. Biztos vagyok benne, hogy életem legszebb napjait élem most át!" - mondta Görbicz.

Kedvenc futballistája a világbajnok olasz Francesco Totti, akivel 2006 karácsonya előtt két nappal Rómában találkozhatott. "Természetesen nem mehettem üres kézzel, egy aláírt kézilabdát vittem neki "Kedvenc játékosomnak" dedikálással. Ő pedig megígérte, hogy küld nekem egy aláírt mezt. Összességében óriási élményt jelentett találkozni kedvenc sportolómmal, ennél tökéletesebb karácsonyi ajándékról nem is álmodhattam" - nyilatkozta hét éve a Kisalföldnek.


Mindenkit kikosaraztak

Görbiczet már húszévesen csábították európai klubok. A 2003-as KEK-negyeddöntő után a Győr vezetői az iránt érdeklődtek a Zilahnál, hogy az akkor 24 éves átlövő, a későbbi 150-szeres válogatott Aurica Valeria Motogna Bese hogyan szerződhetne Győrbe, mit kérnének érte a vezetők. Gheorghe Tadici edző azt mondta, Görbicz Anita és Mörtel Renáta mellett egy hűtőszekrényt szeretne cserébe. A válasz annyi volt, hogy a hűtő meglesz.

A világ legjobb játékosát 2006-ban rengeteg sztárcsapattal összeboronálták, az akkor 23 éves játékosért a dán lapok szerint bejelentkezett az Aarhus, az Aalborg, illetve az akkor már kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Slagelse, amelynek edzője, Anja Andersen mindenáron meg akarta szerezni világverő együttesébe.

A válogatott irányító azonban az Audi, az E.ON és a MOB hathatós támogatásának köszönhetően Győrben maradt, legutóbb tavaly kötött ötéves szerződést.

http://www.youtube.com/embed/1cHzGbk53AE

Egész pályás gól a Fradinak

"Olyan ikonja a győri sportéletnek, hogy mindig mindenki törekedett megtartani. Ő is mindig maradni akart, köré építették a csapatot, imádja a várost, és ez kölcsönös, azt hiszem, ez a szerelem már meg is marad. Ahogy az eredményei jöttek, úgy erősödött az ETO is anyagilag, azaz meg tudta fizetni, és igazolt mellé olyan kaliberű társakat, hogy eszébe se jusson távozni" - mondta Róth Kálmán.

Mörtel szerint biztosan megfordult a fejében, hogy kipróbálja magát külföldön, de minek ment volna el, ha Győrben mindene megvan. "Itt vannak a szerettei, és egy klub, amelytől mindent megkap. Ha gondolkodott is külföldi pályafutásban, azt elsősorban a családjával és magával rendezte le."

Jöttek a sérülések

Azért nála sem volt minden fenékig tejfel, a sérülések nem kerülték el, az elmúlt öt évben sok fontos mérkőzést és eseményt kellett kihagynia. A 2008-as BL-elődöntő előtt a Dunaferr elleni bokaszalag-szakadást szenvedett, így nem játszhatott a Zvezda Zvenyigorod ellen. A csapat nélküle 25-23-ra győzött idegenben, majd vele hazai pályán 27-21-es vereséget szenvedett.

Az olimpia előtt előbb a jobb hüvelykujja sérült meg, majd forró olajjal öntötte le a lábfejét, de felépült, és vállalta a pekingi szereplést.

http://www.youtube.com/embed/AilAEoV2OOk

A 2008-as olimpián

Az olimpia után egy novemberi, Ikast elleni BL-meccsen azért nem lépett pályára, mert rosszul érezte magát, a vérnyomásával akadtak problémák, sápadt volt, gyengének érezte magát. "Terhelés közben semmi baj nincsen, ha lejövök a pályáról, akkor van gond. Ilyenkor a pulzusommal van probléma. A szívem nem kap elég oxigént, és emiatt nem érzem jól magam" - nyilatkozta. Több vizsgálaton átesett, és két hónappal később az orvosok azt mondták, életmód-változtatásra van szüksége.

2009 májusában a Fradi elleni bajnokin szenvedett súlyos térdsérülést, külső oldalszalag-szakadás miatt nem játszhatott a Viborg elleni BL-döntőn, illetve a decemberi, kínai világbajnokságon sem. Fél év kényszerpihenő után 2010 januárjában tért vissza, de a Békéscsaba ellen ismét térdsérülést szenvedett, ezúttal másfél hónapot kellett kihagynia.

Év végén nem lehetett ott a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságon sem, mert bal kezének hüvelykujjában elszakadt a szalag.

http://www.youtube.com/embed/HvzkxZV5vO8

Görbicz rehabilitációja

"A legnagyobb gyengéje egyben a legnagyobb erőssége: imád játszani, ezért sokszor nehezen értette meg, hogy néha a legnagyobbaknak sem megy a játék, és ha lecserélik, az nem a személye elleni támadás, hanem éppen az óvása. Ezért is játszott régebben akár sérülten is. Mostanra lehiggadt, levetkőzte a fiatalos hevületet, ebben fejlődött a legtöbbet" - állítja Róth.

A lendületes akciók során gyakran ütközik az ellenfél játékosaival, a teátrálisabb, látványosabb esések miatt viszont sokan színészkedéssel vádolják. Erre azt szokta mondani, a kritikusok csak egyetlen olyan ütést éljenek át, mint amilyeneket ő kap egy mérkőzésen, és utána szívesen megbeszéli velük, hogy színészkedik-e, vagy sem.

"A viszonylag sok sérülése a játék szerkezetéből adódik, óriási terhelést kap, ebben a filigrán alkatban pedig benne van a sérülés, hiszen a nagy küzdelemben a tehetetlen ellenfelek olykor durván játsszanak ellene. Mára mentálisan is rendkívül stabillá vált, jól tűri a sérülés utáni lábadozás időszakát, ebből a szempontból is nagyon profi játékossá érett" - véli Mocsai Lajos.

A Győr emblematikus figurája

Közben a sikerek sem maradtak el, klubjával 2005 óta nyolc bajnoki aranyat (csupán 2007-ben lett ezüstérmes), kilenc Magyar Kupa-elsőséget szerzett, tagja volt a 2009-ben és 2012-ben BL-döntőig jutó együttesnek, de nagy álma, a Bajnokok Ligája megnyerése csak az idén teljesülhetett.

Róth szerint Görbicz egyenlő a győri kézilabdával: "Nélküle egész más lenne a csapat. És ez már nem is elsősorban szakmai, hanem ikonkérdés. Ha ma valaki azt mondja, ETO, akkor megjelenik Görbicz is a szemünk előtt. A BL-győztes egyben a világ legjobb klubcsapata, és ő ennek a csapatnak egy emblematikus figurája. A döntőben is egy érett profit láttunk, ahogy nagyon tudatosan diktálja a ritmust, és irányít."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A dicsfényben sütkérező játékos egy percig nem feledkezett meg a rajongóiról, akik a BL-döntő után és a győri ünneplés során is felköszöntötték a születésnapján. Az ünneplést és a számtalan üzenetet egy Facebook-üzenetben köszönte meg.

"Rengeteg üzenetet, gratulációt kaptam, és nem tudom külön megköszönni mindenkinek! (Remélem, megértitek.) Felejthetetlen napokon vagyok túl, életem legszebb pillanatait élhettem át veletek közösen! Végre sikerült a nagy álmom, a BL-győzelem. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a támogatást, biztatást és a rengeteg üzenetet, és természetesen külön köszönet jár a CSAPATNAK! További szép napot mindenkinek!"