Vágólapra másolva!
Szűk egy hét áll még a magyar férfikézilabda-válogatott rendelkezésére, hogy megoldja Nagy László hiányát, és úgy összeálljon a vasárnap rajtoló Európa-bajnokságra, hogy legalább a csoportból továbbjusson. Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint szorítja a csapatot a sportfinanszírozási rendszerből fakadó eredménykényszer.

Nagy László sérülése alapjaiban húzta át a magyar férfikézilabda-válogatott reményeit a vasárnap rajtoló Európa-bajnokságon. A szakmai és Mocsai Lajos szövetség kapitány ugyan halálcsoportról beszél, de egy héttel a kontinensviadal előtt azért az látszik, hogy Norvégiának nincs kész csapata (Dániától 34-22-re, Katartól 34-27-re kikapott), Izland stílusa ugyan nem fekszik nekünk, de korántsem olyan félelmetes a kerete, mint néhány éve. Vasárnap simán, 32-24-re ki is kapott az Eb-re ki se jutott Németországtól.

A világbajnok Spanyolország ugyan neves ellenfél (akkor is, ha Sterbik Árpád és Alex Dusebajev is hiányzik, de kérdéses Julen Aguinagalde szereplése is), ám a magyar válogatott rendszerint kiválóan kezdi a világversenyeket - Eb-n 2006-ban kaptunk ki utoljára az első fordulóban -, 2008-ban legyőztük a spanyolokat, 2010-ben ikszeltünk a franciákkal, két éve pedig az oroszokkal. Továbbjutás esetén jönne három ellenfél az A csoportból, ahol Csehország, Macedónia és Ausztria verhető, Dánia ellen pedig már a vereség is beleférne.

Papíron így nézne ki egy sikeres Európa-bajnoki szereplés, amely akár hat közé jutással is kecsegtetett volna, ám a hét végi, gyöngyösi négyes tornán bebizonyosodott, hogy Nagy László hiányában a védekezés lyukas, a támadójáték erőtlenebb, és a nyolc közé jutáshoz nagy szerencse is kellene.

Mocsai Lajos Forrás: AFP/Lluis Gene

Védekezésben elsősorban a hármas poszton állunk cudarul, Ilyés Ferenc és Schuch Timuzsin ugyan megoldás, de ketten nem játszhatják végig a tornát, a helyükre cserélhetők pedig már nem azt a szintet képviselik. Támadásban végre odaérhet Ancsin Gábor és Putics Barna, akikről évek óta azt hangoztatja a szakma, hogy feltörekvő tehetségek, most 23 és 29 évesen végre megkaphatnák a teljes lehetőséget.

Kérdés, mennyire mer majd a szakvezetés a fiatalokra építeni, Mocsai Lajos ugyanis a Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta: "Az Eb-re össze kell állnunk, ott már nem kísérletezhetünk, mert szorít bennünket a magyar sportfinanszírozási rendszerből fakadó eredménykényszer."

A szakember szerint a háromnapos torna során rengeteg problémával szembesült, több olyan játékos is akad, akinek inkább rehabilitációra lenne szüksége, mégis vállalta, hogy pályára lép a válogatottban.

"A csapatban azonban nagyon jó a morál, a fiúk becsülettel küzdenek és minden megtesznek az eredményességért. Az Európa-bajnokság előtt még van néhány napunk, a megszerzett tapasztalataink alapján folytatjuk a munkát. Az Eb-n nagyon nehéz csoportban szerepelünk, kemény meccsek várnak ránk, de maximálisan bízom a csapatban, a küzdőszellemükben" - nyilatkozta.

Jegyvétel mailben is

Az Európa-bajnokságon a magyar válogatott a B csoportban sorrendben a vb-címvédő Spanyolországgal, majd Izlanddal és Norvégiával mérkőzik. A tornára már kaphatóak a jegyek 325 és 425 dán koronás áron az Európa-bajnokság honlapján. A dán szervezők közlése szerint a magyar szurkolók egy szektorba is kérhetik belépőiket, ez esetben jegyigénylésüket az [email protected] címre kell elküldeniük.


A magyarok aalborgi csoportmérkőzései:

Január 12., vasárnap, 18.15: Spanyolország - Magyarország
Január 14., kedd, 18.00: Magyarország - Izland
Január 16., csütörtök, 20.15: Magyarország - Norvégia