Ezt nem ronthatja el a Veszprém

Nagy László, psg, MKB-MVM Veszprém, kézilabda
Párizs, 2014. április 19. Nagy László, az MKB-MVM Veszprém (k) és Ibrahim Diaw (j), a Paris Saint-Germain játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a párizsi Georges Carpentier Hallban 2014. április 19-én. (MTI/EPA/Christophe Karaba)
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém egyetlen lépésre van attól, hogy története során először bejusson a kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, miután a negyeddöntőben 28-26-ra nyert Párizsban a PSG ellen. A magyar csapatnál még senki nem gondolja, hogy máris megvan a továbbjutás, a játékosok érzik a nyomást, de erős alapra építkezhetnek a veszprémi visszavágón.

Bár sokan küszöbön álló történelmi sikert emlegetnek, ez csak a mostani lebonyolítási rendszerre igaz, hiszen a Veszprém (még Fotex néven) 2002-ben döntős, 2003-ban és 2006-ban elődöntős volt a Bajnokok Ligájában. A Final4-rendszerben is volt komoly esélye, hogy eljusson Kölnbe, de ez eddig még nem sikerült - néhányszor fájdalmasan kevésen múlt a négyes döntő.

A Veszprém többször kapta ellenfélül a nyolcad- vagy negyeddöntőben a későbbi győztest, máskor már a csoportban kénytelen volt sztárcsapatok sorával szemben helytállni. Tavaly a a csoportkörben egy hét leforgása alatt legyőzte az egy évvel korábbi Bl-döntő mindkét résztvevőjét, de tavasszal néhány furcsa bírói ítélet miatt lemaradt a Final4-ról a Kiellel szemben.

"Sokszor voltunk már közel, de ennyire talán még egyszer sem" – mondta az Origónak Fazekas Nándor, a Veszprém rutinos kapusa, akinek óriási szerepe volt a Párizsban aratott győzelemben is. Fazekas elmondta, a csapat nagyon jól felkészült a PSG-ből, aminek meg is lett az eredménye, pedig egy ilyen játékrendszerű ellenfélre borzasztó nehéz külön készülni.

Nagy László 9 gólja nagyon kellett Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

"A PSG esetében nem is a csapat támadójátékára kellett felkészülnünk, hanem arra - sok órányi videózással -, hogy mit csinálnak a játékosaik egy az egyben. A támadásaik nagy részét ugyanis egyéni akciók végén igyekeznek befejezni, ami nem kellemes, hiszen olyan világsztárokat kell egy az egyben megállítani, akik a saját posztjukon a világ legjobbjai."

Egyetértett csapattársával a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Nagy László is. "Párizsban nem tudott meglepni bennünket a PSG, mert jól felkészültünk belőlük, és gyorsan reagáltunk, ha taktikát változtattak." Nagy a csapat legeredményesebb játékosa volt, de kilenc góljánál is fontosabb volt, hogy végig remekül védekezett, pedig gyakorlatilag egy perc pihenő nélkül játszotta végig a mérkőzést.

Egy kijózanító negyedóra

A Veszprém a párizsi meccs nagy részében remekül megoldotta a feladatát, az első negyedórában az idény legjobb játékát nyújtotta. "Aztán a másodikban meg az egyik legrosszabbat – mondta erre Fazekas. – Kicsit megnyugodtunk, hogy működik, amit elterveztünk, és ettől könnyelművé váltunk. Pontosan azokat a hibákat követtük el, amelyeknek az elkerülésére az egész felkészülésünk ki volt hegyezve: gyorsan eladtuk a labdákat, hagytuk, hogy rohanjanak, és ennek meg is lett az eredménye, mert a PSG gyorsan eltüntette a remek kezdésből származó előnyünket."

Fazekas hozzátette, a PSG azért is tudott visszajönni a meccsbe, mert a franciák magyar légiósa, Császár Gábor beállásával már nem csak egyénieskedésből álltak a francia támadások, hanem elgondolás is volt bennük. "Arra feltétlenül jó volt az első félidő vége, hogy visszarángasson minket a földre. Szerencsére a második félidőben már jól mentek a dolgok, és a pályán végig érezni lehetett, hogy hiába áll világsztárokból az ellenfél, mi vagyunk a jobb csapat. Egységesebbek voltunk, remekül segítettük egymást, ennek köszönhettük, hogy idegenben is le tudtuk győzni a PSG-t."

A Veszprémnek hasonló erényekre lesz szüksége a visszavágón is, hiszen nem valószínű, hogy a PSG egy hét alatt felépíti a támadójátékát, de ha a klasszisok közül néhánynak elsül a keze, bajba kerülhet a magyar csapat. „Nekünk nem a franciákkal kell foglalkoznunk, hanem saját magunkkal. Úgy kell tenni a dolgunkat, hogy nekik kelljen alkalmazkodniuk hozzánk, és nem fordítva. Kint sikerült, pont 5000 szurkolónk előtt, az őrületes hangulatú Veszprém Arénában ne menne?” - tette fel a kérdést a veszprémiek kapusa.

Nagy László Párizsban megállíthatatlan volt Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

A magyar bajnokkal szemben egyértelmű elvárás idén a Final4, a szponzorok, a közvélemény és a szurkolótábor is csalódásként élné meg, ha idén sem sikerülne eljutni Kölnbe. Fazekas szerint érezhető a nyomás a csapaton, de egy élsportolónak el kell tudnia viselni, hogy sokat várnak tőle. "Annyiszor botlottunk már meg karnyújtásnyira a céltól, hogy normális, ha még az indokoltnál is nagyobb rajtunk a nyomás. Van, akit felpörget a nagy tét, és van, akit maga alá temet. Én azt gondolom, mi az előbbi csoportba tartozunk, és ezt szeretnénk szombat délután mindenkinek bebizonyítani."

A győzelem ellenére a Veszprém egyáltalán nem játszott ki magából mindent Párizsban. "Nem volt minden rendben. A párizsi meccs felvétele is azt bizonyította, hogy jobban kell figyelnünk a lerohanásaikra, a szélsőjátékosaik gyors indulásaira és a második hullámban érkező átlövők kísérleteire. Egy olyan, klasszisokból álló csapat, amilyen a PSG, akkor tud arcot és harcmodort váltani, amikor az ellenfél a legkevésbé számít egy ilyesfajta fordulatra – mondta Nagy László.

Fazekas szerint elbizakodottságról nincs szó a csapatnál, de a párizsi teljesítmény kellő önbizalmat ad a Final4 eléréséhez. „Erős alapra építkezhetünk, hiszen idegenben győztünk le egy sztárcsapatot. Ott kell lennünk fejben végig, és nem lehet baj – tette hozzá a magyar kapus.

MKB-MVM Veszprém-PSG Handball (Az első mérkőzésen: 26-28)
04.26., szombat, 16h (TV: DigiSport1)
Veszprém, Veszprém Aréna, vezeti: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)