Az olimpia is elúszhat a szégyenletes kézivereséggel

Magyarország-Szlovénia, kézilabda vb-selejtező
Velenje, 2014. június 15. Zubai Szabolcs (j) és a szlovén Marko Bezjak a férfi kézilabda világbajnoki selejtező visszavágóján, a Szlovénia - Magyarország találkozón a szlovéniai Velenjében 2014. június 15-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel a vb-selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32-26-ra kikapott a szlovénoktól, így összesítésben elvesztette a párharcot.

férfikézilabda világbajnoki selejtező:
Szlovénia - Magyarország 32-26 (13-16) - élő közvetítés
Velenje, 2500 néző
v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
Szlovénia: Prost, Skof (kapusok), Bezjak 1, Bombac 2, Bundalo, Dolenec 3, Gaber 3, Gajic 9/4, Marguc, Miklavcic 1, Natek 4, Nosan, Pucelj, Skube 5, Spiler 1, L. Zvizej 3. Szövetségi kapitány: Boris Denic.
Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin, Balogh Zs., Császár 3/1, Harsányi 4/2, Ilyés, Iváncsik G. 4, Lékai 3, Nagy L. 6, Putics 1, Schuch, Szalafai 1, Szöllősi Sz. 2, Vadkerti, Zubai 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
kiállítások: 6, ill. 10 perc
hétméteresek: 5/4, ill. 3/3
továbbjutott: Szlovénia, 54-51-es összesítéssel

A festői fekvésű Velenje csarnokába nagyjából 200 magyar szurkoló kísérte el a csapatot, a leginkább a régi veszprémi csarnokra emlékeztető arénában telt ház volt, ami nagyjából 2500 nézőt jelentett. Mocsai Lajos kapitány nem készült nagy meglepetéssel, a sérült Gulyás Pétert leszámítva a legerősebb magyar válogatott kezdte a sorsdöntő visszavágót.

Nem indult rosszul a meccs, a remekül védekező magyarok gyorsan elléptek 4-1-re Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő góljaival, és bár támadásban nem brillírozott a csapat, tartotta előnyét az első percekben. Sok volt a gól, már az első félidőben érezni lehetett, hogy a háromgólos előny inkább négynek számít, mert több gól fog születni, mint a veszprémi mérkőzésen (25-22).

A megszokott Ilyés-Császár-Nagy lövősor támadásban lassan játszott, az alacsonyabb, gyors szlovénok lábbal remekül védekezve többször megállították a magyar csapatot, és egy időkérés után egy gólra is fel tudtak zárkózni.

A magyar válogatott nem kezdett rosszul, egy darabig tudták tartani a 3 gólos előnyt - galériához kattintson a képre! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mocsai cseréi bejöttek, Lékai és Szöllősi is remekül szállt be, így egy rosszabb periódus után újra háromgólosra növelte előnyét Magyarország, ráadásul több gólt is szerzett gyors lerohanással, azzal a fegyverrel, amelynek bevetését Szlovéniától vártuk. A második félidő elején visszajött a pályára az alapcsapat, a szlovénok összesítésben hatgólos hátrányuk ellenére alaposan felszívták magukat, és a magyar védelem kihagyásait kihasználva elkezdtek visszakapaszkodni a meccsbe. Mivel támadásban továbbra sem játszott jól a magyar csapat, a szlovénok (és a szurkolóik) megérezték a lehetőséget, és egyre közelebb jöttek.

A 39. percben majdnem összedőlt a csarnok, amikor Szlovénia kiegyenlített. Mocsai sokáig várt a csapat frissítésével, és nem kért időt, amikor már érezni lehetett, hogy nem csak hullámvölgyről van szó a csapatánál, és mire cserélt, már hátrányban volt Magyarország. Kicsit összeszedte magát a magyar fal, kivédekezett néhány támadást, és úgy tűnt, sikerül megállítani a szlovénok rohanását. Az utolsó negyedóra döntetlenről kezdődött, de a magyarok már túl voltak a szlovénok által Veszprémben lőtt 22 gólon, azaz innentől egy háromgólos vereséggel is vb-résztvevőnek tekinthette magát.

Lékai három gólig jutott - galériához kattintson a képre!

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Skubéval nem bírt a magyar fal, az irányító góljaival vezetett Szlovénia, de fogyott az idő. Mocsai a hajrában igyekezett forgatni fáradt csapatát, de támadásban továbbra sem volt igazán jó teljesítmény, és kezdett elfogyni az erő a védekezésre is. Az elképesztő hangulatban az utolsó perceket már egyértelműen a szlovénok uralták, gyors támadásokkal szétzilálták a magyar védekezését, és előbb kiegyenlítették az összesített állást, majd a vezetést is átvették.

A magyaroknál továbbra sem akadt senki, aki gólt tudott volna lőni, a gyenge kísérletekből a szlovénok lerohantak, és könnyű gólokat lőttek. Minden eldőlt, amikor az erejével teljesen elkészült magyar válogatott 0-3-ra hozott le egy emberelőnyt. Hihetetlen, de az utolsó percre nem maradt izgalom, szlovén örömjáték végén alakult ki a 32-26-os különbség, amivel Szlovénia jutott ki a katari világbajnokságra.

A vereséggel nem csak a világbajnoki szereplés lett oda, de jó eséllyel a 2016-os riói olimpia is - galériához kattintson a képre! Forrás: Origo

A magyar válogatott nem játszott jól a mérkőzés elején sem, de amíg a védekezése működött, továbbjutásra állt. A második játékrészre azonban elöl és hátul is összeomlott a csapat, nem akadt egyetlen igazán jó teljesítmény sem, így a szünet után 19 gólt szerző szlovénok teljesen megérdemelten győzték le a magyar csapatot. A szégyenletes vereséggel nem csak a 2015-ös világbajnoki szereplés lett oda, de jó eséllyel a 2016-os riói olimpia is.

"Amit felépítettünk, jól működött, megoszlott a teher a játékosok közt, jó volt a csapatjáték is. De Zubai alig tudott lépni, Iváncsiknak is fájdalmai voltak, Harsányinak szétszakadt a térde" - sorolt fel néhány okot Mocsai Lajos a Sport TV-nek nyilatkozva. A kérdésre, hogy a végére elfogytunk-e, azt mondta: "Nagyon kevesen voltunk a mai meccsen, a ziccert is kihagytuk a végén, elszórtuk a labdákat, a padon nem maradt minőségi cserénk, akik a hajrában továbblendíthették volna a csapatot."