Az élmezőnyben marad a magyar kézilabda

Csoknyai István U18-as kézilabda kapitány
Bécsújhely, 2010. január 19. Csoknyai István magyar szövetségi kapitány (piros) és a csapat tagjai örülnek egy gólnak a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában a Franciaország-Magyarország mérkőzésen. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar U18-as férfi kézilabda-válogatott átgázolt a korosztályos Európa-bajnokság mezőnyén, de a döntőben vereséget szenvedett a csoportkörben nyolc góllal legyőzött francia válogatottól. A döntő fantasztikus eredmény a korosztálytól, és a hazai rendezésű, balul sikerült U19-es világbajnokság után újra felcsillantja a reményt, hogy több lyukas év után új magyar kézilabda-nemzedék biztosítja, hogy a sportág élvonalában maradjunk. 

A felnőtt csapatunk kikapott Szlovéniától a 2015-ös világbajnokság selejtezőjében, így kihagyja a katari vébét, és veszélybe került a 2016-os olimpiai szereplés is. Nagy László a velenjei öltözőben azt mondta, „a mi időnk lejárt”, ezért volt különösen ijesztő, hogy a tavalyi U19-es világbajnokságon a magyar csapat csak a 10. helyen végzett. Azóta az a csapat is hozott szép eredményeket, de a mögöttük érkező ifiválogatott óriásit durrantott Lengyelországban az Eb-ezüsttel.

A magyar U18-as válogatott veretlenül jutott be a döntőbe, ahol nem bírt ugyan Franciaországgal, de az 1999-es Eb-győzelem óta így is a legnagyobb sikerét érte el. A Nagy László, Iváncsik Gergő, Buday Dániel, Laluska Balázs fémjelezte csapat felnőtt szinten is meghatározó szereplője lett a válogatottnak, hasonlót várhatunk a mostani utánpótlástól is, és ebben egyetért Mocsai Lajos is, aki szerint hiba lenne döntőfóbiát emlegetni.

TAO-pénzek és szakmai koncepció

„Most biztosan sokan elkezdik a szokásos mantrát a döntőfóbiáról, de ezt be kell fejezni! Fantasztikus eredményt ért el Gyurka János ifjúsági válogatottja, és mielőtt bárki az elveszített döntővel jönne, vegyük tudomásul, hogy egy elődöntő vagy egy negyeddöntő pszichésen ugyanolyan nagy nyomást helyez a játékosokra – mondta az Origónak Mocsai Lajos, az akadémiai rendszer ötletgazdája és szakmai felelőse.

Három magyar az álomcsapatban

A lengyelországi Eb-n három magyar játékos is különdíjban részesült. A torna legjobb játékosának választották Juhász Ádámot, Ligetvári Patrik a legjobban védekező játékos lett, Győri Mátyás pedig az álomcsapat balátlövője lett.

Az Eb-döntős magyar U18-as válogatott kerete:
Kapusok: Pásztor Imre (Pick Szeged), Rózsavölgyi Gergő (MKB-MVM Veszprém)
Jobbszélsők: Urbán Egon (Pick Szeged), Varjú Martin (MKB-MVM Veszprém)
Jobbátlövő: Bartók Donát (Grundfos Tatabánya)
Irányítók: Győri Mátyás (Balatonfüred), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya), Mikita Bence (NEKA), Schmid Péter (MKB-MVM Veszprém)
Beállók: Füzi Dániel (MKB-MVM Veszprém), Nemes Richárd (Balatonfüred)
Balátlövők: Gábor Marcell (MKB-MVM Veszprém), Ligetvári Patrik (MKB-MVM Veszprém), Szilágyi Dávid (Békés)
Balszélsők: Deák Máté (PLER), Fekete Dávid (MKB-MVM Veszprém)
Szövetségi kapitány: Gyurka János

Az U18-as válogatott sikere Mocsai szerint a két éve elkezdődött képzési rendszeren alapszik. „A londoni olimpia után több ezer gyerek kezdett el kézilabdázni, és a TAO-pénzeknek köszönhetően a képzésük, a felkészítésük és az oktatásuk egyaránt a meghatározott központi stratégia szerint történt. Az ifjúsági válogatott játékosai remek képzést kaptak, ráadásul ez egy kiemelten tehetséges korosztály, amely 6-8 év kihagyás után – a juniorokkal kiegészülve – eredményes utánpótlása lehet a mostani felnőtt válogatottnak” – mondta Mocsai.

Az Eb-döntős magyar U18-as kéziválogatott Forrás: MKSZ

A juniorok az elrontott világbajnokság után Mocsai javaslatára Provident Junior Válogatott néven elindultak az NBI-ben (10. helyen végeztek), és Csoknyai István csapatába feljátszottak néhányan a Gyurka-féle U18-as csapatból is. Többek közt az ifjúsági Eb legjobban védekező játékosának választott Ligetvári Patrik, a kapus Rózsavölgyi Gergő, Varjú Martin, és Fekete Bálint. Az U19-eseknek jót tett a felnőttbajnokság, a tavalyi vébén döntőt játszó Horvátországot legyőzve kijutottak az U20-as Eb-re, az U18-asok pedig legázolták a lengyelországi Eb mezőnyét.

Miért változtatjuk meg, ami működik?

„Mi évi ezerórás képzést tartunk, évente 300 munkanapunk van, és olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy felkészült edzők dolgoznak a fiatalok mellett. Fizikai, taktikai és mentális felkészítést kapnak a gyerekek, és közben súlyt fektettünk a versenyeztetésre is. A koncepció és a színvonalas szakmai munka kezdi meghozni a gyümölcsét, és nagyon bízunk benne, hogy felnőtt szinten is hasonló sikereket érnek el a mostani fiatalok – tette hozzá Mocsai.

A junior válogatott idén már nem indul el az NBI-ben, a látszólag működőképes versenyeztetési modellt egy év után feladja a szövetség. Éltünk a gyanúval, hogy ennek köze lehet a nevezési határidő előtt néhány nappal kimúlt budapesti csapatnak, ahol a tehetséges fiatalok mellett néhány befutott játékos is szerepelt volna, de Vetési Iván szövetségi elnök szerint a két dolognak nincs köze egymáshoz.

Csoknyai a fiatalokkal sikeresebb Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Az elnökség több ok miatt hozta meg a döntést, hogy idén nem indítjuk el a junior válogatottat az első osztályban. Először is az ifjúsági válogatott tagjai még nem esnek a junior korosztályba, másrészt idén úgy fest, klubszinten maguk a csapatok oldják meg az utánpótláskorú játékosok versenyeztetését. A két nagy klubot leszámítva több csapatnál, mint például Balatonfüreden, Tatabányán és Gyöngyösön is masszívan építenek a fiatalokra, akik így felnőtt csapatokban edződhetnek az NBI-ben – mondta az Origónak Vetési.

Az elnök nem biztos benne, hogy az első osztályú szereplés lökött ekkorát a vébén megégő juniorokon. „Más szakmai koncepció szerint, új szövetségi kapitány irányítása alatt készült a válogatott. Fontos az összeszokottság és a meccsrutin, de nem kizárólag ezek miatt javult nagyot a csapat eredményessége” – mondta Vetési.

Az elnök szerint rendben van az utánpótlás a férfiaknál, és Mocsai Lajos is derűlátóan nyilatkozott szakágban rejlő lehetőségekről. „Elég, ha annyit mondok, minden korosztályunk ott lesz a soros világversenyen, ráadásul mindegyik csapatunk selejtezőn jutott ki, nem a rendező jogán lett résztvevő. Ilyen elég régen fordult elő utoljára.”