Vágólapra másolva!
Ha nem jön közbe formahanyatlás vagy sérülés, akkor szinte teljesnek mondható a magyar női kézilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete. Száz nappal a horvát-magyar rendezésű verseny előtt Németh András szövetségi kapitány azt mondta, szeretné, ha csapata mindhárom hazai helyszínen játszana, azaz eljutna az éremcsatáig.

A december 7-én kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság előtt száz nappal már a keret nyolcvan-kilencven százaléka megvan, jelentette ki Németh András szövetségi kapitánya. A szakember nagyon bízik a jó szereplésben.

"Márciusban kezdtük meg a felkészülést, ugyan a kezdeti mérkőzésen nem sikerültek jó, de júniusban és augusztusban már teljes létszámban értünk el szép győzelmeket. A keret összetétele szinte teljesnek mondható, 80-90 százalékos, remélem, ősszel se formahanyatlás, se sérülés nem jön közbe. A kettes-hármas védő még posztján gondolkodom, ott jobb lenne beállóst szerepeltetni, majd meglátom" - nyilatkozta Németh.

A felkészülésre három hét lesz, ebből októberben egy hetet Debrecenben tölt a csapat, de az ellenfelekről egyelőre semmit sem tudni. A kapitány annyit elárult, hogy a komoly csapatok néha egy évvel korábban lekötik a mérkőzéseiket, így most nagyon nehéz találni szabad válogatottat.

Németh András fejében már összeállt az Eb-keret Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Az Eb előtt lesz két szúk hetünk, de akkor nagy munkára nem szabad gondolni, hiszen a játékosok egy kemény Bajnokok Ligája és bajnokság után érkeznek a válogatotthoz. Akkor finoman kell bánni a lányokkal" - tette hozzá Németh. "De kétnaponta játszunk mérkőzéseket, közötte is lesz még idő készülni. A célunk, hogy mindhárom magyar városban játsszunk az Európa-bajnokság alatt."

A magyar válogatott csoportmérkőzéseit Győrött játssza, sorrendben Oroszország (december 7.), Lengyelország (december 9.) és Spanyolország (december 11.) ellen, a középdöntőt pedig Debrecenben vívják majd a mieink. Az elődöntőkre és a helyosztókra a budapesti Papp László Sportarénában kerül sor december 19-én és 21-én.

A kapitány elárulta, hogy a válogatott játékosok egy felmérésen vesznek részt, az írásbeli tesztet egy három-négyórás beszélgetés követi. A cél, hogy kiderüljön, melyik játékos hogyan viseli a felfokozott várakozással és nyomással járó Eb-t. "Ha az derül ki, hogy néhány Csipkerózsikát reggelente meg kell simogatni, azt azért nem vállalom" - mondta mosolyogva Németh, aki azt várja a teszttől, hogy annak eredménye megerősítse eddigi tapasztalatait.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség és az Eb szervezőbizottságának elnöke Budapestet a női kézilabdázás fővárosának nevezte, célozva arra, hogy a májusi BL Final Four után az Európa-bajnokság éremcsatáinak is a Papp László Sportaréna ad majd otthont.

Kiss Norbert, sportért felelős helyettes államtitkár kijelentette, a magyar kormány elkötelezett a sport irányában, és a 180 millió forintos támogatás európai szinten is példaértékű.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere kicsit duzzogott, amiért a protokoll szerint csak harmadik megszólaló lehetett a sajtótájékoztatón, de aztán elárulta, hogy a hatvanas években ő is kézilabdázott a BEAC-ban. Arra buzdította a szurkolókat - főleg a külföldieket -, hogy nemcsak Budapestet, de Győrt és Debrecent is fedezzék fel, mert gyönyörű városok.

Marczinka Zoltán, a magyarországi szervezőbizottság ügyvezetője elárulta, a jegyértékesítés öt hónappal a torna rajta előtt elindult, és a szövetség a közeljövőben igyekszik kedvezményes lehetőségeket kialakítani annak érdekében, hogy a klubok és a legfiatalabb kézilabdázók is minél nagyobb számban lehessenek ott az Európa-bajnokságon.