Szegeden nincs prémium az ezüstért

Kupagyőztes a Pick Szeged, kézilabda
Szeged's goal keeper Roland Mikler (C) and fellow players celebrate with the trophy after winning the European Handball Federation cup final match between French side Montpellier Agglomeration and Pick Sceged of Hungary at the Max Schmeling Hall in Berlin on May 18, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Mozgalmas volt a nyár a Mol-Pick Szegednél: az edző lett az EHF-kupa-győztes szakmai igazgatója is, új főszponzor lépett a támogatók közé, a keretben pedig kulcsjátékosok jöttek-mentek. Mi várható idén a klubtól, van-e esély arra, hogy utolérje a Veszprémet?

Már hat éve nem lógott semmilyen aranyérem a szegedi kézilabdázók nyakában (2008-ban a Magyar Kupában, egy évvel korábban a bajnokságban sikerült megtörni a veszprémi hegemóniát), amikor 2014 tavaszán a Pick Szeged sporttörténelmi sikert aratva megnyerte a második számú európai sorozatot, az EHF-kupát.

A győzelem értékét növelte, hogy a négyes döntő házigazdáját, a Füchse Berlint is legyőzte Juan Carlos Pastor csapata. Pedig a sikert nem előzte meg hazai diadalmenet: a bajnoki döntőben oda-vissza nyert a Veszprém, a Magyar Kupát is simán behúzta a címvédő. Az idei szezon elején megrendezett Szuperkupa-döntő sem azt mutatja, hogy a Szeged már közelebb került nagy riválisához.

A szegedieknek a hazai sikerélményt egy ideje jobbára az alapszakasz szegedi meccse jelenti, ezeken az utóbbi években el-elkapták a Veszprémet (sőt, 2012-ben alaposan elverték a bajnokot), de a rájátszást már mindig a bakonyiak kezdték az első helyről. Idén viszont az alapszakaszban nem lesz ott a Veszprém, hiszen a SEHA Ligában indul (erről sorozatról ebben a cikkünkben olvashat).

A költségvetésben csökkent a különbség

Szegeden stabil a háttér, de tavalyig elég komoly különbség volt a legnagyobb hazai rivális és a Pick költségvetése között, különösen, miután az MVM támogatói szerepvállalásával állami pénzek kezdtek folyni a Veszprémhez.

Azóta azonban sikerült megnyerniük főtámogatónak a Molt, vélhetően Fasimon Sándor, a cég kézilabda-rajongó ügyvezető igazgatója – egyben a szegedi csapatot működtető igazgatóság tagja – révén. A Mol korábban is szponzora volt a Szegednek, de most már több pénzt ad, így névszponzorrá vált.

Fantasztikus siker volt az EHF-kupa megnyerése Forrás: AFP/Odd Andersen

Hogy az OTP-csoport és a Pick által biztosított támogatással kiegészülve pontosan mennyiből gazdálkodik most a klub, nem tudni, de valószínű, hogy a büdzséje már európai szinten sem számít rossznak. A rendelkezésünkre álló információk alapján valószínűsíthető, hogy az MKB–MVM Veszprém költségvetése még így is 20-25 százalékkal nagyobb. Ez persze önmagában nem garancia semmire, hiszen például 2007-ben is a Veszprém volt az erősebb gazdaságilag, mégis a Szeged lett a bajnok.

Volt jövés-menés a nyáron

Miután a szezonnyitó Szuperkupáért a Veszprém alaposan elverte a Szegedet, a szurkolókat is megosztja a kérdés, hogy a nyári erősítés jól sikerült-e a klubnál. Annyi bizonyos, hogy fajsúlyos a távozók névsora: Mikler Roland és Tatai Péter személyében két válogatott kapus, családi okokra hivatkozva pedig a svéd irányító, Jonas Larholm is elment.

Az új nevek nem rosszak, de fontos láncszemek estek ki, így Juan Carlos Pastorra mindenképp komoly csapatépítési feladat vár. Elhozták a PSG-ből a veterán spanyol kapust, José Manuel Sierrát és a világbajnok balátlövőt, Antonio Garcia Robledót, valamint a Csurgó lengyel válogatott kapusát, Piotr Wyszomirskit. Visszatért rövid veszprémi (vagyis inkább mannheimi) kitérőjéből Rajko Prodanovic, a remek képességű szélsőre nagy szüksége lesz a csapatnak.

Mikler pótlása hihetetlenül nehéz feladat Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ahhoz már kénytelenek voltak hozzászokni Szegeden, hogy a Veszprém gyakran vesz meg szegedi kulcsembereket. Az idén nemcsak Miklert, hanem a klub kapusedzőjét, Porobic Harist is elvitte a rivális, pedig a bosnyák szakember 22 éve Szegeden élt.

Felemás mérleg

A szurkolók tudomásunk szerint nehezen bocsátották meg Pastornak, hogy nem tartóztatta a közönségkedvenc Fero Sulcot, és a Pick-tábor tagjai a spanyolosítást sem feltétlenül nézik jó szemmel. Főleg, ha olyan játékosok a kárvallottjai, mint Tatai Péter, akinek elege lett a második számú kapus posztjából, és egyébként is elég feszült volt a viszonya Pastorral, így Romániába igazolt.

A Mikler helyére szerződtetett José Manuel Sierra nem jobb, viszont sokkal idősebb a magyar válogatott kapusánál, a Tatai helyére hozott Piotr Wyszomirski viszont nagy fogás lehet, a lengyel válogatott kapusnak óriási szerepe volt a Csurgó tavalyi menetelésében. Pastor a két kapus mellett elengedte a délszláv légióból Prcét és Kekezovicot (utóbbi már Kékezovity, hiszen magyar állampolgár lett), megtartotta viszont a keret legnagyobb nevű játékosát, Jonas Källmant. Ő azonban hiába a világ egyik legsokoldalúbb szélsője, és egyúttal alapembere a Pastor által összerakott védekezésnek, sokszor sérült.

Mezei Richárd (jobbra) családi okok miatt mondott le Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Egy kézben a szakma

A szezon végén családi okokra hivatkozva lemondott a vezérigazgatói posztról Mezei Richárd, és a távozása után a csapat spanyol edzője, Juan Carlos Pastor vette át a szakmai igazgató feladatait. Ez kockázatos lépés, nem biztos, hogy jó ötlet egy kontroll nélküli vezetőre bízni minden szakmai döntést, még ha olyan kifogástalan is a szakmai pedigréje, mint a spanyol szakemberé.

Korábban ilyen gond nem volt, hiszen a sokszoros válogatott Mezei Richárd előtt olyan vezetői voltak a csapatnak, mint az olimpikon Lele Ambrus, a szegedi legenda, Kővári Árpád vagy a korábban játékosként és utánpótlásedzőként is a Picket szolgáló Bella Árpád. A klub első embere jelenleg Szűcs Ernő Péter, akinek semmiféle kézilabdás múltja nincs, a technikai vezető pedig március óta Szögi Nándor, aki korábban szervezési feladatokért volt felelős, és ő volt a klub tolmácsa. Nem valószínű, hogy Pastor bármelyikükkel egyeztetne szakmai kérdésekben.

Juan Carlos Pastor a világ egyik legnagyobb kéziszakértője Forrás: AFP/Odd Andersen

Akárhogy is, a világ egyik legnagyobb kézilabda-szaktekintélyének nem lesz könnyű dolga, hiszen újra csapatot kell építenie. Bár az EHF-kupa-győztes csapat gerince megmaradt, Pastor mindent a védekezésre épít fel, ezért a két kapus távozása érzékeny veszteségnek tűnik. (Beszéltünk a változásokról a Szeged elnökével, Szűcs Ernő Péterrel, de később visszavonta a nyilatkozatát.)

Nem érte meg a SEHA, jó a BL-csoport

Bár a magyar szövetség némi huzavona után engedélyezte a Szegednek és a Veszprémnek, hogy elinduljon a délkelet-európai csapatokat tömörítő SEHA-ligában, a klub végül mégsem nevezett. A magyar bajnokság 2014/15-ös sorsolását amúgy sem volt könnyű összerakni, készült két-három verzió, mire végül kiderült, hogy a Szeged is a Veszprém nélküli NB I-ben indul el.

A SEHA szervezői az utolsó pillanatban olyan anyagi követelésekkel álltak elő, amelyeket sem a Szeged, sem a visszalépő szlovén csapatok nem tudtak volna kitermelni. Úgy tudjuk, Szegeden nem bánják annyira, hogy nem kell a rengeteg utazással járó sorozattal foglalkozniuk, ráadásul úgy gondolják, néhány meccset leszámítva nem sokkal erősebb a mezőny az NB I-nél. A tavalyi bajnok Vardart le is győzte a Szeged egy felkészülési tornán, a szintén SEHA-induló Nexét is megverte, a Vojvodinával pedig feltörölte a padlót.

Ancsin Gábor a Szeged és a válogatott erőssége Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

A BL-ben remek csoportba került a Szeged. A Kielce ugyan kiemelkedik a csoportból (a két éve Final4-ba jutott csapatot egyedül a Szeged tudta legyőzni 2013-ban), a többi csapat azonban elég közel esik egymáshoz játékerőben. A Szeged számára egyetlen ellenfél sem verhetetlen hazai pályán, az utóbbi időben többször gondot okozó idegenbeli meccseken kell javítania, és akkor akár kedvező pozícióban is továbbléphet a csoportból. A továbbjutás – ehhez az első négy hely valamelyikét kell megszerezni – egyértelmű elvárás a csapattal szemben.

Az örökrangadók száma idén sem változik, hiszen a középszakaszban már bekapcsolódik a magyar bajnokságba a Veszprém is, azaz idén sem maradunk két, de valószínűbb, hogy legalább négy derbi nélkül. Szegeden mindenesetre az összes hazai sorozatban elvárás a döntőbe jutás, és úgy tudjuk, egyik sorozatban sem jár prémium az ezüstért.